Следвайте ни

Кой разпъва чадър над Иван Тотев

Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента за един апартамент, а пловдивският кмет заграби цели квартали под носа на институциите

viber icon

Дали Иван Тотев ще почерпи днес? Да, 1 април не е Ивановден, нито пък кметът на Пловдив е роден на тази дата. Деня на лъжата обаче е идеален за личен празник на Тотев. Без майтап, понякога се чудя как спи този човек. 

Трябва да си голям гьонсурат, за да си лягаш спокоен вечер, когато всеки ден край теб отстрелват кметове и политици за далеч по-малки бели от тези, които градоначалникът на Пловдив сътвори за 7 години. Или да си сигурен, че някой е разпънал над тебе огромен данъчен и прокурорски чадър, който никога няма да бъде вдигнат.  

Миналата седмица у нас политически фигури от различен калибър бяха поставени под огромен обществен натиск за незначителни закононарушения и дори само за съмнения, че са вършили нещо нередно в личния си живот. Някои даже се разделиха с постовете си. Самият премиер поиска и получи оставката на най-важния човек в партията си, за да покаже, че 

за Борисов най-важен е моралът в политиката. 

Министър-председателят дори не попита Цветанов откъде се познава с Мирянови от "Артекс" и как е успял да спазари изгодната цена за апартамента на ул. "Латинка". Заради същите принципи, наложени от премиера в ГЕРБ, през последните месеци си отидоха четирима министри, няколко замове и шефове на важни държавни агенции и ведомства.  

Още през зимата премиерът предупреди съпартийците си от ГЕРБ да внимават кой какви ги върши, защото след червената сигнална лампа ще им пусне и синята. Бойко Борисов е изключително чувствителен към внушенията за корупция сред българските властимащи, с които не спират да ни обстрелват от Брюксел, американския департамент и световните медии. Именно публикация на "Свободна Европа" предизвика скандала с апартаментите на ул. "Латинка", който свали от политическата сцена половин дузина ключови фигури от управляващата партия.   

На фона на политическите трусове, в епицентъра на които са съмненията за злоупотреби с власт, корупционни схеми при харченето на обществени средства и бързото забогатяване на политици, кметът на Пловдив Иван Тотев продължава да стои необезпокояван в периферията на скандала. Той все така управлява града еднолично, реализирайки личния си и фамилен просперитет.  

Чудя се в цялата тази патаклама кой стои зад Тотев и го пази от естествения интерес, който би трябвало да проявяват към делата му НАП, Икономическа полиция, КОНПИ и прокуратурата. Защото, ако Стойно Чачов от Стрелча е държал на каишка дузина чиновници от администрацията си, злоупотребявайки с властта си,

 Тотев държи на синджир целия град. 

А докато Цветанов се пържи в ада на обществения укор заради един апартамент, кметът на Пловдив си напазарува необезпокояван цели квартали. На Иван Тотев явно много му върви на проверяващи от всякакви институции. Ако не беше така, той отдавна трябваше да усети справедливостта на българското правосъдие. И ако се размине само с условни присъди, да работи нещо полезно в бизнеса на майки си и брат си.  

Всъщност политическата кариера на Иван Тотев трябваше да е свършила още преди да започне, след онзи запис, в който той разказва едно към едно как се печелят избори в район "Източен" с купуване на гласове и произвеждане на невалидни бюлетини. Когато авторското му видео по въпроса не се видя достойно за прокурорска номинация от местните обвинители, стана ясно, че над Тотев има разпънат чадър.   


Това усещане се затвърди в годините с цял вагон факти, които лесно биха могли да се превърнат в доказателства за няколко осъдителни присъди. Ако в прокуратурата, Икономическа полиция, КОНПИ, НАП и т.н. страдат от някаква форма на амнезия, ще им припомним още веднъж най-фрапиращите:

 


1. Манипулиране на избори и видеото със собствените му признания от 2011-а.   

 


2. Строителството на Колодрума, което поскъпна от 12 до 60 млн. лева. 

 


3. Транспортният проект, по който са платени над 20 млн. лева за системи, които и до днес не работят. 

 


4. Строителството на зоопарка, в което са вложени 4 млн. лева от целевата държавна субсидия за "Пловдив 2019" и който все така не отваря врати.    

 


5. Начинът, по който се избират изпълнителите на обществените поръчки в Пловдив с фрапиращите случаи на нарушения с ДГ "Чайка" и проектите, финансирани със средства от ОП "Региони в растеж".

 


6. Сделките с общински имоти, от които приятелският кръг около кмета се облагодетелства с години.

 

7. Явните несъответствия между доходите на кмета и близките му с имуществото, с което разполага фамилия Тотеви, и мащабните инвестиции в строителството.      

 


През годините "Марица" осветли всички действия на кмета Тотев и роднините му, които видимо са по ръба на закона, а понякога и зад него. Нито веднъж обаче местните институции не реагираха, за да проверят имало ли е престъпления и нарушения. 

 

Което ни кара да си мислим, че или слушат само "Свободна Европа", или има нещо, което ги кара да си траят, когато става дума за делата на кмета Тотев.  

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?