49

Колежа възкръсна след 10 години. Супер! А къде са институциите

Руси Чернев, главен редактор

 

Големият проблем на България не е световната конспирация, нито Путин или Байдън. Големият проблем сме си самите ние и държавата, която с неистова упоритост се опитваме да доведем до успешния й край, както обича да казва един бивш премиер. Властниците се сменят, правителствата (редовни и служебни) идват и си отиват, но който и да е на върха, институциите все така не работят. В резултат българите - от най-бедния до най-богатия, свикнаха да не зачитат законите и ги газят, защото знаят, че каквито и да ги вършат, няма да им се случи нищо притеснително.

Иначе си имаме хубава конституция (каквото и да говори по въпроса Слави Трифонов), сравнително добри закони (колкото и да не ги харесват радетелите за всякакви реформи) и даже прилични наредби за прилагането им. Това, което нямаме, са работещи институции и контролни органи, които да следят за спазването на въпросните документи. 

Поредният пример за незачитане на законите (в случая Законът за устройство на територията) е вълнуващото иначе събитие в събота на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Над 3000 души се събраха, за да отбележат възкръсването на Колежа след 10 години. Футболистите на "Ботев" направиха надъхваща тренировка преди дербито с Локото, по трибуните имаше фойерверки, шампанско (с дъх на бира), много "ура" и малко сълзи сред по-възрастните фенове. 

Дотук добре.

Какво обаче пише в ЗУТ за подобни действия на строителни обекти, какъвто всъщност все още е Колежа?

-  Контрол върху ползването на строежите

Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация.

Строежите от първа, втора и трета категория се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, издадено от органите на Дирекцията за национален строителен контрол, при условия и ред, определени в НАРЕДБА № 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. 

- Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.

При констатиране на такова нарушение на Закона за устройство на територията, от техническата служба при съответната община/район или от служители на ДНСК се съставя констативен акт. В акта се вписват данни относно собствеността на терена и строежа, участници в изпълненото строителство, данни за строежа, представен документ за въвеждане в експлоатация, установени нарушения, нарушени разпоредби. Със съставения констативен акт се поставя началото на административно производство за забрана ползване на строежа.

...И още: 

Срещу извършителя се съставя акт по реда на чл. 36 от Закона за административните нарушения и наказания за установяване на извършеното нарушение. В акта се описва самото нарушение и обстоятелствата, свързани с извършването му. Въз основа на акта се издава наказателно постановление, с което се налага глоба на физическите лица или имуществена санкция на юридическите лица.

Та важните въпроси тук са кой разреши подобно мероприятие в строителния обект на бул. "Източен" №10, УПИ... и т.н. и къде спят институциите, които трябва да следят за прилагането и спазването на ЗУТ? Дали и с този стадион ще се кара през полето като с всичко друго в тази държава, която уж все искаме да превърнем в правова, а после и в успяла?

Защото случилото се на Колежа не е прецедент, а начин на живот и действие в Пловдив и в България. Съвсем скоро по същия начин бяха продавани билети за трибуна "Бесика" на стадион "Локомотив", без клубът да има подписан договор с Общината за ползване.  Многострадалният стадион "Пловдив" пък продължава да приема мачове от Трета лига (б.а. - там играе "Спартак"), макар никога да не е бил въвеждан в експлоатация. 

Всичко това явно не притеснява нито един чиновник в десетките институции, на който, освен че по принцип не му се работи, в изборни времена съвсем се снижава, за да не си отвори беля с някой силен на деня утре. Да си затваряш очите в България, е хем лесно, хем перспективно. Защото тук работещият девиз на успешния управник и неговата армия администратори гласи: "Може нищо да не правя, но на никого не преча!".  

И така - до успешния край... 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.8/5 от 24 оценки
2.8/5 от 24 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?