Следвайте ни

Кога България ще поиска извинение от Ердоган?

Никой политик у нас няма смелост да повдигне въпроса за тракийския геноцид

viber icon

Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници? Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път включи в духовните си граници части от България и други балкански държави. Ердоган продължава да следва неоосманска идеология, това се превръща в държавна идеология, а светска Турция постепенно започва да отстъпва на неоосманизма. Той е президент на своята държава и прави това, което смята, че е необходимо за нея.

 Кога ще се намери някой, който да припомни, че в Мала Азия през XX век, през 1912-1913 година, стотици български църкви, манастири, екзархични имоти, лични имоти са отнети, а българите са прогонени с огън и меч? Колко души в България знаят, в кои наши учебници по история пише за турския геноцид? 

Кога най-после български държавник ще се изправи и ще каже на г-н Ердоган: „Вие дължите извинение на българския народ!“?  

Три години преди арменския геноцид генералната репетиция е с тракийския геноцид. Избити са около 60 000 българи и над 200 хиляди са прогонени.

Не става дума за териториални претенции - това е даденост, трябва да я приемем, трябва да развиваме добри отношения, но не за сметка на премълчаване на историята. Народ, които си забрави историята, няма бъдеще.

Отговорът на Министерството на външните работи е верен, издържан според международното право, но недостатъчен. Държавните граници не подлежат на преразглеждане. България и Турция се радват на отлични двустранни отношения, посочват от външното ни ведомство.

Виждам страхотна закачка на съдбата и се чудя как нашите политици не са оценили - Ердоган идва у нас за срещата ЕС - Турция на 26 март - Националния ден на Тракия, деня, в който отдаваме почит на Българската армия и свеждаме глава пред мъчениците на турския геноцид над българското население в Тракия и Мала Азия.

Срещата има своите лимити и дневен ред, но най-малкото трябва да се спомене, че това е Денят на Тракия. Още миналото лято президентът Румен Радев пое ангажимент тази година денят да се празнува под неговия патронаж.

Що се отнася до случая с бившия руски шпионин Сергей Скрипал,  ако Москва е искала да го ликвидира, е имала безброй случаи да го направи, а не точно в този момент. Русия най-малко има интерес от смъртта му седмица преди изборите.

Да се сочи с пръст Русия е идеологически, а не същностно мотивирано.
Много повече печели Украйна например заради евентуален последващ натиск и санкции за Москва, както и тероризмът, за да няма обединени действия на Запада и Русия срещу него.

Използваното срещу Скрипал вещество „Новичок“ е разработено през 70-те години в научните институти на КГБ и военните. Такива институти е имало в Киев и Узбекистан.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?