Следвайте ни

Корупция със срок на годност: Приятелският кръг на Тотев напазарува евтини общински имоти

viber icon

Серия от публикации на „Марица“ през 2018 и 2019 година осветлиха редица съмнителни сделки с общинско имущество, в които кръгове около бившия кмет Иван Тотев смело са натопили човки. Разследванията дадоха не само гласност на порочните практики, действали години наред в Пловдив, но накараха и някои компетентни органи в държавата да се самосезират по два от най-скандалните казуси - тези с имоти на роднини на ВиК шефа Спартак Николов и бившия зам.-кмет с ресор строителство и общинска собственост Димитър Кацарски.

И двамата са известни като изключително близки до Иван Тотев във времето. Освен бизнес интересите между Тотев и Спартак Николов явно има и искрено приятелство. Шефът на ВиК дори получи второстепенна роля във фотосериала от поредното гръцко лято на Иван Тотев. Николов бе заснет да носи найлоновите торби с продукти към багажника на луксозния Рейндж Ровър, с който Тотев се движи в чужбина. Последният модел джип, струващ повече от всички заплати, които бившият градоначалник е заработил официално в двата си кметски мандата, се оказа собственост на една от фамилните фирми. За разследванията срещу Тотев обаче, които все някак си забиват в девета глуха, ще припомним друг път. 

Сега думата ни е за Николов и Кацарски. След като "Марица" влезе в следите на имотните им сделки, от КПКОНПИ започнали проверка срещу двамата. Шест месеца агентите ровили документите, за да установят, че са с вързани ръце, защото са пропуснали тригодишния срок на годност за престъпленията. Така евентуалните нарушения и злоупотреби остават в графата "пито, платено".

Капанът, в който се хванаха агентите на Антикорупция, обаче поставя един много сериозен въпрос, върху който трябва да се замислят законодателите. Защото т.нар. давностен срок на практика узаконява „корупцията“. Защото като знаем с каква скорост влизат в дирята на престъпниците с бели якички компетентните органи у нас, вероятността някой да бъде разобличен или осъден клони към нула.  

Точно преди година депутатите изгубиха доста от скъпоценното си време, за да обсъждат именно промени в антикорупционния закон, които включваха редица текстове, увеличаващи правомощията на КПКОНПИ. Една от точките касаеше именно давностните срокове. Предложението тогава не срещна подкрепа в пленарна зала и резултатите от това са налице - и Кацарски, и Спартак Николов вече са извън правомощията на антикорупционния орган.

КПКОНПИ са с „вързани ръце“ заради наредбите и законите, които следват и които очевидно спъват работата на комисията. А Кацарски и Николов пък с гордост могат да твърдят, че разследването на антикорупционния орган ги оставя „чисти“ и всички внушения за тяхната опетненост са само зловредни журналистически внушения. 

В същото време отдавна е известно, че корупцията по света и у нас е силно устойчиво явление. Нейният ефект не отминава, след като конкретното деяние е извършено, нито пък времето /било то и 3 години/ лекува последствията. В България обаче се оказва, че и корупцията си има срок на годност. 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Информиран

Информиран

07.01.2020 | 01:03

Това джудже много отдавна да е пътник ама Жоро Цанков от община Родопи го спаси с дебелите си връзки преди 3~4 години

Отговори
1 0
НАИВНИК

НАИВНИК

30.12.2019 | 17:49

ВСИЧКО ЩЕ СИ Е ПИТО НЕПЛАТЕНО И НИЩО НЯМА ДА ИМ СЕ СЛУЧИ.САМО ПРАХ В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ

Отговори
12 2
Petq77

Petq77

27.12.2019 | 15:05

Браво на "Марица"! Хотели, кооперации, фирми - те хората на Тотев 8 години като бизнесмени или като управници са работили!?

Отговори
21 6
CHP

CHP

27.12.2019 | 11:46

Дребен и вреден ! Специализирана прокуратура защо не ги разследва ? Или не иска

Отговори
31 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?