Следвайте ни

Колайдерът на президента

Или защо идеята на Румен Радев да си направим ускорител на елементарни политици има почва у нас

При посещението си в Швейцария президентът Радев се запозна с работата  на детектора CMS, конструиран с голямо българско участие. И  дотам се възхити, че поиска и в България да се изгради умален модел на централата, с колайдер. Да си направим едно балканско колайдерче, където да изследваме какво се получава, когато се сблъскват елементарните частици. Идеята е продуктивна, в това отношение  имаме и традиции, и натрупан опит.

Ще изследваме например ефекта от сблъсъка на елементарните политици.

А след това и раждането на самата божествена частица, която периодично се появява от тия тайнствени сблъсъци и започва да играе ключова роля в поредното оправяне на  народа и републиката в рамките на прехода. Който, за разлика от вселената, има начало, но няма край.

Реализирайки идеята президентска, ще се окаже, че сме изградили и доразвили най-големия ускорител на елементарни политици в света. Особено, ако го вдигнем на границата между България и Македония, като между една Швейцария на Балканите и една балканска Франция, която си е македонска по презумпция. Това ще постави началото на  нова ера в политиката и в усилията за разбиране произхода на повсеместното опростачване, което също е с вселенски мащаби.

Щом изградим тунела с апаратурата, вътре могат да се извършват много неща със скорост, близка до скоростта на светлината: предаване и приемане на подкуп, усвояване на евросредства и партийно усвояване на дарения по американски модел. От което, разбира се, пак няма да видим светлина в края на тунела.

Но пък ще видим как се прави еднопосочна политика в една разнопосочна Европа и България. Както казва новият евродепутат и стар седесар Александър Йорданов, доходите на хората преди Девети септември  били неизмеримо по-големи от тези по времето на социализма. Кратко, ясно, безапелационно. Да се знае, че който обича НАТО, говори истината, който мрази ЕС, е лъжец. А Москва да се учи от България... Та така, ако някой не изпитва удоволствие, че живеем в по-добрия свят, да си трае, защото, ако изкаже и най-малкото съмнение или плах опит за друго мнение, ще получи седесарски шут с болшевишки плам. А е видно, че видният отвсякъде Ал ги умее тия неща.

Еднопосочната Нинова също доказа, че може да се върне на бял КОНгрес, след като е подала оставка. Да вади и връща червената си група в парламента и еднопосочно да обявява предсрочни избори, при липса на каквато и да е революционна ситуация. И да твърди, че демокрацията много ни е взела, след като се снима до паметника на Тато в Правец. 

И още знайни и незнайни еднолинейни политики и политици, устремили се от ляво и от дясно със светлинна скорост, идеални за сблъсък в балканския колайдер. 

Неродени божествени частици, които имат визия за България, за Европа и за Вселената. За чиято неподреденост е виновен Путин. И за  подредеността - също.

Ако колайдерът влезе и към Скопие, сблъсъкът на елементарните политици ще бъде обогатен и с твърдоглавието на братята, според които Гоце Делчев е македонец, защото е македонец. И ако не вярваш, си лъжец, който не обича НАТО.

Светът става все по-сложен и опростенческите решения на проблемите носят само нови проблеми. Затова ще продължи да печели политиката, която внася някакво равновесие и компромис. А от градското дясно и селскоградското ляво пак ще се питат защо губят. 

Както пита и 100 Kila lв "El Traficante": Асансьорче ли си правиш?

Политиката тип асансьор не води до нищо добро. Питайте Цветанов.

А за българския колайдер тепърва ще питаме Радев.

 

 

 

 

Красимир Димовски

Ръководител екип „култура и шоу“

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?