Следвайте ни

Как Кочо Гяуров и Дража Вълчева се преродиха в Иван Тотев

viber icon

Партийният секретар тропа по масата, а кметът седи с наведена глава и подсмърча в ъгъла, докато му трият сол на главата. Такава явно си представя ситуацията в Пловдив бившият градоначалник Иван Тотев, ако се съди по тирадите, с които посрещна възможността Общината да получи кредитна линия за 120 милиона лева от Европейската инвестиционна банка. Между другото с част от парите ще се плащат и някои от започнатите обекти, на които именно Тотев удари първата копка, но без да им осигури финансиране.

„Ние от ГЕРБ, като мандатоносители, не сме обсъждали това предложение и няма как да имаме решение”, отсече тежко Тотев. А преди това заклейми огласената идея за заема като „тежък комуникационен гаф”. С което накара хваналите годините на соца пловдивчани да търкат очите, да не би машината на времето да се е затъркаляла стремително назад. И като член първи в Конституцията пак да пише, че ръководната роля в обществото и държавата е на партията. 

В ония времена думата на партийния секретар наистина тежеше най-много. На практика той колеше и бесеше в местната власт, независимо кой седи на кметския стол.

 А Пловдив помни истински партийни фюрери, които управляваха като бащиния града, мачкайки всеки несъгласен. През 60-те години в тази роля влиза бившият партизанин Кочо Гяуров, а  през 70-те години кошмарът се нарича Дража Вълчева. Карловската хубавица хваща окото на Тато и така се изстрелва от даскалица до първи секретар на БКП под тепетата.

Кочо и Дража отдавна са в миналото и даже вицовете за тях отшумяха с времето. Явно обаче някой от двамата или заедно са се преродили в пловдивския координатор на ГЕРБ. Иван Тотев иска също като тях да бъде не просто партиен началник, а човекът, който удря по масата и дърпа конците в Пловдив. 

Нищо че на последните местни избори неговият наследник Здравко Димитров получи доста по-голяма подкрепа, отколкото партийната листа на ГЕРБ за общински съветници. А и всеки кмет следва да управлява в името на всички свои съграждани, а не под диктовката на партийните си началници. Е, не навсякъде, в Северна Корея все още са на акъла на Тотев, в който явно има много болни зони и бели петна. Раздвояването на личността е често състояние на бившия градоначалник. Само допреди месец той управляваше града като бащиния и не попита никого за едноличните си решения, с които нанасяше щета след щета на града.  Сега обаче явно смята, че кметът и екипът му не могат да имат своя управленска политика и трябва да се допитват по всички важни въпроси до него като партиен секретар. 

Лошата новина за Тотев е, че преди 30 години, на 14 декември 1989 година, членът за ръководната роля на партията беше отменен. А и никой от първите хора в ГЕРБ не е споменавал, че иска да го връща в Конституцията. Нещо повече, най-видният партиен строител от последните години Цветан Цветанов, който се опита да изгради стройна система от местни феодали, беше тежко разжалван от лидера на ГЕРБ.   

Въпросът е, след като натири Цветанов, кога ГЕРБ ще се отърве и от неговите последователи, които явно мечтаят за нова партия държава. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Dimitar

26.12.2019 | 00:10

Няма ли да го видим този Тотев, прав, зад една банка, та да види, че от там ве се говори както от трибуната на ОС.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?