Следвайте ни

Кой е новият Министър на истината в Пловдив

viber icon

В България има пълна свобода на словото, обяви преди месец премиерът. И покани журналистите да си пускат фиша, за да се уверят сами, че казаното е 100-процентова истина. Нека се разбере за всеки кой какъв е, но с доказателства, а не само да се говорят разни неща, настоя г-н Борисов. И обеща, че няма да има милост за никого, ако е съгрешил.

Ние, като добри граждани, послушахме своя премиер и решихме всеки ден да си пускаме фиша. За да стигнем до някои истини. Интересуваме се от масовото забогатяване на местните политици и роднините им, опитваме да разберем кой и как блажи от обществените средства и дали всичко е наред при изпълнението на проекти с държавни и европейски пари. Интересуваме се и от много други неща, за които всеки ден си говорят гражданите на Пловдив. За да стигнем до истината обаче, освен желание и репортерски късмет ни трябват и отговорите на отговорните за спазването на законите институции. И тук вече удряме на камък. Едни служби мълчат, за да не попречат думите им на съответните разследвания. Други отговарят, но като изкусни майстори на административно-деловия стил - така, че от отговорите нищо да не се разбере. Трети изобщо не отговарят.  В тази група напоследък попадат ръководителите на общинските предприятия, дирекциите и отделите. Изобщо цялата местна администрация. Казали им да си държат езика зад зъбите, а всякакви въпросите да препращат към "пиарите". В щатната таблица на общината такива не откриваме, но вероятно това са служителите в някакво ново Министерство на истината. То явно е създадено, за да обслужва един важен гражданин на изборна длъжност, който напоследък се вкисва като зеле през март от всякакви въпроси и мнения, различни от правилното /разбирай неговото/. Този сякаш не живее в една държава с онзи, който твърди, че в България има пълна свобода на словото и институциите са съвсем открити към гражданите, а в частност - към медиите. Ние обаче ще продължаваме да си пускаме фиша, защото освен думите на премиера помним и онези на големия Йосиф Хербст: без цензура и баба знае да се бори за идеи. Майсторството е под режима на цензура да се разбереш с читателите си.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?