Следвайте ни

Изолацията на хората с увреждания няма краен срок

viber icon

Цялото денонощие протича между четирите стени на една тясна стая. Разходките са почти невъзможни и винаги с придружител - излиза се само до магазина, колкото да купиш хляб или мляко. После отново се връщаш в добре познатата ти стаичка. Парите не стигат. Единственият начин да отидеш на кино, театър или музей, е през Гугъл. Гледаш смяната на сезоните само през прозореца.

Извънредните мерки в страната заради COVID-19 продължават вече втора седмица. За 14 дни по-голямата част от българите усетиха изолацията - такава, каквато не са си я представяли и в най-живописните си кошмари. Тези, които спазват правилата, разбира се. Онези, които щъкат по Младежкия хълм и обикалят магазините за обувки по Главната по време на световна пандемия, представляват интерес за други. В най-добрия случай това ще са органите на МВР. В най-лошия - специалистите от Инфекциозна.

Ефектите на пълната социална изолация се проявяват бързо. Покрай скуката и тревогата, умората, депресивните състояния и досадата от безкрайната домакинска работа се прокрадва едно друго чувство, с което, ако сте късметлия, досега не сте се сблъсквали. Чувството, че си невидим.

Когато един приятел българин замина в Берлин, първите му впечатления бяха от хората в инвалидни колички. Навсякъде - в градския транспорт, в парковете и градинките, по музеите, по улиците, в магазините. Колко болен е немският народ, чудеше се той тогава. В България нямаме толкова инвалиди!

Дали?

Не са болни немците, просто техните инвалиди са навън, защото имат условия. Българските си живеят в социална изолация от деня на диагнозата. Затова, когато целият Фейсбук ври и кипи, защото фитнесът е затворен и на Гребната не дават, хората с увреждания си мълчат. Както си мълчаха и преди да въведат извънредните мерки за коронавируса.

Ако днес изолацията ви се стори мъчителна, помислете за хората с увреждания и тихия им начин на живот на закрито, защото вашите извънредни мерки ще отпаднат. И макар че целта на карантината е да се предпазим от COVID-19, дано тя изиграе и още една роля - да се замислим за онези, които бяха невидими и преди епидемията.

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?