Следвайте ни

Кит самоубиец ли е Иван Тотев

Бойко Борисов вече се умори да дава нишани на ненагледния пловдивски кмет. Последните два съдбовни знака към Иван Тотев бяха отправени доста директно в речта на премиера пред делегатите на Националното събрание на ГЕРБ в неделя. Той защити решението си да създаде етична комисия с пример от града под тепетата. „Трябва ли да ми се оплакват хора от Пловдив, да го търся кмета, да отстранявам кметове. Затова предложих тази етична комисия“. Въпросният "Страшен" съд е съставен от „морално чисти хора“, които да разследват сигнали за корупция и злоупотреби.

 


Второто споменаване на Европейската столица на културата бе: „Когато говорих за червени и сини лампи... не ме разбраха и в Пловдив, въпросният кмет“. Всъщност кое не е ясно в репликата му от януари:

 

„Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синята“?

 


След това спецслужбите при зрелищна операция сложиха белезниците на кмета на район „Северен“ Ральо Ралев. Той още търка наровете на предварителния арест, където евентуално го очаква и обвинение за търговия с влияние и искане на подкуп от 60 хил. лева.

 


Миналата седмица път Тотев изненадващо освободи дългогодишния си заместник по общинската собственост Димитър Кацарски. Обяснението на градоначалника звучеше смехотворно - „заради новите предизвикателства“.

 


Оказа се, че гилотинирането на Ралев и Кацарски е извършено след изпратени сигнали до премиера и по неговото лично указание. Наслагването на криминални сюжети в общинското управление и деликатните намеци на Борисов вървят към логичния си край. След като партийният строител Цветанов, който пазеше гърба на Тотев, се захвана със стратегически анализи, въпрос на дни или седмици е кметът на Пловдив да бъде призован на нова сцена

 

Развръзката може да се материализира по два начина. Първият е да хвърли оставка като градски лидер на ГЕРБ и да обяви, че се отказва да се бори за трети кметски мандат. Това е правилният ход, ако Иван Тотев е запазил елементарен инстинкт за самосъхранение. Вторият е далеч по-зрелищен.

 


Там вариантите не са кой знае колко приятни и включват нахлуване на качулки в неокласическата сграда на Общината, завършена по проект на арх. Недялко Нешев през 1914 г. Също - близки срещи от трети вид с прокурори, изглед към света от другата страна на решетките, раиран костюм. Накратко, командировка в Софийския централен при надзирателя бай Ставри - строг, но справедлив.

 


Кметът е показал, че усеща накъде духа вятърът, пък и има много какво да губят той и неговата все по-състоятелна фамилия. Затова и най-безболезненият изход за Тотев е след оставката да се опита да осигури добронамереното отношение на наследника си начело на ГЕРБ Пловдив, а също и на следващото общинско ръководство, за да не му се налага да се разделя с част от семейното имане, натрупано с непосилен труд.

 


Борисов отдавна не крие личната си неприязън към кмета. Тотев надви областния управител Здравко Димитров във вътрешногерберския дуел на миналия вот и се саморазправи с хората на Зико в партията. Днес изглежда е дошъл моментът за възмездие.

 


От години учените си блъскат главите над феномена на китовете самоубийци. Не е изяснено докрай защо най-големите твари на планетата излизат на брега и слагат край на жизнения си път. За политиците, над които виси дамоклев меч, обаче подобно поведение лесно би намерило обяснение - от алчност, глупост и суета.

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?