Следвайте ни

Как Андрешко срещна Парис Хилтън в блатото на училището ни

viber icon

Човек не се ражда глупав, а необразован. Глупав става по-късно - след като завърши училище. А напълно негоден за живот в България се става едва след завършване на университет. Имам усещането, че с изобретяването на социалните мрежи образованието
напълно катастрофира и бе подменено от някакво франкенщайновско творение, сглобено с парчетата от тази катастрофа. Трупове на минали авторитети и пластмасовите модерни идоли за еднократна употреба. Дремещата в мен свиня (Смятам, че всеки човек е гостоприемник на една скрита, по-искрена своя същност. При мен е свиня.) твърди, че просто не разбирам децата. Че днешното образование е микс между националните, напълно остарелите и лицемерни школски догми и динамичната световна поп култура, пред която българското училище е по-безпомощно и от българския футбол дори. Трудно ще намерите днес съвременнен учител, който да проумее защо двама осмокласници на амфетамини с викове "Тук е Спарта!"трийсет минути удържат никой да не премине през вратите на метрото. Античната култура и съвременната популярна култура например се срещат в българското образование точно колкото Андрешко се среща с Джъстин Бийбър...

Дремещата в мен свиня не мечтае за революционни промени в образованието, а просто за един час по съвременна култура седмично. В него учители и публични личности да дискутират заедно с децата света, който ги заобикаля. Този пъстър десктоп от емотикони и поп икони, в който те се губят безвъзвратно и в който нямат никакъв шанс за оцеляване нито Каралийчев, нито Елин Пелин. Щото в "Биг Брадър" ще влезе не Ането, а Парис Хилтън. И вместо да се вайкаме, че децата не са гледали Ян Бибиян, а едночасовото порно на Парис, по-добре да им обясним едното и другото. С чувство за хумор и с разбиране за онзи анекдотичен диалог, в който Марийка пита: 
Госпожо, "забременена" с две "н" ли се пише, а учителката въздъхва: "Казах ви да пишете за Андрешко, а не "как изкарах лятната ваканция".

Дремещата в мен свиня си представя един учебен час, в който се разисква как точно се срещат Парис Хилтън и Андрешко днес. Като старите часове на класния, където учителите, заедно с някои, на когото учениците вярват, да обясняват, че нищо не излиза по-скъпо от евтината слава. Че конфликтът между Парис и останалите от фамилията Хилтън е далеч по-безинтересен от разигралото се в блатото преди век. Децата вече отлично знаят какво е съдия-изпълнител покрай ипотечните кредити на
татковците си и въпросът трябва ли да остави Адрешко съдията в блатото е отново актуален.

Той минава през разговор за справедливостта и държавата, стига додвижението “Окупирай Уолстрийт”, към което дори Парис Хилтън има формирано отношение. 
Учениците трябва да се замислят колкото за образа на хитрия малък Андрешко, толкова и за нещастния чиновник, изпратен посред зима с шейна да събира пълните с бълхи черги на отказващите да плащат данъци шопи. Имал бил шуба съдия-изпълнителят?! Той сигурно и жена и деца има, които трябва да храни с малката си чиновническа заплата и вероятно – също като Андрешко – иска да е някъде другаде, на топло, а не посред зима в блатото.

Всъщност гениалният Елин Пелин ни е показал преди век държавата, която не се е променила и до днес. Защото от двете страни на данъците седят българи, които 
не умеят да говорят един с друг. А днес неразбирателството между тях вече прилича на първата среща между Кортес и Монтесума. Днешните ученици имат представа за държавата точно колкото и за Монтесума. Повече знаят за Покахонтас. За тях държавата е едно място, на което се вика “оставка”. Стъклен куб, където са затворени Парис Хилтън и Андрешко, а Биг Брадър не е никакъв брат, а учителят по физическо, който опипва с лъстив поглед момичетата.

Как би трябвало да почне тази учебна година. С есе на тема “Как Андрешко срещна Парис Хилтън”. Веселко.

Иначе, отново е есен и отново птиците отлитат на юг, за да серат върху главите на други
народи,  но дремещата в мен свиня е спокойна и уверена в силата на образованието. Тя е като гравитацията, а – според нея – Бог е измислил гравитацията, за да не напълним и Космоса с изпражненията си.

* Още размишления по темата - в том трети на "Аз, FасеБУКИ, Веди, Глаголи: Житейските възгледи на Дремещата в мен свиня", от тази седмица по книжарниците.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?