Следвайте ни

Как инфлуенсърът Тотев подготвя завръщането на кмета Тотев

Защо лидерът на ГЕРБ, който вдигна Вавилонска кула за 3 млн. лева на пъпа на Пловдив, чак сега се загрижи за плочките на площада

viber icon

В личния си профил във Фейсбук известният инфлуенсър Иван Тотев води яростна битка за спасяването на пловдивския площад „Централен”. И по-точно на плочките, които могат да поддадат под натиска на виенското колело, издигнато пред бившия партиен дом за Деня на детето 1 юни.  

Похвална загриженост на бившия кмет. 

Според Тотев мястото не е подходящо за атракцията. Колелото не се вписва в общата визия на градския център, а тежката конструкция може да компрометира плочките, поставени само преди 2 години по време на историческия и много скъп ремонт на площада.

Като инфлуенсър Иван Тотев има пълното право да изрази своята позиция. Като лидер на управляващата доскоро партия, излъчила действащия кмет на Пловдив, Тотев би трябвало да има едно наум дали моментът е подходящ. Разбираме, че идват избори, в които всеки глас е важен. Но да правиш политика, като биеш по действията на собствения си кмет и екипа му, е леко налудничаво.

Да, лидерът на ГЕРБ в Пловдив е изпечен политически играч. От години той използва фактите така, както му е удобно, за да реализира собствените си цели. Фалшивият патос обаче може да навреди и на най-добрите манипулатори.

Вчера Тотев обяви, че групата на ГЕРБ ще внесе в Общинския съвет наредба, която да забранява на администрацията да разрешава поставянето на преместваеми съоръжения в идеалния център без санкция от местния парламент. Дали такава наредба няма да противоречи на Закона за местното самоуправление е друг въпрос.

По-интересният е как Пловдив се промени толкова бързо от времето, когато градът се управляваше от Иван Тотев и тук вече властва демокрацията? Общинският съвет вече не е мокър печат за хрумванията на кмета, е важен органи на местната власт, в който се води истинският дебат за бъдещето на Пловдив.

Промяна има и тя е свързана с личността на кмета. За разлика от предишния, сегашният е диалогичен и се вслушва в чуждото мнение. Друга промяна няма, защото общинските съветници са все така хора, които означават нещо, само защото са избрани. Повечето от тях продължават да се взират в телефоните за знак от "Империал", за да разберат как трябва да гласуват. Дебат за Пловдив обаче има и това е резултат от промяната. 

А преди да иска нова наредба, която да ограничи правомощията на кмета и неговия екип, инфлуенсърът Тотев би трябвало да обясни от името на кмета Тотев как през годините центърът на Пловдив бе превземан от най-различни съоръжения без никакъв дебат по въпроса. Любопитно е по кои от следните случаи е заседавал Експерният съвет за устройство на територията или пък кметът се е съветвал с главния архитект на града и съветниците в местния парламент:  

1. Вавилонска кула за 3 млн. лева

Уведомени ли са били общинските съветници от предишния състав на местния парламент, че в идеалния център на Пловдив ще се издига огромната Вавилонска  кула за откриване на инициативата „Европейска столица на културата”, заради което ще се спира движението по възловия булевард „Цар Борис III Обединител”. Одобрил ли е Общинският съвет разходът от близо 3 млн. лева за кулата, която имаше едва 6 часа живот? По последния въпрос отношение щеше да взима и прокуратурата, но и тази проверка остана да трупа прах сред многото други с гриф "Иван Тотев".

2. Оркестър „Орфей” с концерт за Деня на детето. Гостува половината "Пайнер"

На 1 юни 2016 г. на пъпа на Пловдив оркестър „Орфей” празнува юбилей с много публика. Според свидетелите – без откровена чалга, но с доста гола плът на гостуващите звезди от „Пайнер”. Естествено – Общинският съвет не е питан, дали мястото е подходящо за подобно шоу в Деня на детето.

2. Криско разтърси площад "Централен" в шоуто на The Voice

Концертът на Криско и компания буквално разтърси площада през юни 2018 година. Сцената е близо до мястото, където днес се издига Виенското колело. Конструкцията и оборудването са няколко пъти по-тежка от днешната атракция за децата. Резолюция от Общинския съвет за поставянето, естествено, няма.

Това са само три от многобройните случаи, в които бившият кмет Иван Тотев употребяваше еднолично властта в Пловдив. Днес в града има нов модел на управление, от който инфлуенсърът Тотев умело се възползва, за да трупа точки в социалните мрежи. С поглед към голямото завръщане през 2023-а и всички рискове за предстоящата предизборна кампания за вота на 11 юли.

А иначе, мястото на Виенското колело може би наистина не върху ремонтирания за 12 млн. лева площад. Най-малкото, защото плочките могат да се окажат скъпи, но крехки.

По-добре щеше да е колелото да се издигне до Зоологическата градина край Гребния канал, например. Но пък в Пловдив такава няма, защото прокуратурата уж разследва и този строеж с обществени средства от времето на кмета Тотев.

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?