1553

Къде сбърка Зико, за да му поиска оставката Бойко Борисов

Пловдив може да завърши мандата на местната власт на автопилот, ако кметът Здравко Димитров изпълни заръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и подаде оставка като кмет. 

Къде сбърка Зико и защо се стигна до разлома му с Борисов? Има поне три отговора на този въпрос.

Първият - според гражданите на Пловдив:

1. Зико сбърка още когато се съгласи да бъде кандидат за кмет, без да получи реално влияние в местната партийна организация на ГЕРБ, доминирана изцяло от Иван Тотев.

2. Зико не направи нищо, когато от централата на ГЕРБ му спуснаха листа с кандидати за общински съветници, написана от Иван Тотев. В резултат остана без своя група в Общинския съвет и се наложи да формира клиентски мнозинства от политически брокери и лобисти, за да получава подкрепа за важните решения. За много от тях той търпеше поражения в местния парламент в челен сблъсък със съпартийците си от ГЕРБ.

3. Зико не направи реална ревизия на управлението на предшественика си, за да са наясно гражданите точно какво наследство получава от Иван Тотев. Не каза ясно какво точно се е случило по прословутия Транспортен проект и защо сега се налага да харчим още 9 млн. лева, за да надграждаме т.нар. електронна система в рейсовете. 

4. Зико не каза ясно в колко голям риск е вкарал важните за града проекти като Водния цикъл и обектите по „Региони в растеж” предшественикът му Иван Тотев и как е мълчал до последно за проблемите с пробива под гарата и бъдещето на Бетонния мост.

5. Зико не направи смели реформи в администрацията и общинската икономика, които да оптимизират и направят по-ефективна работата на общинските предприятия.

7. Зико се съгласи да строи стадиони на "Ботев" и Локото, без да е осигурено финансиране за цялостно завършване на обектите. После започна да играе по гайдата на феновете, които явно влязоха под кожата на Борисов. Това вкара градоначалника във вълчия капан, който щракна за него в събота.

8. Зико не направи необходимите промени в екипа си, след като се разбра, че някои от близките му заместник-кметове, шефове на дирекции и отдели не се справят на ниво.

Втори отговор - според актива на ГЕРБ:

1. Зико не вкара достатъчно активисти от партията на ключови позиции в администрацията, с което изгони част от политическата клиентела от общинската софра.

2. Зико не се държеше като обикновен партиен послушко пред местния лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Често влизаше в челни сблъсъци с него и така гневеше актива на ГЕРБ.

3. Зико смени някои от приближените на ГЕРБ фирми, абонирани за обществените поръчки в Пловдив в предишните години.

И един трети прочит в интерес на обективната истина, извън популизма и тесните партийни интереси на ГЕРБ:

Без да адвокатстваме на Здравко Димитров, трябва да признаем, че му се падна да управлява Пловдив в много тежки времена. Пет месеца след началото на мандата се случи пандемията от коронавирус. Последва дългата политическа криза в България, в която местните власти и до днес нямат необходимата подкрепа от държавата. Дойде и войната в Украйна, която измести приоритетите на Европа. После инфлацията и необходимостта Общината да се справя с увеличаващите се разходи за издръжка и реализация на важните проекти, без да се вдигат данъците на пловдивчани. За 3 години екипът на Здравко Димитров трябваше да наваксва по важни документи като Общия устройствен план, Плана за интегрирано развитие на общината, Плана за градска мобилност и други, по които предишният управленски екип сериозно изостана. А именно те трябва да посочат какъв Пловдив ще имаме в следващите десетилетия и кои са важните проекти, за които очакваме подкрепа по новите европейски програми. За разлика от предшественика си, който управлява града по време на най-активното усвояване на европейски средства, Зико нямаше много възможности за осигуряване на свежи пари и се наложи да тегли няколко заема.  

И още нещо - за нито един управник не е лесно да прави каквито и да е реформи, без да има широка обществена подкрепа. Защото хората по правило не обичат промените и не харесват никой, който е готов да ги извади от зоната им на комфорт. Още по-трудно е, когато срещу теб се надигат мощни вълни от демократичен и авторитарен популизъм, каквито бушуват в Пловдив през последните месеци. 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 11 оценки
4.5/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
85 коментара
Бай Груй

Бай Груй

17.02.2023 | 09:26

Не е взел нито едно правилно решение .

Отговори
1 1
наблюдател

наблюдател

15.02.2023 | 09:16

абсолютно обективен анализ!!! Зико пожали тотьо крадеца уж да запази авторитета на герб но фактически се солидоризира с крадлив тотьо

Отговори
4 1
Черньо Русев

Черньо Русев

07.02.2023 | 09:42

Абсолютно пристрастен коментар, което не е изненада предвид че Марица обслужва Здравко Димитров още от предизборната кампания за последните местни избори. Странно защо обаче, никой от коментиращите не споменава топлата връзка на въпросния Зико със свинаря Гергов. Там е заровено кучето.

Отговори
16 9
ZAX

ZAX

07.02.2023 | 08:23

Дали Бойко почувства отзад, как Зико му го набута с 200-та. ???

Отговори
15 0
А-а-а, основната грешка на Зико значи?

А-а-а, основната грешка на Зико значи?

06.02.2023 | 18:08

Никаква грешка няма Зико, грешката е на Баце. Тури ни един не само крадлив гербаджия, ами и пълен некадърник. Тотев не беше такъв некадърен, вярно, беше много по-крадлив. Всъщност и на собственика на чекмеджето не е грешката, а на пловдивчани. За пореден път гласуваха като стадо овце.

Отговори
28 8
Курти

Курти

06.02.2023 | 05:43

Тотя вместо да седи като подсран до Бацко, да стяга сака за ареста! Там БАЙ Ставри ще се погрижи.

Отговори
47 7
Статията е много точна и всичко в нея е вярно!

Статията е много точна и всичко в нея е вярно!

05.02.2023 | 23:16

И в различните прочити също.Много добър анализ.Основна грешка на Зико-не направи ревизия на Тотев и да даде ясен отчет на обществеността(както бе казал).Ако го беше направил,много неща щяха да са ясни на пловдивчани и отдавна гръмотевиците щяха да са в съвсем друга посока,не по него.Но да,за това се иска голяма борбеност и решителност.И че не си пречисти хората около него от тези на Тотев.Трябваше да ги предвиди тези неща.Какво прави служебното правителство:веднага сменя всички и тогава почва да работи,премахва стари зависимости.Трябваше и той да постъпи така.Сега щеше да е друго и доближеноте до Тотев нямаше да могат да му извият гръбнака.Подцени ги,а в политиката е бойно поле,няма място за недоглеждане.

Отговори
43 6
Това ли са му грешките само?

Това ли са му грешките само?

06.02.2023 | 10:06

Сериозно ли?! Девет зам.-кмета назначи, осем пиара, от кол и въже неграмотни лапачи и бивши червени партикоси. Скандала с тетката, близка на Анести Тимчев, която се водеше шефка и лапаше голяма заплата, седейки си вкъщи - забравихме ли?! Скъпите коли, ползвани за лични от общински директори - пропускаме ли?! Хотелът със заплатата ли строи Здравко?! Аман от пиявици в местната власт!

Отговори
26 5
Да назначават Здрава пепелянката

Да назначават Здрава пепелянката

05.02.2023 | 23:06

Та ептен да затрият тоя град! Като няма прокопсия, плюл съм в тая орисия.

Отговори
32 1
Тази да си седи у дома на топло!

Тази да си седи у дома на топло!

06.02.2023 | 11:22

Само да посмеят ТОЧНО тази да ни спускат!!! Лошо ще е и за них, и за она!

Отговори
9 1
ДЖО

ДЖО

05.02.2023 | 22:53

ЗИКО Е ПОИСКАЛ ОСТАВКАТА НА БОРИСОВ

Отговори
31 1
ДЖО

ДЖО

05.02.2023 | 22:52

ОБЖАЛВА В СЪД РЕШЕНИЯТА ЗА ПАНАИРА

Отговори
17 3

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?