Следвайте ни

Кой много искаше Борисов да загуби Пловдив

viber icon

ГЕРБ се клати, Борисов ще падне, и то от залповете на приятелския огън. Срещу премиера е задействана подривна дейност отвън и отвътре, а ножицата, която трябва да прекрои политическата карта на България, е в ръцете на Цветан Цветанов. След местните избори, които трябва да се превърнат в тотален провал за ГЕРБ, Цветанов и Ко ще подредят наново пъзела и ще изтикат Борисов в ъгъла, обявявайки края на политическата му кариера. След това Цветанов ще превземе партията или ще сформира друга с подкрепа отвън и ще стане новият силен човек в държавата.

Сценарият се разнасяше от уста на уста в политическото задкулисие и планът бе задействан в навечерието на местния вот.

Планът бе задействан, но не сработи.

В последните седмици преди местните избори Цветанов обиколи телевизионните студиа, за да засипе симпатизантите на ГЕРБ с лоши поличби - Борисов греши фатално, като спуска "парашутисти" за кандидат-кметове, които не са харесвани от регионалните структури. Изпълнителната комисия на ГЕРБ се намесва в работата на организациите по места, в резултат на което фатално закъснява писането на листите за общински съветници. Много от кандидат-кметовете са слаби и ще се провалят. С тези мрачни прогнози и предупреждението, че пилците ще се броят наесен Цветанов бомбардира медийно премиера и подготви почвата за атаката на ударните си отряди по места. 

Тонът, зададен от бившия Втори, бе подет на най-висок глас в Пловдив. Както е известно,

най-лесно се улучват големите цели.

А кандидатът на ГЕРБ в Пловдив Здравко Димитров наистина бе голяма цел за мерачите от артилерията на Цветанов - първо е висок и после стои много близо до Борисов. Премиерът лично заложи на Зико в Пловдив и така бившият баскетболист се превърна в основна цел на всички, които искаха ГЕРБ да се провали на местния вот.

Кой най-много искаше Борисов да загуби Пловдив?

Изненадващо това не бяха основните политически опоненти от БСП. Техният кандидат Николай Радев проведе кампания в духа на феърплея. В нея опитваше да показва собствените си предимства пред конкурентите, а не да клейми противника си от ГЕРБ.

В хардлайнер на атаките се превърна Славчо Атанасов.

Първоначално кандидатът на НФСБ и ВМРО твърдеше, че единственият му мотив да участва за пети пореден път в изборите за кмет на Пловдив е да разбие „модела Тотев“. Славчо обаче не напусна терена, когато се разбра, че Тотев е извън играта. Напротив - опита всичко, за да подлее вода на опонента си. Би се с всякакви средства със Зико, явно забравяйки, че всъщност опитва да громи новия кандидат на партията, на която неговото НФСБ е партньор в управлението.

На Славчо срещу Зико явно бяха заложили всички. За подгряване на ситуацията фабриката за слухове, задействана от авторите на пъкления план срещу Борисов, пуснаха фалшива новина, че

премиерът е спазарил Пловдив с лидерите на НФСБ И ВМРО

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов срещу подкрепата на Патриотите за Йорданка Фандъкова в София. Както стана ясно в хода на кампанията, договорки за столицата може и да е имало, но или Пловдив не е бил разменна монета, или Здравко Димитров се оказа толкова силна кандидатура, че планът на сработи под тепетата.

Веднага след първата бе вдигната и втора фалшива новина - Здравко Димитров е слаб кандидат и е напълно неизбираем. Тезата бе налагана с особена упоритост от медиите, близки до бившия вече кмет Иван Тотев. За да убедят читателите си в нея, те използваха всякакви средства - данни от социологията, според които подкрепата за Зико е с 10 пункта по-ниска от тази за листата с общински съветници на ГЕРБ, пасквили от личните коментари на Тотев, претоплени стари манджи за „издънките“ на Здравко Димитров като областен управител и първите му стъпки в бизнеса...

В приятелския огън се включи и самият Иван Тотев.

Той не пропусна да отбележи, че кандидатите за кметове /без изключения/ не познават важните проекти за Пловдив. Показа мускули в реденето на листата за общински съветници на ГЕРБ, но после като областен координатор на партията за Пловдив не си даде много зор в кампанията. Напротив. Удари няколко първи копки на обекти, чакани с години в Пловдив, с ясното съзнание, че в общинската хазна няма пари за реализацията им. И междувременно на тази за олимпийския басейн в плувен комплекс „Младост“ се яви в компанията на кандидат-кмет от друга партия, като забрави да покани съпартиеца си Здравко Димитров.

Преди това пусна фейк, че Бетонният мост в Пловдив е неспасяем, с което отново подля вода на Зико и кандидата за кмет на район „Южен“ Костадин Язов, които твърдяха обратното.

В крайна сметка Здравко Димитров спечели изборите в Пловдив. Но не с подкрепата на областния лидер на ГЕРБ Иван Тотев, а въпреки мечешките му услуги.

На първия тур Зико събра с 10 000 гласа повече от листата на партията

за Общинския съвет, а разликата между него и Славчо Атанасов на балотажа бе в пъти по-голяма от онази, която Иван Тотев взимаше срещу същия опонент през 2011 и 2015 година, когато ГЕРБ бе в най-добрата си кондиция. Тогава Тотев имаше пълната подкрепа на партийния строител Цветанов, но печелеше в 12 без пет. Сега двамата пак бяха в един отбор, но този път се оказаха на губещата страна. Двамата със сигурност много искаха Борисов да загуби Пловдив. Много повече, отколкото Славчо Атанасов и даже социалистите под тепетата.

В последните месеци

срещу Борисов се игра на много фронтове.

Противниците му обаче явно за пореден път подцениха премиера. В първите си важни избори без Цветанов той спечели всички най-важни битки и претърпя съвсем малко поражения. Да, Русе, Благоевград и Перник паднаха, а ГЕРБ се поразклати в София, но в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора всичко е спокойно.

Въпросът е какви изводи ще си направи Борисов за ситуацията в Пловдив след местния вот и дали е разчел правилно всички опорни точки от пъкления план на партийните плъхове. Защото най-важната битка за премиера предстои. И тя ще е срещу онези, които вече правят сметка как да го провалят през 2021 година, когато през 6 месеца предстоят парламентарни и президентски избори. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?