46

Кабинетът "Денков" като Великолепната седморка - няма хора

Помните ли онзи як виц за кадрите?  

В Дивия запад въоръжена банда граби и рекетира местните. Вечерта в бара делят плячката, когато натрапник рита вратата и нахлува с изваден пистолет: Никой да не мърда! Да ви виждам ръцете! - казва каубоят. След него влизат още двама и започват да събират в чувал откраднатото от бедните.

Тарторът на бандата се обажда: Кои сте вие и за какво се борите? Е, как кои. Ние сме Великолепната седморка! Да де, но както и да ви броя, вие сте трима ​-прави забележка главният рекетьор. Ами, няма хора - отговоря защитникът на правдата.

В ситуацията на триото ентусиасти, самообявили се за спасители на народа, днес са мандатоносителите на властта от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Положението с кадрите е особено тежко, когато става дума за работата по места. 50 дни след встъпването в длъжност на кабинета "Денков" коалицията, която го излъчи, не може да осъществи очакваните рокади във важните институции и държавни предприятия в Пловдив.

По стара българска традиция, щом властта се смени, идва чистка в администрацията. В случая сме свидетели или на края на партизанщината и нов морал в политиката, или на тотално кадрово безсилие. По-вероятно е да става дума за второто, защото ПП и ДБ явно имат желание, но нямат ресурс да овладеят ключовите ведомства. Естествено, има и друг проблем - някои от ръководителите са спечелили конкурси за длъжностите си, а в ПП-ДБ не знаят как да им намерят цаката. В резултат част от ведомствата все още се ръководят от кадри, назначени по времето на кабинета „Борисов 3”, а останалите са рожби на поредицата служебни кабинети на президента Радев.

Асен Василев развъртя метлата, но само по високите етажи  

Ясно е, че за да е стабилно управлението, една от най-важните политики е тази по събиране на приходите.  И за това е отговорен министърът на финансите. Още в първите си дни на поста Асен Василев върна начело на агенцията Румен Спецов. Той беше изпълнителен директор на НАП от май 2021 г. до август 2022 г., по време на управлението на ПП. Приходите бяха рекордни.

В ТД на НАП Пловдив обаче рокади няма. Все още там е Венелин Найденов. От 2015 г. е на този пост, първоначално като и.д. директор на ТД на НАП.

В Агенция „Митници” със заповед на Асен Василев на поста бе върнат Павел Тонев. Той управляваше митниците по време на кабинета „Петков”.

В Териториална дирекция "Митница" - Пловдив начело е Евелина Харизанова. Тя е назначена от май 2021 година. За директор на ТД в митниците няма конкурс, назначението е със заповед на директора на митниците.

Без резки движения по въздух и вода

Постът директор на РИОСВ-Пловдив в момента се заема от Ивайло Йотков след спечелен конкурс.  Първоначално той бе назначен по заместване, след като титулярят Десислава Георгиева излезе в майчинство през 2021 г.

По време на първия служебен кабинет на Гълъб Донев директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“  стана Васил Узунов. Със заповед на министъра на околната среда и водите през август 2022 г. от длъжността бе освободен  Георги Велев.

Затишие пред буря в Областното пътно и РДНСК

Шефовете на Областно пътно управление Петър Попов и на РДНСК Маргарита Дончева засега запазват постовете си, макар да се говори, че за местата им има сериозен апетит. Не е изключено Попов да бъде сменен съвсем скоро. Бивш кадър на ГЕРБ, той напусна партията. Очаква се, че без сериозен гръб Попов няма да оцелее, още повече след като бившият шеф на Областно пътно управление и депутат Атанас Ташков вече кадрува в сектора като зам. областен управител.

В земеделието всичко е спокойно

От началото на 2022 г. до момента Областна дирекция „Земеделие“ ​- Пловдив се ръководи от инж. агр. Ангел Личев. Той бе назначен от земеделския министър Иван Иванов в правителството на Кирил Петков. 

Шеф на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ ​- Пловдив продължава да е Гергана Ичева. Тя зае длъжността в началото на тази година по времето на кабинета "Донев 2", идвайки от същия пост в Пазарджик. Нейни колеги коментират, че мястото ѝ засега е сигурно, тъй като има гръб в Централно управление - един от новите стари зам. изпълнителни директори на ДФЗ е Лозана Василева, също от Пазарджик.

От държавните аграрни структури под тепетата единствено в Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършена промяна от правителството на Денков-Габриел. Д-р Иван Шиков бе върнат на стария си пост, след като в края на декември 2022 г. по предложение на земеделския министър в служебното правителство Явор Гечев бе назначен за изпълнителен директор на БАБХ. 

Кадрилите в РУО зациклиха

Регионалното управление на образованието в Пловдив бе другата институция, в която кабинетът „Денков” опита бърза рокада. И там обаче кадровиците от ПП удариха греда, след като се разбра, че избраната за поста Антоанета Кръстанова е леля на бившия министър на културата Атанас Атанасов. Конфузът доведе до връщане на поста на Антоанета Пакова, избор на служебния кабинет. 

Без промяна по върховете на държавните дружества

Има три държавни предприятия край Пловдив, които винаги са в полезрението на държавната власт. Новите управляващи обаче засега явно удрят на камък във ВиК-Пловдив, Летище „Пловдив” и изключително ресурсното НЕК ЕАД "Предприятие ВЕЦ". През пролетта управителят на ВиК Огнян Кулишев спечели конкурс за длъжността и изпълнява спокойно 3-годишния си мандат. За летището и енергийното дружество пък явно все още не са се намерили подходящите удобни кадри.

Сега сме в очакване на най-важното. Ще срещнем ли на някоя спирка Годо, когото да изпратим да управлява пловдивската полиция. Мястото по принцип е ветровито и всички се вторачват в него, когато се зададат избори. 

Оцени новината

Оцени новината
3.6/5 от 20 оценки
3.6/5 от 20 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата