Следвайте ни

Къде е Пловдив сред другите големи градове

Събираме най-малко собствени приходи и инвестираме скромно

viber icon

Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Краят на годината е време за всякакви равносметки. Институтът за пазарна икономика е събрал голяма база данни за общините в България, които са повод за интересни разсъждения. За да разберем как се управляват общинските пари, ще сравним няколко показателя от последната отчетена - 2019 година.

Най-общият критерий за всяка община е годишните бюджетни разходи. Ще сравним данните на четирите големи общини. В столицата общинските разходи, разпределени на един човек, през 2019 година са били 1007 лв., в Пловдив ​- 899 лв., във Варна ​- 1079 лв., а  в Бургас - 1014 лв. За съжаление, по този показател ние сме

на последно място от големите градове. 

Разходите обаче са функция на приходите, а те са от два източника - държавните трансфери и собствените приходи.

Собствените приходи на общините от големите градове са показател за работата на общинските администрации. В София собствените приходи за 2019-а са били 592 лв./ч., в Пловдив ​ - 392 лв./ч., във Варна ​- 443 лв./ч., и Бургас ​- 450 лв./ч. Пловдив отново е на последното място. Ако се задълбочим в структурата на приходите,  ще видим, че изоставаме основно в данъчните приходи. В приходите от такси, от собственост и други дори изпреварваме някои от конкурентите.

Другият показател, по който се измерва развитието на градовете, са капиталовите разходи. Столицата София е със 176 лв./ч., Пловдив ​- 120 лв./ч., Варна ​- 260 лв./ч., и Бургас ​- 197 лв./ч. Основен източник за капиталовите разходи са собствените приходи. След като сме на последно място по собствени приходи, е нормално да сме на същото място и по капиталови разходи. Проблемът е, че това е валидно за целия период, изследван от ИПИ - 2016-2019 година.

Пловдив изостава с инвестициите в инфраструктура

от другите големи градове. 

Накрая е добре да погледнем и в бъдещето. Какви държавни трансфери са утвърдени в държавния бюджет за 2021 година. За София са 501 лв./ч., за Пловдив ​- 599 лв./ч., за Варна ​- 581 лв./ч., и Бургас - 688 лв./ч. Този път сме на второ място, след Бургас, и това е надежда за следващата година. Сега е ред на общинската администрация да осигури достатъчно собствени приходи, за да можем в края на годината да излезем на първо място и по другите показатели.

Зад сухите числа се крият нови улици, детски градини, училища и паркове. Идеи има достатъчно, но се бави реализацията им. Общинската администрация има цялата власт да преобрази града ни. След години споменът за сегашния кмет ще бъде какво е построил в града, а не какви заплати е платил на чиновниците.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

намръщенЪ

намръщенЪ

31.12.2020 | 14:46

Прав(-а) е Нали - двете изкуствени общини са голяма пречка за града. ОТЛИЧНО ПОМНЯ КОГА И КАК СЕ СЪЗДАДОХА, ЛОШОТО Е, ЧЕ КОСТОВ НЕ ГИ БАСТИСА ПРИ АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА, КОЯТО ИЗВЪРШИ И РАЗДРОБИ ОБЛАСТИТЕ НА 28! Защо администрациите на Марица и Родопи са тук, а не в Царацово и Бойково, примерно? Градът се претъпка, няма пространство, индустриалните зони са в изкуствените общини. Изоставените стари заводи никой не ги ще, явно

Отговори
5 2
Нали

Нали

30.12.2020 | 14:24

Ако измислените общини Марица и Родопи се присъединят към Пловдив, картинката ще стане коренно различна! Ще се окаже, че сме на първо място! Аман от измислени анаЛлизатори!

Отговори
9 2
Само с крадене не става

Само с крадене не става

30.12.2020 | 12:49

При Тотев и Зико ще е така.Не всеки става за кмет.

Отговори
6 6
Нали

Нали

30.12.2020 | 14:21

Друго си е да управлява другаря Гергов с някой ибрик като Славчо Атанасов!

Отговори
6 4
намръщенЪ

намръщенЪ

31.12.2020 | 14:43

Боклуци с бозлуджански произход не щем

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?