Следвайте ни

Контра: Никакъв компромис с нивото на бъдещия доктор!

Да пуснеш двойкаджия да следва, е като да пратиш на пътя човек с книжка, който не може да прочете правилника за движение

viber icon

Аз съм на мнение, че 90 % от студентите вземат диплома без нужните знания. Имам познати, които така завършиха елитен пловдивски университет - за 4 години сигурно не им се събира да са ходили даже 2-3 месеца на лекции. Не е тайна, че се пишат петици и шестици срещу пари.

От друга страна, който се учи и е кадърен, ще успее със собствени сили и ще стане добър специалист. Във всяка област има такива хора. В последните 4-5 години покрай моите родители ми се наложи да ходя и в урология, и в неврология. Срещала съм там истински лекари и хора, но също и дерибеи, които се държат сякаш болницата е тяхна.

Относно приема на младежи да следват за доктори  ми се струва абсурдно да се дава възможност на деца с двойки да се явят още веднъж на приемен изпит, за да кандидатстват за платената форма на обучение. Ако цената на този компромис са само парите, значи всичко се прави, за да се приберат едни суми. А не, за да се постигне определено качество на входа, което да се надгради и накрая подготвените хора да се реализират успешно.

На финала децата, които са учили съвестно с по-високи резултати в бройките от държавната поръчка, и тези, които са се явили на „поправка” още на входа, а после са си плащали обучението, ще излязат с едни и същи дипломи. Искам да попитам ние, пациентите, как ще различим единия от другия?  По какво да позная кой е учил сериозно и кой е завършил по лекия начин, само защото семейството му може да плати.

Въпросът има и друга страна - морал. Медицината е специфична работа. Не само оценките по предметите са важни, а да имаш и нещо от Бог, да подхождаш с човечност. Докторът не е само специалист по медицина, той е психолог и приятел на пациента. Поне така трябва да бъде. С такава система за създаване на кадри ние такива хора ли ще подготвим? Те един път ще минат между капките, втори път ще направят завой…

Затова за мен не трябва да има компромис! Който има двойка на приемен изпит, по никакъв начин не бива да бъде допускан да следва. Иначе по тази логика защо да дадем 7000 лева за година в Медицинския университет - някой може да даде направо 50 000 и да си купи готова диплома! Но после как ще работи? Не е редно.

Двойката е двойка. Или имаш знания, или не. Ако си подготвил и нещо си сбъркал, ще е по-ниска оценка, но няма да е слаба. Щом имаш 2, значи липсва основа. Ако в продължение на 3 години си трупал пропуски в гимназията по химия и биология и това се е видяло на приемния изпит, на каква основа ще стъпиш, за да учиш медицина? За мен, ако нямаш поне добра оценка, няма основа.

Докторите не са метачи - просто да вземат една метла и да я развъртят. В техните ръце е животът ни. А със здравето шега не бива.

Това е като шофьорлъка - все едно да дадеш книжка на някой, който не знае правилата за движение по пътищата. Ще се качи в колата и ще отнеме животи.

Ето затова има толкова лекарски грешки! Като приемат с двойка, поправена едва на тройка, и мама и тате плащат, се стига до това.Подреждат после детето някъде пак с връзки. След това започва да практикува и става белята. Те пак ще намерят начин да го измъкнат. Но някой човек ще е загинал. Грешките тук са заровени на 2 метра под земята. Аз не мога да подкрепя това.

Миналата година в Белгия ми се случи да получа бъбречна криза. Отидох в спешен кабинет в едно селце. За 10 минути ме прекараха през различни кабинети. Оказа се, че имам камък, веднага влязох в операционна. Преди това българи ми казаха: „Отивай, без значение коя си - българка, белгийка или клошарка от улицата. Тук това няма значение. Затова не тръгвай с парите напред!”

На място се убедих в думите им. Първо ме попитаха на какъв език искам да ми говорят - оказа се, че даже санитарките знаят по няколко езика. През 20 минути идваше някой да ме пита как съм. Нито веднъж не чух въпроса имам ли осигуровки. След 1 месец ме изписаха. Чак тогава ме попитаха дали съм осигурена, за да дам номера си, или да ми изпратят сметката от 3000 евро. От тях платих само 130 евро, останалото пое Здравната каса. Ето така работи системата там: първо те обгрижват, после питат за парите. А тук първо проверяват осигуровката и ти казват кое колко струва.

Аз си идвам веднъж в годината. Уж съм внасяла осигуровки, а пак ми искат 2,90 лева потребителска такса. Следващото, което чувам, е, че няма направления. Отношението също е различно. Затова съм против компромиса.  Всеки компромис на всяко ниво води до по-големи проблеми по-нагоре и срива цялата система. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

xxl

xxl

22.07.2015 | 08:13

А ма ,како Сийке,какви франкове внасяш ти в Белгия ,ма-там са с Евро!

Отговори
0 0
Кака ти Сийка

Кака ти Сийка

20.07.2015 | 14:08

Офф, ама като почнат да ми обясняват къде как било... Да, ама не е без пари! Някой все пак плаща на края! Преди 30тина години в Бг плащаше държавата, т.е. данъкоплатците. Не може с мизерни вноски да се очакват чудеса! Доброто медицинско обслужване струва пари, много пари. Абе, в Белгия още ли се покланят на паметника на Леополд Втори, който изби или отряза ръцете на стотици хиляди африканци в Конго? И не Ви ли е срам да парадирате, че сте се облажила от нелгийската медицинска помощ? Други хора са внасяли вноски с години, за да може Вие да се възползвате, че и хвалите. Аз внасям по над 500 франка месечно ( за обикновена застраховка с мижави екстри), не ходя по доктори и хич не ми харесва, когато нек\'ви изтърсаци още от летището хукват за помощи и операции. Ай, със здраве, че да не дигна кръвното в тия жеги.

Отговори
0 0
julia

julia

20.07.2015 | 13:37

Пиша пак. Първия път нямах нерви да прочета писанието на първия господин. Той не само пише глупости, но е и абсолютно неграмотен.

Отговори
0 0
julia

julia

20.07.2015 | 13:34

Защо да не е права госпожа Славова? Според мен и с тройки не бива да се влиза. Какво значи на поправителен? Едно време се влизаше само с шестици, а сега сме го обърнали на пазар. За съжаление това не е само в Медицинския, но там е по-страшно, защото от такива \"специалисти\" ни зависи здравето.

Отговори
0 0
Лиляна З

Лиляна З

20.07.2015 | 13:28

Тая дьржава просто свьрши!!!! От простак да направиш лекар , това си е престьпление , НО ПАРИ И ПАК ПАРИ , КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКЬВ ЧОВЕК?

Отговори
0 0
г-жо славова

г-жо славова

20.07.2015 | 11:24

не сте права за кандидатстването-прочетете реконтра,за да не я повтарям. не сте права и за отношенията- да там не те питат най напред имаш ли пари или осигуровка, защото там знаят на 100% , че или имате осигуровка или имате пари. там не могат да допуснат да останеш без помощ и да умреш,както не могат да допуснат да мизерстваш до степен на смърт. тука не е така,нали? нали и за това живееш там,а не тук. а тука важи,беден човек жив дявол,с какво да поддържа осигуровка като е трайно безработен и остава или да умре като куче на улицата или доктора,който тука е търговец-ЕТ,да се бръкне в джоба и му плати,ама не са един и двама а милиони.не давайте акъл ами се върнете тука да живеете и работите.знаете ли че не само белгия а всички богати държави с векове са грабили и експлоатирали колонии по целия свят интам са умирали от глад инболести докато моралните и религиозни колонизатори са ограбвали държавите им.хайде къш в белгия!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?