Следвайте ни

Как пишеш, „Народе????”

Кой да опази езика, като революциите вече са само за македонската наденица

viber icon
Автор: Елица КАНДЕВА

Много се изговори тези дни за Левски. Кой ли не се взира в изваденото от музейните архиви тефтерче, кой ли не тълкува какво значи онова простичко и недоумяващо „Народе????”. Четох и слушах, къде нарочно, къде мимоходом, всички тези похвални слова - от истински откровения на автори като Недялко Славов до плоските шаблони на първите хора в държавата. Поантата е постът на Лиляна Павлова във Фейсбук, който вероятно би накарал и днес Апостола да занемее и да рече единствено: „Народе????”. Даже не съм сигурна дали въпросителните не биха били повече за нейните 8 реда с 6 правописни и пунктуационни грешки.

Не е ли лицемерно да тръбим какъв еталон ни е Левски, след като 180 г. откакто го имаме за пример, сме свили доброволно байраците? Ежедневно сами се отказваме от себе си и свободата си - било заради корпоративната политика, било понеже такава била системата, било защото в други страни от Европа е по-леко, по-хубаво и уредено. Опразниха се окопите и в битката ни за езика под откосите ту на поредния глас за отмяна на пълния член, ту под смазващите децибели на поредната звезда, изписваща името си на билбордовете като диджей DIM4OU. Не само свободата, а и езикът вече не ни е кауза, вяра и дом - все неща, святи за Апостола. Кой да опази правописните норми, като в днешно време революциите се вдигат само на екрана, а и там после се оказва, че всъщност били за македонската наденица…

Добре че като поемем председателството на Европейския съюз, ресорният министър Лиляна Павлова няма да говори и пише в международната общност на български. Че пак ще се изложим пред чужденците. Кой ли не завърши вече езиковите гимназии, все ще ни отсрами с добър английски!

Пък като се наредим до големите, за което от памтивека мечтаем, дано дойде и онова Освобождение. Не от турското, а от игото на неграмотността. Както върви, самички няма да си го извоюваме. Но, виж, ако ЕС ни драсне забележка в поредния доклад, че мърсим един от официалните езици в общността, какъвто е българският още от 2007 г., тогава може и да си оправим правописа.

Случва се и добре да говорим, но как пишем, „Народе???”. И вие, госпожо министър на българското председателство...

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?