Кирчо Атанасов: Който е направил бъркотията с терена за Математическата, да си я оправи!

Опазихме го дори от приватизацията, няма да приемем провал сега, категоричен е дългогодишният директор на елитното училище

Който е направил бъркотията с терена за Математическа гимназия, да си я оправи!

Това призова  дългогодишният директор на елитното училище под тепетата Кирчо Атанасов, по чието време е започнала подготовката за строеж на нова сграда. След като миналия ден на сесия на Общинския съвет изненадващо Николай Радев разкри, че отреденият терен от 34 дка впоследствие е преобразуван в зелена площ, сега цялото лоби за градеж на нова МГ впряга усилия да се върне предишното предназначение на земята. Ще действаме чрез политически партии и личен авторитет, отсече Кирчо Атанасов. Оптимист е, че все още не всичко е загубено. „За да има нова гимназия, минахме през иглени уши, не може сега всичко да пропада”, не предвижда друг вариант освен хепиенд на сагата Атанасов. Той разказа, че битката е от 1982 г., когато било замислено на терен край хотел „SPS” да се построи Физико-математически комплекс с гръмкото име „Училище на 21. век”. Тогавашният Окръжен комитет на партията възложил на него и на арх. Валентин Маринов да проучат най-доброто в света.

Шест-седем месеца отнело да се направи това и да се предложи проект. „После той мина през експертен съвет в Министерството на образованието. След това на втори. Поискаха да го гледа дори трети - технологичен, което за първи път се правеше за училище. Издържахме и тази цедка и доказахме, че проектът е достоен", връща лентата Кирчо Атанасов.

През 1987-1988 г. уж всичко било готово. Когато през януари 1999 г. потърсил нужните тогава 17 млн. долара, се оказало, че в МОН ги няма, а Министерството на финансите е пренасочило парите. По онова време там за месец се сменяха по двама-трима шефове и не се разбра какво е станало, казва Кирчо Атанасов. Категорично обаче теренът бил запазен. Ексшефът на Математическата гимназия си спомни и как през същата година тогавашният финансов министър Муравей Радев и кметът Иван Чомаков били на визита в школото за откриване на три компютърни кабинета и отсекли, че земята няма да се пипа и си чака момента, когато ще се строи гимназия на нея.

„После през 2005 г. дойде на власт Тройната коалиция и пак проверихме дали няма промяна. Ние спасихме този терен дори от приватизицията, когато имаше апетити към него. Изобщо не съм очаквал, че после може да стане нещо и ние да не бъдем известени, каза Кирчо Атанасов. Не може такъв дългогодишен труд да бъде заличен”. Той подчерта, че през всички тези години проектът не е останал в първоначалния си вид и е бил актуализиран от екипа на арх. Маринов. М момента, ако се стигне до зелена светлина, няма да се губят време и разходи за проектиране, а може да се строи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?