2374

Кабинетът "Петков" с щедри подаръци към общините на прощаване

От Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

Пловдив получава 18 млн. за реконструкцията на Голямоконарско шосе, но на хартия. Местната администрация все още не е обявила поръчка за избор на изпълнител на важния обект. Ако не успее да оползотвори 9 млн. до края на годината, парите ще се върнат в републиканския бюджет.

В последните си дни правителство на Кирил Петков направи щедри подаръци на общините. Според някои - предизборно, според други - просто чак сега от "Продължаваме промяната", ДБ и БСП са успели да надвият вътрешната опозиция от ИТН и разпределиха средствата на изграждане и ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура според собствените си приоритети, а не така, както предлагаше министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. 

В крайна сметка, на сайта на МРРБ е публикуван списък на проектите, които получават финансиране за предложени от самите общини обекти. Условието, което поставиха от кабинета "Петков" е местните администрации да кандидатстват само с обекти, за които имат пълен технически проект, актуални количествено-стойностни сметки и издадено разрешение за строеж. И точно това се оказа

препъникамък за общините, които бяха свикнали да възлагат поръчките на инженеринг -

без предварително проектиране и ясни сметки, и обикновено на приятелски фирми. Процедурата бе любима и в Пловдив през последните години. В крайна сметка, Общината кандидатства за финансиране на 3 обекта - реконструкцията на Голямоконарско шосе от кръстовището с бул. "Васил Априлов" и бул "Дунав" до разклона за Царацово, Кукленско шосе и връзката между бул. "Александър Стамболийски" с ЖР "Тракия", която от години чака своята реализация. И понеже от МРРБ бяха открехнали вратата за проекти и от районите, кметът на "Източен" поиска 4,5 млн. за ремонт на ул. "Арх. Камен Петков", а колегата му от "Западен" Димитър Колев кандидатства за същите средства. От всичките 5 проекта е одобрено единствено Голямоконарско шосе. Трасето, предвидено за реконструкция, е с дължина 1260 метра, което прави по 14 286 лева на метър за разширението до габаритите от кръстовището с бул. "В. Априлов".     

Според решението на Министерския съвет

парите са целеви и не могат да се използват за други обекти и дейности.

За реконструкцията на входа към Пловдив от АМ "Тракия" са предвидени 18 млн. лева. Не е изключено обаче Общината да пропусне възможността най-после да разшири и ремонтира тази важна пътна артерия с държавни пари, защото условието е до края на годината да бъдат усвоени половината от гласуваните пари. Местната администрация обаче все още не обявила обществена поръчка за избор на изпълнител. Ако се стигне и до традиционното за Пловдив обжалване, е съвършено ясно, че до декември строителството няма да започне и отпуснатите 9 милиона за тази година ще трябва да бъдат върнати в републиканския бюджет. Не е ясно и дали количествено-стойностните сметки по проекта са актуализирани според сегашните цени на материалите и труда, за да не се налага веднага след започване на работата бъдещият изпълнител да иска индексация.   

Като цяло на същия принцип са отпуснати парите за всички общини. Така ще спечелят тези, които са най-напреднали с процедурите и се справят най-бързо със старта на строителните дейности.  

Общо на Пловдивска област са гласувани 81,103 млн.лв. Правят впечатление внушителните суми, които получават общините Карлово, Съединение, Лъки и "Родопи", които явно имат готови проекти с издадени строителни разрешителни, за сметка на Асеновград, Калояново, Първомай и Садово.   

Община сума

Пловдив 18,00 млн.лв.

Карлово 13,559 млн.лв. 

Съединение 10,735 млн.лв.

Лъки 6,533 млн.лв.

"Родопи" 6,457 млн.лв.

Перущица 5,093 млн.лв.

"Марица" 4,654 млн.лв.

Раковски 3,007 млн.лв.

Брезово 2,5 млн.лв.

Стамболийски 2, 288 млн.лв.

Хисаря 2,256 млн.лв.

Асеновград 1,167 млн.лв.

Калояново 0,610 млн.лв.

Първомай 0,514 млн.лв.

Садово 0,264 млн.лв.

 

 

 

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?