Следвайте ни

Короната за Радев, вируса - за народа

viber icon

Представа нямам защо човекът, който убедително населява сградата на президентството, прие изолацията като лична обида. И то след като сам се изолира още на връх Шипка, жестоко подведен от лидерските си инстинкти, от съветниците си и лично от своя пръв партиен и наддържавен ръководител другарката Нинова. След като мълча като Сталин две седмици след вероломното нападение на коронавируса. И остави уважаваната президентша да прави среднощни фейсбук анализи за фронтовата линия. А после предприе ходове, поразени от естрадния въпрос „дали аз закъснях, или времето бързаше“. Оказа се трето - 

други генерали иззеха лидерската му позиция, която и по дълг, и по конституция му се полага 

и възлага в страшни времена. Това панически го отведе до Хамлетовия въпрос, който явно е бил префасониран в пренапрегнатото президентско съзнание като „Ще ме бъде ли, или не?“. Така де - и след най-големите кризи пак се задават избори.

И така логично стигна до последния си брилянтен ход - да наложи вето на закона за извънредното положение. Мотивите - почти правилни. А някои от тях и обагрени в правда до червено, нали преди това минаха през червените. Ама и те са правилни. Но и при толкова правда да забавиш един закон във време, която всяка минута е безценна, означава само едно - че си загрижен за собственото си обезценяване. Сега остава да свика и Консултативния съвет за национална сигурност с единствена точка  - как да преодолеем извънредното положение, в което изпадна президентът. Защото за другото извънредно положение съветът трябваше да бъде свикан още преди две седмици, ако се налагаше - и на Шипка. Свиквал го е и за къде по-маловажни проблеми. И там можеше да се реши всичко, което вече е решено. И Радев да си влезе в ролята.

Вместо това 

надпартийният мъж влезе в партиен лабиринт, от който едва ли ще излезе повече.

Преди време бях писал, че е добре Радев да прочете „Генералът в своя лабиринт“ от Маркес. Е, не я прочете. Явно си е оставил за пенсия, когато ще има повече свободно време.

Иначе е прав, законът за извънредното положение крие много капани - като започнем от свободата на словото и свършим със словото на свободата. Крие и рискове някой да забрави да демонтира тези капани, след като извънредните събития отминат. Знайно е от историята, че армията успешно е въдворявала ред в държавата при времена на хаос, но после често е забравяла да си се прибере в казармите. Това - в преносен смисъл.

А в непреносен - и сега е опасно някой полицай да ти каже къде да ходиш. Ала още по-опасно е бай шофьор от колата да ти каже да ходиш на майната си, щом го предупредиш, че върши тъпоумия.  

И тъй като няма никакво време, тези рискове трябва да се поемат. И старите демокрации на Запад го разбраха. Само че късно.

Също като президента, който сега панически иска да си запази короната. Ама няма как да стане така: короната за Румен Радев, а вируса - за народа.

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (79)

Фен

Фен

05.04.2020 | 14:15

Психически-отклонени хора им се дава трибуна да пишат. Поне малко ще им спести от мъките.

Отговори
2 0
Ицо

Ицо

03.04.2020 | 16:34

Само като прочетох заглавието и ми стана ясно, че фобичния гамен пак се е изход.. Малък човек, с малки идеали.

Отговори
5 2
Спас безделника

Спас безделника

02.04.2020 | 07:57

До Petio Raichev: Пич, не смесвай понятията! Безделникът не е безумник!

Отговори
4 0
Спас безделника

Спас безделника

02.04.2020 | 07:52

Димовски, сега не в време за упражнения по риторика. Можеше просто и кратко да кажеш: "Радев, съдбата ти даде уникален шанс да спасиш своя народа . Ти го пропиля!"

Отговори
17 4
Щон

Щон

01.04.2020 | 19:59

На.Радооф.в.устата На.Деси.в.дупата

Отговори
5 5
Тошко

Тошко

01.04.2020 | 17:18

Долу Радев, ген. Мутафчийски - президент ! Разликата е от Земята до Луната

Отговори
20 10
Д.Кънев

Д.Кънев

02.04.2020 | 22:23

Първо Радев си спазва обещанията.Е такива са му правата почти никакви.Е за това заслуга има МАФИЯТА СДС.Така че напразно го плюете.. А онзи вечно ужиленият слуга на Борисов Плевнелиев много ли го харесвахте.

Отговори
12 4
Велин

Велин

03.04.2020 | 06:55

И колко пъти беше подведен „генерал” Мутафчийски за да лъже и обвинява от екрана!?

Отговори
4 4
една

една

01.04.2020 | 12:53

Уважавам и подкрепям президента, и не трийте позитивните коментари.

Отговори
16 36
една

една

01.04.2020 | 12:50

Уважавам държавния ни глава и имам доверие в него, както и много други, съдейки по процента одобрение и подкрепа за него. Статията ви не я дочетох, некрасиво...

Отговори
16 39
Севтопол

Севтопол

04.04.2020 | 12:29

Ти в Радев имаш доверие , обаче... Сега трябва да говорят медицинските специалисти, опасността не е военна, а биологична, драги. Това и вие много добре го знаете, обаче скачате да защитавате идола си, който разбира единствено от самолети, защото имиджа му вече е застрашен. И дори спорът му с Борисов вече е изгубен. Той пропиля уникален шанс, което, вероятно, ще му коства втория мандат.

Отговори
0 0
Анонимен

Анонимен

31.03.2020 | 11:51

Без да чета статията ви пиша, и, че не всичко днес е окей на запад, защото както в България работи се без договори, пари на ръка, без осигуровки, работят по 10 часа, а ги осигуряват на 4 часа, там са събрани от кол и въже и работодателите им са наети от англичани, но са китайци, сърби, индийци и сие. А в България нес уж капитализъм, а що така, бе, хора всеки с пари под масата се нагнездихте на държавно, иди нали е окей на полето, ори, сей, а и при Живков всичко до стотинка се отчиташе, заплати, болнични, а и като имаш нужда за пари ВСК, безлихвен. Събират се прим. Около 20 души и всеки месец всеки дава по 10 лева и като ти дойде реда ти дават 200 лева, имаше ред, имаше дисциплина. Бяха ни казали от страна на оътя дрехи да не се простират, а ела виж от селата, закупиха на българите жилищата, уринират в мазето, асансьора, хвърлят незагасени цигари отдолу, хляб, и да си здрав ще се разболееш от простака със его без покритие. Мъкнат и не можеш в мазе да влезеш, а са заможни, кюмюр, дърва, но са от малцинствата и се държат. Дори две, три семейства изпитват страх за кражби, а там са техни всички братовчеди. Не е крадено, но за ляк се мажем. Пиша защото усещам и съм обективен. Клюкари. На племенниците им дадохме 20 литра, че от поделение спасиха живота на нашия и веднага, продавате ли, всички се научили. Не продаваме, а пазихме за сватба, но уви. Със страх живеем, а бойко ви лъже и квото си иска си орави с отруденият народ. Радев дали е искрен не зная, но каза, със заплати.. И пътеките лино аз ги зная, защото градовете са село и съм наблюдателен. Почти нямам приятели, защото българина е лош продукт. И затова, кога им направя забележка за врата не се заключва и това е блок на ххх и лайна пред врата, че съм пропадналх, че нрадем и това са хората на бкп преминали в герб. На едно събрание в интернет, пиянка добряк и жена му с любовните игри като се напиеше.. Отпред курдисани, фото чабуджал хехе. Да пази бог децата ни от въшки и приятели. И как да ги обичам като на младини от бкпсдс. З. М. С. Ти откъдето си дошла отивай си, а мъжа ти, и той да си заминава, но бог и отне милото. Не е важно дали си бкп или анти. У дома бкпианти. Важно е да си добър приятел и човек. Бойко да каже има ли място в орландовци, питат от селата. Разбойническа държава от 1984,1989 до 2020, вирусите дойдоха от алчността на народите. Едни с 3 евро пенсия, а при бай Тодор пенсии 147 и вдовици от 55 до 65 на море в кухня. Работиха, обрахте им парите и умряха като кучета в съня си, а и цели семейства, деца оставихте от 1999,2003,2009 без работа и не можахме да се пигрижим за вдовиците млади майки. Жестоко и истина. Важно е вуте да е зле, но знае ли се на вас как ще свърши живота... В инвалидна количка пет години, лошите, много кетви и се сбъдват. Не ви пожелавам.

Отговори
13 17
ЖОРО

ЖОРО

31.03.2020 | 18:08

НАПИСАНОТО ИЗДАВА КРАЙНА СТЕПЕН НА НЕГРАМОТНОСТ И НЕИНФОРМИРАНОСТ. КАК ТАКИВА ХОРА КАТО ТОЗИ МОГАТ ДА СЪЗДАДАТ ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОДУКТ С ГОЛЯМА ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ? ЗАТОВА, КАКВИТО ХОРАТА, ТАКАВА И ДЪРЖАВАТА. ИЛИ КАКТО БОЙКО ОТГОВОРИ, "С ТОЗИ МАТЕРИАЛ - ТОЛКОВА". ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА НАШАТА СТРАНА. МАТЕРИАЛА. ПРИМЕРЪТ Е ПРЕД ВАС, ЧЕТЕТЕ И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ. НЕ Е БОЙКО ПРИЧИНАТА.

Отговори
25 6
колин

колин

30.03.2020 | 14:44

Аплодисменти за уникалния стил на писане. Бляскаво и бравурно представяне на самата истина!

Отговори
33 27

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?