Следвайте ни

Кабинетът "Борисов" ще оцелее и след местния вот

Смените на Лазаров и Писанчев потушиха кризата с Вучков, възможни са още министерски оставки

viber icon

Рокадите на върха в ключовите позиции в МВР не са реформа. Първо трябваше да се изградят правилата, а след това да се подреждат хората. Решението на министър-председателя да поиска директно оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар Светлозар Лазаров е по-скоро част от решаване на кризата с оставката на Веселин Вучков, отколкото реални промени в министерството. Рисковете пред сигурността на България са реални и в това отношение опасността никога не трябва да бъде подценявана. Същественият въпрос е дали и доколко тези оставки сами по себе си са фактор на някакъв тип дестабилизация в системата, или са процес, който би могъл да бъде част от реформи. Тази седмица от ГЕРБ ще внесат предложенията си за изграждане на обща правна рамка на службите - нещо, което трябваше да се случи много отдавна. Борисов си даде ясна сметка, че всеки ден, след като оставката на вътрешния министър е подадена,  щеше да е изпълнен с коментари защо отказва да започне процедура за избор на нов главен секретар и ръководители на ДАНС и ДАТО. Веднага се разви и сценарий, че имал зависимости от тези хора, и затова премиерът се опита да неутрализира тази вълна от пропаганда. По-разумното беше първо да се направят промените и след това да се обявят конкурси за заемането на позициите.

Практически оставката на Веселин Вучков точно в деня, когато има две знакови посещения в България - на шефа  на ФБР и на президента на Азербайджан, бе опит за натиск върху премиера.

Тази оставка е била търсена като решение, а не е била породена по някакъв спонтанен начин.

Мисленето за сигурноста като секторна политика е погрешно и в това отношение един социолог може да види системния характер на взаимодействие между институциите и би могъл да се опитва да подреди тази система. Системата за сигурност генерира съществени загуби, а не произвежда сигурност. В това отношение компетентността на Румяна Бъчварова е подходяща. Сегашната практика е шеф на МВР да е човек с опит в самите служби или като цяло юристи, завършили Академията на МВР, а това не дава необходимия резултат. Има възможност решението на Бойко Борисов да сложи Бъчварова за вътрешен министър да се окаже добро решение. Министър-председателят носи отговорност за цялостната изпълнителна власт, ДАНС е на пряко подчинение на министър-председателя, така че идеята, че един министър може да прави политика извън волята на премиера или кабинета, е част от паническия опит за противодействие на опозицията. Затова БСП твърди, че не Бъчварова, а Борисов ще е реалният вътрешен министър.  

Реформата в системата за сигурност е неизбежна.

Очевидно е, че тази система не работи ефективно

Има прекалено големи залози в нея, свикнали сме да се фокусираме в ролята на МВР, но МВР не е единствената институция, която действа в това поле. Освен всичко останало, очевидно е, че ефективността на контрола върху частния сектор в сферата на сигурността също не отговаря на изискванията, така че има нужда от цялостно пренареждане на системата за сигурност, за да може да бъде тя ефективна и да не е толкова тромава, а  да гарантира сигурността на хората.

Не смятам, че има конфликт между Цветанов и Борисов покрай оставката на Вучков. Ако зад това решение стои опит за противопоставяне срещу министър-председателя, той в самото си начало е обречен на неуспех. Незивисимо от трусовете и яростното противопоставяне на опозицията, всички си дават сметка, че в момента управлението на тази коалиция няма алтернатива. Много трудно би могло някой да се помисли, че през подобен тип атака би могло да бъде разклатено правителството или да се реализира политическа атака срещу Борисов.

БСП отстоява тезата, че има криза в управлението. Реално погледнато обаче, коалицията ще продължи да се  развива както досега. Досегашните почти 120 дни показват, че взаимодействието между отделните политически субекти продължава да е проблематично. Очевидно е, че особено при важни политически решения ще има напрежение между коалиционните партньори, важното е крайният резултат да отговаря на предварително обявените намерения. Целта е да бъдат положени усилия за реформи, да се подобри качеството на управлението, на сигурността и отделните сфери на публичния живот. Онова, което трябва да се постигне, е по-високо качество на публичните услуги като цяло. Има сектори, в които реформата дори не е започнала - например публичната администрация. Тя се възприема като администрацията на централно и местно равнище, но във всички сектори, където имаме тежки проблеми, има специализирана администрация. В това число и  МВР е специализирана администрация и има нужда там да бъдат постигани много важни цели - ясно разграничаване между политическия кабинет и професионалната администрация, кадрово израстване, критерии за оценка на постижение на служителите. Всичко това предстои да се случи.

Георги Първанов обяви, че споразумението между АБВ и ГЕРБ е замразено, но тази  позиция беше отстоявана и от други говорители  на това крило в АБВ, което се опитва да възпроизведе БСП по определен начин. Вътрешнополитическото напрежение ще продължи, въпросът е доколко парламентарната група ще промени поведението си в резултат от партийното противопоставяне. ПФ и АБВ може да напуснат коалицията само ако решат, че това би им помогнало за местните избори, но дълбоко се съмнявам в подобно решение. Поне засега няма обстоятелства, които да предполагат подобен ход. Коалиционните партньори ще продължат да настояват отношението към тях да бъде по-различно, те по-често да бъдат част от взимането на решения, но за тази цел самите те трябва да са в състояние да реагират бързо и достатъчно единно на определени политически ситуации. А това не се случва до момента.

 Управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ ще оцелее и след местните избори. Възможно е да има и други министерски оставки, сигурно ще има напрежение и между коалиционните партньори, но това управление няма алтернатива./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

БИСТЪР

БИСТЪР

05.05.2015 | 12:30

Казано е “ Когато изтече мътното, идва бистрото. Но минава време. Чакайте , сега се започва. И на предишните правителства им видяхме бъдещето. Какво направиха ? Какво стана ?

Отговори
0 0
ГЕОРГИЕВА

ГЕОРГИЕВА

11.03.2015 | 16:16

ОТНОСНО КМЕТОВЕТЕ НА ПЛОВДИВ - ТВЪРДО ЗА ДАНИ КАНАЗИРСКА - ДОСТОЕН РОДОЛЮБЕЦ И ОБИЧАЩ КРАСИВИЯ И НЕПОВТОРИМ ПЛОВДИВ! ДРУГИТЕ ДВАМА \"ПОКАЗАХА КАКВО МОГАТ\"...

Отговори
0 0
политолог

политолог

11.03.2015 | 09:19

И какъв е проблема, че е заиграло с ДПС? ДПС си е много свястна партия и гарант за демокрацията в България.

Отговори
0 0
Пацо

Пацо

11.03.2015 | 08:43

http://afera.bg/как-герб-и-сго-лапнаха-9-милиончета-оба.html

Отговори
0 0
NEMA DA GO BADE

NEMA DA GO BADE

10.03.2015 | 11:11

TOVA PRAVITELSTVO PALNO S KOMUNISTI4ESKI OTREPKI IZOB6TO SI NQMA IDEA 4E VODI BALGARIA PO PATQ NA UKRAINA ( ILI PO SKORO SI IMA ) MANGALSKA PRESTAPNOST OTGDOLU PO SELA I GRADOVE , KRAJBI I DALAVERI NA OLIGARSI I BANKERI PO VARHOVE . BEZUMNI NAGLI POLITICI TIP QNUKOVI4 SAS ZLATNI KENEFI . DOSTATA4NO NATRUPANI FAKTI I FAKTORI ZA EDNA GRAJDANSKA VOINA . VAPROS NA VREME NQKOI DA DRASNE KLE4KATA . VAZDUHA E NASITEN S VZRIVOOPASNI PARI . TOVA PRAVITELSTVO NEMA BADE6TE . TO DEISTVA PANI4ESKI . PODKREPATA MU V PARLAMENTA E NA BAZATA KOI , KOLKO MOJE DA OKRADE OT 16 te MILIARDA

Отговори
0 0
рени

рени

10.03.2015 | 10:54

това правителство се е зайграло много яко с ДПС,това правителство го има с огромнатаподкрепа на ДПС

Отговори
0 0
рени

рени

10.03.2015 | 10:54

това правителство се е зайграло много яко с ДПС,това правителство го има с огромнатаподкрепа на ДПС

Отговори
0 0
Асен Димов

Асен Димов

09.03.2015 | 21:14

Правителството ще съществува дотогава, докато на ПФ и реформаторите властта им е по-ценна от любовта на електората! До тук - повече от 100 дни - никакви реформи, никаква промяна в политиката! Финансите се движат по Дянков модел - постни пици за едни, големи бонуси за други! В икономиката - нищо! В здравеопазването - засега само гръмки фрази! В образованието - уникални гафове и \"изцепки\"! В МВР - пълна криза! С две думи - потъването продължава!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?