Следвайте ни

Кои са добрите в пловдивската полиция?

И има ли босове от ъндърграунда, които дърпат конците на службите

viber icon

У нас, както в Италия, Колумбия, Русия и останалия демократичен свят, отдавна е известно, че не съществува сериозна престъпна схема без полицай в нея. Някои бандити се сдружават с униформените на териториален принцип, други - според предмета на дейност. 

Градският наркокартел например си дели града според териториите на районните управления на полицията. Обществена тайна е, че уличен дилър, който няма покровител в Шесто, няма как безнаказано да върти търговия в „Столипиново”. 

Същата е ситуацията с продавачите на дрога край училищата, в нощните заведения, наркосборищата под открито небе и т.н.   

Строга йерархия и субординация съществува и в останалите доходни бизнеси извън закона - проституция, лихварство, кражби по предварително зададени адреси, отнемане на бизнеси  и т.н. Дали разпределението на териториите и паричните потоци се контролира от големите началници и знае ли директорът какви ги вършат подчинените му, е въпрос, чийто отговор трябва да дойде от прокуратурата.  Нейните служители обаче отдавна са оценили силата на фразата „мълчанието е злато”. И дори да знаят нещо за нерегламентираните действия на служителите на реда, го казват само в краен случай и задължително на голяма пресконференция. Там обикновено се изстрелва фойерверк от разобличаващи престъпните схеми подозрения и се обещават „подробности”, които после никога не стават обществено достояние. Нито пък стигат до съда. 

В последните седмици под тепетата се разиграва филм, който гледаме всеки път, когато от София задуха друг вятър. Новите силни на деня сменят ръководители по висшите полицейски етажи, като задължително гори шефът на пловдивската полиция. Той пък се разболява или излиза в дълъг отпуск, а тези, които са го сготвили, му слагат временен заместник. Във времето той или става постоянен или изпълнява поставените задачи по разчистване на кадрите и отстъпва мястото на друг, по-благонадежден.

Днес в ролята на болния човек е все още действащият началник на ОДМВР - Пловдив Йордан Рогачев, а на реформаторът - Петър Тодоров, доскорошен шеф на Първо РУП.

От прокуратурата разбрахме, че бившият вече ръководител на Трето РУП Самуил Хаджиев и негови приближени са превишавали правомощията си и са злоупотребявали със служебното си положение, за да се облагодетелстват. Говори се, че са контролирали канали за дрога и са покровителствали сутеньори и лихвари, вероятно срещу заплащане. То такива работи се говорят за всеки втори служител на МВР, но накрая от „разследванията” обикновено нищо не излиза. 

Проблемът е, че докато във високите етажи на службите за сигурност се ритат по кокалчетата, редовите служители се снижават и предпочитат да не работят, за да не сгафят и да операт пешкира на поредната „реформа”. Времето обаче е идеално за силните в ъндърграунда. Те знаят, че риба се лови най-лесно в мътни води, и използват ситуацията, за да завземат нови позиции и територии. В такова време процъфтяват контрабандата, наркотрафикът и бизнесите на ръба на закона. То е рай и за уличните гамени. Гонките по пловдивските булеварди пак нажежават въздуха, а тийн компаниите се вихрят на всеки ъгъл в противовес на всякакви ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус.

От показните акции и рокади в системата за опазване на закона и обществения ред засега не разбираме едно - кои са добрите в Пловдивската полиция. И ако предишните не са били добри, какви точно са греховете им и защо чак сега стават известни.

Ако съвсем скоро не получим отговор на въпроса, ще останем с впечатление, че наистина става дума за политическа чистка, реваншизъм и битка за територии на влиятелните фигури от ъндърграунда с дебели връзки в МВР.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?