Следвайте ни

Кой реално управлява Пловдив?

viber icon

от АЛЕКСАНДЪР  КОНСТАНТИНОВ,  БИВШ ЗАМЕСТНИК-КМЕТ НА  ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

Тихо и полека властта на управляващата партия в Пловдив се налага тотално. Кметът Здравко Димитров пасивно наблюдава как партийният секретар на ГЕРБ Иван Тотев завладява все повече разпоредителни функции. Поредицата от отсъствия по различни причини на действащия кмет умело се използват за утвърждаване на политическата власт над общинската.

Примери много!

Основната причина да се бавят решенията за инфраструктурните проекти е точно вътрешната опозиция в групата общински съветници на управляващата партия.  Оспорват се самите приоритетни проекти, а това е най-важното, преди да се вземе решение за финансиране.

Тотев е против подлеза  на бул. Марица-юг и това е разбираемо. Той сътвори фамозното колело, което пречи повече на трафика от всяко друго решение.  И сега не иска да бъде направен истински удобен възел, защото ще се види безсмислието на похарчените от него пари.

Тотев е против изграждането на втория етап от бул. "Северен", защото

този булевард е символ на неговото неумение да управлява

Спомняте ли си, че неговата администрация пропусна десетина частни имота по неговото трасе и това доведе до забавяне от две години. Ако се направи точна сметка на всички разходи за тези 1,4 километра от  бул. "Северен", ще стигнем до рекорд за Гинес за най-скъпо строителство по равното поле. В същото време днес Тотев пита защо не е довършена Зоологическата градина, папките за която все още са в прокуратурата.

Днес на гражданите не е ясно по чия програма се управлява Общината - на кмета, спечелил изборите, или на неговия партиен секретар.

Освен във визията за Пловдив и програмните действия Тотев вече се меси и в текущата политика. Той ще решава къде ще има преместваеми съоръжения, кой ще управлява общинските здравни заведения, колко пари ще имат районните кметове и т.н. Все повече права на кмета се отнемат и се прехвърлят на Общинският съвет, където партиите решават всичко.

Всичко това напомня онзи период през 2008 година, когато кметът Славчо Атанасов трябваше да избира или да стане марионетна кукла, или да скъса с коалиционния партньор. Сега в бурните времена на политическа криза Иван Тотев умело използва страховете на  националното ръководство, за да извоюва повече власт в града.

Той реди не само листите за депутати, но и оспорва правото на кмета

да избира своите заместници. Недопустимо е да нарече заместник-кмет, назначен от Димитров, чужд. Вероятно защото не го е избрал той, който явно е олицетворение на партията ГЕРБ. 

Историята е показала, че партийният секретар има толкова власт, колкото е отстъпена от истинския кмет на града. Изминаха почти две години от началото на този мандат, а екипът на кмета няма нито един завършен сериозен инфраструктурен проект.

Работи се по наследените от предишния екип обекти - водния проект, "Модър-Царевец", спортната зала на бул. "Дунав". Нови са само двата стадиона, които, за съжаление, ще останат недовършени. 

Ако в следващите месеци екипът на Здравко Димитров не стартират няколко свои и важни проекти за града, целият мандат ще премине в сянката на Иван Тотев. Може би точно това цели задкулисният лидер на града. И си отглежда белия кон за голямата езда през 2023 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

Ракодов

Ракодов

15.06.2021 | 11:36

Абсолютно точен коментар ,маминия вместо да търка наровете,той се връща на бял кон,нито Цв.Цв. го помести, знаем че е от антуража му,нито Менда го разклати,те там в парламента се надушват все отбор юнаци все борци за народната любов......

Отговори
0 0
Аха

Аха

10.06.2021 | 20:45

До колкото разбирам и виждам какво се случва в Пловдив през последните 31 години нищо добро не ни чака. Слабостта на ГЕРБ е да представя проекти и нищо да не реализира или да го прави вместо за 6 месеца за 6 години. Примери много. Явно забавянето е в угода на няколко фирми с партийна закрила от ГЕРБ. Време е пловдивчани да погледнат в друга посока и да изберат друга политическа сила която да управлява града.

Отговори
5 1
Surg

Surg

06.06.2021 | 18:33

Тотев бе бойдисал новите си блокове в Керамоти почти черни, единствените в Гърция може би, толкова разбира

Отговори
7 0
Власт ли

Власт ли

06.06.2021 | 15:09

Д-р Шишков, лека му пръст, в началото на прехода Дертлиев депутат, делеше българите на пари, слуги и обикновенни. Власт са парите, тя решава, изпълнителите изпълняват. Властта извън границата на своя свят с реалноста, нищо не може да развълнува, да притесни, да навреди. Тя е неуязвима. Страдание, несправедливост, протести, обвинения, печатно слово, театър кино, не ги достига. Те са за хората способни да обичат

Отговори
4 0
твой поддръжник

твой поддръжник

04.06.2021 | 13:51

Браво Сашо.Както винаги точно в десетката. Навремето хубавото на Атанасов беше ,че обичаше да се обгражда с кадърни хора ,като теб .Затова и мандата ви беше успешен.После след вас стана каквато стана.Ограбиха и помляха града.

Отговори
15 8
Партията

Партията

04.06.2021 | 13:19

Пловдив се управлява от Партията и нейния председател Ив.Тот. Той, през годините създаде такава мафия от партии-патерици на ГЕРБ, че може да управлява още 100 години!

Отговори
15 6
11g

11g

03.06.2021 | 07:55

30d mos aree..,,

Отговори
2 2
Елементарно

Елементарно

02.06.2021 | 21:26

Група влиятелни масони, в правоприлагане прокуратура, правораздаване съд, медицина, и която друга социална функция си изберете ще сте прави. Власт ли са, власт е изборното право да управляваш, с дирижиран вот значи са и власт

Отговори
5 1
акад. проф. д-р индж. о.з.полк. пож. Кънчо-Петко  ДЕРОВ, чл-кор. БАНда

акад. проф. д-р индж. о.з.полк. пож. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор. БАНда

02.06.2021 | 18:07

==1.Предизборното "обещание" на баскетБОЛНИЯ мозъклия за пълно обследване на предишната администрация страхливо и двулично биде изоставено след като се осигури СНИМКА В РАМКА и стъкло на стената сред Властелините. ПОСЛУШНИК на МУТРО'ПОЛИТ'ика всъщност. ==2.Тотев не постигна стратегическата цел за депутатски ИМУНИТЕТ ЗА МАНДАТ-ТРИ ДО ДАВНОСТ. Парашутът му си остана ...полуотворен. ==3.Преди кражбите на крадливата клептокрация на ИМПЕРИАЛиста разследването бива да се фокусира върху голата пакост за Града (т.е.без келипир даже за него!) във унищожаването на чист, тих, евтин, обемист, редовен понеже свързан ТРОЛЕЙБУСЕН транспорт, отлично разработен за доразвиване постижение още от кмунистическо. ==4.Да сме благодарни, че здрав другар Тотев не зазида Тунела, а само за малко заприщи боливардо! ==5.Стоманено силният характер на Зико изпъква при отстояването на назначението за Генерален ДИРЕКТОР на Стария Град на невежествен среднист от Коньовица който не знае разликата между стреха и холкел, или кладенец/щерна = при 676 подписа с имена и адреси от загрижени граждани за уволнението му срещу 222 подмазвачи от стотината подчинени заплатаджии, лесни за манипулиране... ==6.Корабът потъва правилно, все по-правилно. ГЕРБ с листа в която именцето на уважаемия и обожаемия ТОТЕВ фигурира има все по-слаби надежди за бъдещето (ЦвеЦве -първий партиен строител- се отлюспи като САРБ, Селянки за Американско Развитие на БГстан)

Отговори
26 3
намръщенЪ

намръщенЪ

10.06.2021 | 13:42

"ДругарЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮ", тролейбусният транспорт ГО СИСЪПА ДРУГАРЯТ Б А Т А К Л И Е В с внос на съчленени щайги ТРЕТА УПОТРЕБА. Веднъж се качих на тях, после не посмях

Отговори
1 1
Дежавю на ситуацията с 2008,но с различен край

Дежавю на ситуацията с 2008,но с различен край

02.06.2021 | 15:38

Поздравления г-н Константинов за точния анализ.Абсолютно дежавю с2008 година.Разликата само е в кметовете.Славчо имаше топки и унищожи Даню Мастията ,иначе трябваше или да подава оставка или да бъде марионетка от която нищо не зависи и с отнети правомощия на кмет.Но Зико ,не е Славчо.Колкото е голям на ръст ,толкова е и страхлив.Славчо правилно му предрече,че ще бъде слуга на Тотев и пак позна.А зико взе ,че се разсърди на тази истина и вместо да направи ревизия на маминия той се огъна

Отговори
25 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?