Следвайте ни

Кметът тръгна на опера! И ето ти културна новина

viber icon

"15 жаби преброи във фонтана пред Общината кметът Иван Тотев вечерта в събота, когато се прибираше от представлението „Аида“ на Античния театър.

Тези дни земноводните ще бъдат хванати и преместени внимателно в Гребния канал, защото предстои фонтанът да се мие. Наличието на жаби в центъра означава, че въздухът в Пловдив е чист“, коментира кметът.    

Попаднах на това съобщение в пловдивска медия, докато търсих в Гугъл по ключови думи "Пловдив, култура". Публикувано е през пролетта на 2013 година, но едва сега откривам историческото му значение. Първо - то е разбило в аванс манипулативните твърдения на зелените грантаджии, че въздухът в Пловдив е мръсен. И по-важното - от него става ясно, че бившият кмет Иван Тотев редовно е ходил на опера. Това придава на текста историческо и прогностично значение. Защото при толкова изкушен от изкуството градоначалник нямаше как Пловдив рано или късно да не стане Европейска столица на културата.

Днес кратката програмна статия може да стане повод за цял обществен дебат. Тази седмица на сайта на Общината бе публикуван проектът за нов статут на Награди „Пловдив“. Та в него е предвидено в категория „Журналистика“ да се номинират само автори, пишещи на културна тематика. Логично като за столица на културата. Проблемът е кой ще определи обхвата на въпросната „културна журналистика“ и дали съобщения като онова горе за жабите и културния кмет имат шанс да пробият занапред в спора за приза. Дискусията може да се разшири със спорове по въпросите къде е границата между културата и халтурата и дали в номинациите ще влязат хилядите нескопосани пиари, с които  ни заливаха платените писачи на Общината през цялата 2019-а, опитвайки да лъскат имиджа на инициативата "Пловдив 2019", като прикриват истината за нея.    

Докато опитвах да вникна в логиката на предложението, помислих, че съм проспал нещо важно в живота на Пловдив. И без да разбера, под тепетата да са се родили новите  д-р Кръстев, Боян Пенев и Владимир Василев. Че по медиите са се нароили автори на разтърсващи театрална и музикална критики, изкуствоведи, които с две думи могат да отсеят плявата от сеното в живописта. 

Ето затова си пуснах в търсачката "Пловдив, култура". И попаднах на програмния текст за жабите и Тотев, фена на оперното изкуство.

В тази връзка искам да попитам авторите на проекта за статута на Награди  „Пловдив“ - ако се занимаваме с културата на кмета, това културна журналистика ли? Ако да, не заслужава ли награда и онзи журналист, който се интересува не само от духовния  живот, но и от начините, по които кметът богатее, докато употребява властта. 

Но както ни съветва големият Радой Ралин, не бива да се страхуваме от министъра на културата, а от културата на министъра. В случая - от тази на чиновниците, които се изживяват като визионери в културата.

Та, ако може, дами и господа културтрегери, не казвайте за какво да пишат журналистите, достойни за наградата „Пловдив“. Това понамирисва на цензура.   

 

карикатура: Красимир Димовски

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Linda Mark

19.02.2020 | 01:27

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 1

polkmjn

14.02.2020 | 06:35

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?