Следвайте ни

Кой държи парите си в банка? Не и най-богатите

Нашата икономика е като мелница - вода има, но няма какво да се мели

viber icon

Какво става с финансовата стабилност в България? Втората половина на 2014 година мина под знака на банкова паника. Нищо друго не ни интересуваше освен въпросът за парите. Не само тези, които имаха, но и тези, които нямаха, се вълнуваха така както не е било от 1997 г., когато фалираха банките и се срути финансовата система. Хората не само се тревожиха, а даже стачкуваха, за да си получат парите от КТБ. Клатиха се други банки, прехвърляха се пари от банка в банка, шушукаше се колко е стабилен валутният борд, купуваха се и все още се купуват жилища като последна застраховка от финансова криза. А тя идва ли?

Теорията за пазарите казва, че те се управляват от очакванията на участниците в тях. Всички смятат, че сме в криза. Но в каква криза? Всяка отделна икономическа единица взима обосновано решение за собственото си поведение. То зависи от това колко знания  и средства има. Обикновено масата няма хал хабер за какво става дума, но смята, че ако има някой лев, по-голям гявол от него няма. На него пари му дай, той акъл не иска

А обективната истина е проста: ако имаше акъл, щеше и пари да има. Тези „играчи” правят паниките, те отиват от едната крайност в другата. Плашат държавата и клатят кораба, защото може да го потопят, без да има обективни причини. Това кара банките в България да заделят повече средства за ликвидност, т.е. пари, които всеки момент да са в наличност. Та при поискване веднага да се дават на хората, за да успокояват спонтанните, а често и организирани банкови паники. Те са като пожарогасител, който гаси искрите, за да няма пожар. Ние си мрем за конспирация и всяка клюка без основание ни кара да търчим по банките като обезумели. Хем спестяваме в тях, хем им нямаме доверие. Колкото повече са спестените пари в банките, толкова е по-сигурна системата. Но и толкова по-малко печелят банките, ефективността им е по-ниска, защото работят с по-малко пари. Слава богу, засега паниките не са прераствали в банкови кризи. Но да очакваме ли такава през 2015 година?

Излязоха обобщените данни за банките през 2014 , която беше най-неспокойната финансова година от последните 18

Свърши ли спокойствието? Не е ли време да се разклатим отново, както много хора се надяват? Какво показват цифрите? Ликвидните активи на 28-те банки са за 22.2 млрд. лева, като за последното тримесечие нарастват с 1.2 млрд. лева, което е 5.7% повишение. Общите активи на банковата система нарастват  за последните три месеца с 3.1 милиарда лева, или 3.8% до 85.1 млрд. лева. Как така се получава, че ходим по банките, блъскаме се, треперим, теглим, внасяме и се тревожим за парите си, плашим себе си и хората, а парите в банковата система растат и то с бързи темпове? Но да видим нещо още по-интересно. Депозитите на гражданите, които са само част от активите на банките, нарастват още по-динамично. За последните три месеца те са се увеличили с 4.1 милиарда лева, което е 11.2%, за да достигнат 41 млрд. лева. Нещо не се вързва. Хем нямаме доверие в банките, хем спестяваме и трупаме депозити там, и то ускорено. Хем сме в криза и доходите са ниски, хем се „давим „ в пари. Вярна ли е поговорката „Вода гази, жаден ходи”? За нас е вярна. Общо всички привлечени средства, не само от граждани нарастват с 4.5% , което е 3.2 млрд. лева, за да достигнат 73.5 млрд. лева. Откъде пък идват тези пари? Да не би гърците заради техните проблеми да си прехвърлят депозитите у нас? Да, и това го има. От гръцката банкова система бяха изтеглени само за един петък 1.2 млрд. евро. За целия януари - 9 млрд. евро, а за периода след изборите до сега - 12 млрд. евро. Те не вярват на правителството си, но не мислете, че вярват на нашето.

Големите пари подминават България

Наистина, има ръст на депозити на нерезиденти, т.е чужди граждани, но това са на дребни и малко заможни хора и то главно в пограничните райони. Хем по-сигурно, хем по-доходно. Те така и така поне веднъж седмично са у нас да напазаруват, отпочинат, хапнат и да се поглезят. България има икономическа изгода от откриването на нови връзки с Гърция, защото тези затънтени краища и на двете държави живват. Те най-добре чувстват ползите от Европейския съюз. Някои оттатък границата дори проговориха на български, като си спомниха, че баба им и дядо им само този език са знаели. За тях ние сме икономически спасители. Колкото България се развива по-добре, толкова ще става по-привлекателна за всички, които имат български корен в Гърция, Сърбия, Македония. "Интереса клати феса", а парите го развяват! Когато бяхме по-бедни, те се срамуваха. Всички граждани на граничещи с България държави повече внасят в нашата банкова система пари, отколкото изнасят български граждани за своите държави.

Салдото ни със съседите е положително, което значи, че  сме най-стабилното място на Балканите. След 1944 г. никога не е било така. Румънци, гърци, македонци, сърби, руснаци, украинци, молдовци, албанци дори и турци повече спестяват у нас, отколкото ние у тях. При тях има войни и икономическа несигурност повече, отколкото у нас. Ние защо сами си клатим кораба? Да, тези пари нарастват, но не са основният фактор. 85.1% от всички спестени пари са на български граждани. Значи какво става? Не вярваме на банковата система, а спестяваме и продължаваме да спестяваме с нарастващи темпове. Но кой има пари? Сигурно си мислите, че богатите. Не. Много богатите и тези с мръсни пари изнасят в Западна Европа, САЩ и офшорки. Някъде около 2-3 милиарда на година. Логично депозитите над 1 милион лева намаляват. 535 души си загубиха парите над 100 000 евро в КТБ. Тях сигурно още дълго ще ги боли. От година тенденцията е да намаляват най-големите депозити над 1 милион лева и най-малките до 1000 лева. Но се увеличават тези над 25 000, 50 000, 75 000 и 100 000 лева. Обяснението е просто: Пари има, бизнес няма. Дори когато лихвите по депозитите спаднаха в пъти и за водещите банки са под 1%, темпът на спестявания се увеличи спрямо предишното тримесечие.

Много голям е дялът на българите, работещи в чужбина, но спестяващи в България

Всяка година преводите са за над 800 милиона евро, но общата сума с парите внесени на ръка е над 1.5 милиарда. Те знаят какво е положението в другите държави и са направили своя информиран избор. Една част работят там, спестяват тук. Само да има икономическа стабилност тези тенденции ще се развиват, което не вещае крах на българската народност. Напротив. Човек живее там, където му са парите. Това е косвен показател колко и кои ще се върнат в България. В другите страни те са само заради дохода. Не ме разбирайте погрешно, много ще останат, но тези, които спестяват в България са свързали бъдещето си с нея. Какво излиза? Нашата икономика е като една мелница. Вода има много, но няма какво да се мели. Икономиката изостава. Банките свиват и задържат кредитирането, защото няма качествени клиенти и проекти. Те имат пари, искат да дават, но няма на кой. И къде е тук държавата? Къде са тук реформите? Правителството казва, че ще стимулира дребния и среден бизнес, но засега са само на думи. Всички партии гледат изборите, за да могат поне да участват в сигурния бизнес с държавните поръчки и инфраструктурите проекти (Нов Дунав мост, тунел под Шипка, магистрали), а икономическата среда си остава същата. А тя е като оковите на затворник. Не ни помага сами да се спасим,а  ни дърпа назад. Българинът е инициативен и изобретателен, но и бюрокрацията е изобретателна в методите и средствата  да печели на негов гръб и да му пречи. Така, че условия за банкова криза няма. Но няма и условия за икономическо развитие. Ще си кретаме с нашата „каручка” по пътя за Европа, докато всички други ще ни подминават и ще пристигнат там няколко десетилетия по-рано. А ние може и изобщо  да не стигнем./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?