Следвайте ни

Колко надежден е вашият лидер

viber icon

Имали ли сте някога шеф, който е предал доверието ви? То е като удар в стомаха, който поражда противоречиви емоции – объркване, срам, гняв. Всичко, в което сте вярвали за този човек, е поставено под въпрос. Особено болезнено е, когато става въпрос за лидер, когото уважавате и на когото се възхищавате.

В живота има много „сиви зони”, но в Aha! вярваме, че доверието не е една от тях. Там нещата са или бели, или черни – взаимоотношенията или са изградени върху доверие, или не.

След като веднъж се опарите, научавате колко важно е да не се доверявате току-така следващия път. Бихте ли споделили нова идея с колега, който си е присвоил предишната ви?

Истинските лидери знаят, че изграждането и поддържането на доверието е ключово за силната организация. Те осъзнават, че то изисква време и може да бъде сринато за един миг. Те вземат доверието на сериозно и полагат усилия, за да го бранят.

Ако сте на лидерски пост, със сигурност искате околните да ви се доверяват. Но за да се случи това, трябва продължително да инвестирате в изграждането на доверието, като сте:

1. Отзивчиви  

Истинските лидери знаят, че некомпетентността и бавенето могат да спънат прогреса на всяка организация. Те знаят, че техният екип разчита на тях да бъдат решителни и целеустремени, и разбират, че трябва да реагират незабавно, ако искат компанията да се движи напред.

Тези водачи нямат нищо против прекъсванията; преднамерени са в удовлетворяването на молбите, докато последните са още пресни; отзивчиви са, действат с постоянство и докарват нещата докрай.

Моделирайки типът отзивчивост, който искат да изградят у своя екип, тези лидери полагат основите на доверие, което постепенно обхваща цялата организация.

2. Открити

Компаниите, които действат задкулисно и потайно, промотират атмосфера на недоверие и създават неловко усещане за несигурност и липса на контрол. Истинските лидери, от своя страна, разбират колко важна е откритостта и не пазят по-висшата цел или причините за нещо в тайна от всички.

Те знаят, че всеки член на екипа има нужда да разбира как работата му е от значение и се вписва в по-големия план; по-склонни са да споделят визията си с всички подчинени, за да притежават последните необходимите инструменти и увереност, за да се самоусъвършенстват.  

3. Смирени

Един сигурен начин лидерът да загуби доверието на хората си е да си приписва заслугите за успехи, за които не се е борил. Истинските водачи обаче нямат нужда някой да напомпва егото им опитът ги е научил, че всеки техен успех се дължи на общите усилия на екипа им. Щастливи са да признават чуждите заслуги и да дават възможност на околните да блеснат.

Освен това поемат вината за допуснатите грешки, независимо дали са техни, или на подчинените им. Екипът им е от първостепенно значение и са готови да поемат всички удари за хората си. Поставят другите на първо място, дори това да излага на риск собствената им репутация.

За да имат всички ценни взаимоотношения реална и трайна сила, те трябва преди всичко да са основани на доверие. Когато посветите енергията си в изграждането на такова, екипът ви ще се научи, че може да разчита на вас да водите с почтеност и честност, а компанията ви ще стане много по-устойчива и прогресираща.

 

Браян де Хааф, главен изпълнителен директор на софтуерната компания Aha!, за LinkedIn.com, manager.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?