44

Котаракът Жоро влиза във въпросника на "Стани богат"

Мустакатият любимец - аха да стане новият шеф на библиотеката в Пловдив

Съдбата на библиотечния котарак Георги, наричан Жоро и Гого, разбуни духовете в пловдивския храм на знанието. Хората скочиха срещу директора на НБ "Иван Вазов" Димитър Минев, защото не позволява пухкавото животинче да остане на издръжка в учреждението. Стигна се до петиция в името на Жоро, както и до искане шефът на културната институция да си ходи. Бъдещето на котарака изправи на нокти персонала на библиотеката срещу ръководството, като краят, поне според писанията в социалните мрежи, се свеждаше до един-единствен избор: или котката, или директорът. 

Представете си само какви заглавия биха излезли в медиите, ако казусът беше продължил да се върти и суче като мартеница: „Котка зае шефския пост в библиотеката“, „Единствената котешка библиотека е в Пловдив“ или пък още по-абсурдното „Мишките вече ще четат! Котарак е новият директор на пловдивската библиотека“.

Не звучи ли по-скоро като сценарий от детските книжки с приказки. Май само там животните стават царе, царици, мускетари, певци и... директори на библиотеки. Пловдив бе напът отново да бъде сочен с пръст като феномен. И пак не за хубаво. Ако Жоро с пухкавата козина и меки лапички беше взел главата на директора на културната институция Димитър Минев, то със сигурност този единствен по рода си казус щеше да влезе в учебниците… и във въпросника на „Стани богат“.

Проблемът се простира много по-далеч от гальовния Жоро и директорския стол. От години насам

Фейсбук, а и не само, е отровен от коткофилия и кучефилия.

Да обичаш животните, е достойно за уважение, да се грижиш са животно в нужда - още повече. Но да поставиш животно пред човек и правилата, по които той живее, не мисля.

Може да има примери в световен мащаб за животни, които спят по библиотеки, возят се по влакове и т.н., но в България нещата са прости - в библиотеката не се допускат котки, и толкова. Последвалата реакция - сякаш котката ще бъде гилотинирана. Напротив!. Така или иначе служители на библиотеката я хранят, грижат се за нея, вероятно и някой ще я осинови. Но животното няма място в храма на знанието. Освен ако не е докторант или просто иска да узнае повече за света от книгите.

И преди да ме заклеймите и анатемосате, просто помислете

какво щеше да стане, ако котката Жоро беше бездомникът Жоро!

Щеше ли да има петиция да остане на издръжка в библиотеката, или щеше да бъде подритван като мръсно коте? Моментът, когато човешката съдба остане на заден план, означава, че душевният механизъм се нуждае от основен ремонт или направо от рециклиране.

Знаете ли колко хора има без дом, колко деца се нуждаят от осиновяване или пък от средства, за да се борят за живота си. Това някак минава като - все някой ще помогне! Но има ли животно, което да страда, сълзите напират. Наистина да изпитваш любов към животните, е похвално. Но ще е още по-похвално, ако нивото на любов е поне толкова и към себеподобните.

Не е нормално на дневен ред да стои въпрос за котарака Жоро, на който няма да се случи нищо лошо. Не е нормално дори само един човек да си помисли това, което мнозина си помислиха по посока на директора - щом не ще Жоро, да си ходи този лош човек!

Само за пример ще вметна, че

и съдът си има специална котка,

която с охота присъства и слуша съдебни заседания в Окръжния съд. Тъй като има съдебни зали на подземния етаж, животинката се вмъква през прозорчето, което се оставя отворено, за да се проветри мястото, и остава там, за да проследи делото и да обогати знанията си. Ето една бъдеща котка юрист. Е, тя дали ще вземе главата на шефа на съда, ако той реши да не я пуска в ​храма на Темида? И това започва да ми изглежда реално, щом котката Жоро застраши директорския пост в библиотеката.

Обичайте животните, но обичайте и хората! Иначе ще продължим да живеем в животинско царство, с животински обноски и с животински манталитет.

Междувременно не е лошо да се запитаме: А какви ще са приоритетите на Жоро като директор на библиотеката? Ами ако забрани приказките и започне да търгува с гранули на черно в храма на знанието? Боже, опази! Това не е библейско!

П.С. Преди да ме нарочите за "коткомразец", трябва да изясня, че проблемът тук всъщност не е котката, а безумието да се появят призиви за оставка на директор заради котка. Котаракът извади на показ много неща, за които се премълчава и които никак не са лицеприятни. Не, това, което стана, не е обединение за добра кауза, а тотална липса на такава, сравнима с пиянството на един народ. 

Оцени новината

Оцени новината
2.7/5 от 29 оценки
2.7/5 от 29 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
17 коментара
Жорко

Жорко

22.03.2024 | 10:04

Лошо, Тони, лошо.... Мирише ми на ибрикчийство...

Отговори
4 0
провдивчанин

провдивчанин

19.03.2024 | 12:02

Ало... ЖУРНАЛИСТчето??? То бива метани, ама толкова...

Отговори
4 2
ПЕТЪР

ПЕТЪР

18.03.2024 | 18:07

Ало, журналистчето.. По кротко с метаните! И в библиотеката не искат Минев ??Май само ти си ГОТОВ....

Отговори
6 3
Минев…

Минев…

18.03.2024 | 16:35

Егати поръчковата статия! Противопоставянето на котки и сираци може да се пръкне само в болен мозък! Определено Минев е лош човек, определено нищо добро не го чака в останалия му живот! Ще му се върне лошотията стократно!

Отговори
7 3
КОКО

КОКО

18.03.2024 | 16:17

Сравнението на поръчковия журналистически материал на г-н Михайлов вместо да заглуши страстите само възбуди читателското недоволство. Въпросът е решен - Жорко остава и зад него са хиляди , а сравнението с пиянството на един народ злепоставя журналистическата гилдия.

Отговори
10 1
Mими

Mими

18.03.2024 | 16:08

Човек, който не обича животните, не обича и хората! Как английските премиери и американските президенти съжителстват с котки и кучета , а тук не може. Днес бях в библиотеката и видях чаровника Жорко , кротко чисто коте. Срещу него седеше свещеник и ми каза , че това коте е много по- добро и духовно чисто същество от нас. Срам за поръчковия журналист, а Жорко събра по- голяма подкрепа от депутат.

Отговори
13 2
ЖОРО

ЖОРО

18.03.2024 | 11:01

Срам си ти, журналисте! И не ми говори за библейски сюжети! Аман от блюдолизци..

Отговори
12 2
Пловдив

Пловдив

18.03.2024 | 10:51

Да се защитава този директор е срам! МНОГО СЕ ИЗЛОЖИ!!! АМА И ЖУРНАЛИСЧЕТо си знае работата? Аман от ибрикчии...

Отговори
13 3
Димитър

Димитър

17.03.2024 | 21:31

Виж скъпи приятелю,ако този мил и защитаван от теб директор,за когото в следващата си статия би казал-ама аз Ви казах,че е човек!-би застанал с ясна позиция за защита на едно животно,което живее в тази институция бих те разбрал.Това,което направиха хората-със своята ангажираност и ясна позиция-показа,че все още има ХОРА!И хайде без превземки в защита на човек,който се унизи да застане срещу едно коте-или и ти би го наритал???Тонка клоун си пич.

Отговори
12 1
Симеон

Симеон

17.03.2024 | 18:11

Жалко е, че се правим на човеколюбиви но не съм чул българин да е помогнал на друг българин където е да било по света. Не знам кой на кого е платил да напише статията , но е факт че отношението ни към животните е същото като отношението към хората, едничката радост на българина е ако може другите да са по-зле от него... Дай да го изгоним Жорко , че тук му е много добре..не че ми пречи ама да му е гадно !!! Бог да пази България.

Отговори
12 4

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?