Следвайте ни

Кирил Търпов за Пловдив 2019: Защо Милчо, Кристо и Соня Йончева не бяха тук?

viber icon

Кирил Търпов, диригент и директор на фондация "Музикална младеж":

Големите пловдивски творци останаха извън борда на Европейска столица на културата. Ние сме пръснати по света, но имаме нещо общо - обичаме този град. Всеки един пловдивчанин щеше да си бие шута и да дойде в Пловдив на собствени разноски! Срамота е, че Милчо Левиев не бе тук! Кристо Явашев защо никой не го покани? Соня Йончева защо не дойде? Срамота е, че имаме такива световни творци и те увиснаха в нищото. Те изобщо не присъстваха в проекта! Което е странно и напълно необяснимо. Пловдив Европейска столица на културата трябваше да стане един голям осъществен проект.

Управителният й съвет навремето реши, че фондацията трябва да се занимава с културната програма, а не с подготовката на града за кандидатстването. За мен важното бе градът да се развие като инфраструктура. Точно това тогава можеше да стане лесно и бързо. Имахме правителство на ГЕРБ и местно управление на ГЕРБ. Трябваше да гледаме на града като физическо понятие. Трябваше да оправим водоснабдяването, пътищата, транспорта... Всичко това можеше да стане с проекти от инфраструктурните фондове на Европа. В тези проекти трябваше да влезе и Старият град.

В годината, когато отчитаме края на ЕСК, в него няма дори кафе машина. След 18 часа той е място, в което туристите няма какво да правят. Трябваше занаятите да останат в квартал Капана. Там да е занаятчийският центъра на Пловдив. А взехме че направихме от него кръчмарски център. Можеха заведенията да са в Стария град, където цяла България ги знаеше. Исках на големите прозорци в Капана занаятчиите да работят и да дават уроци.

Другата идея бе по цялата дължина на площада, а не една трета като сега, да бъде експонирана, а на мястото на Партийния дом да се направи една сграда на операта. Това можеше да е готово до 2015 година. Покривът на тази сграда щеше да е зелен и хората да се разхождат по него. Пощата, която в момента се руши, щеше да е културен център „Кудоглу”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?