49
Следвайте ни

Изненада: Община Пловдив продава акциите на превозвач

viber icon

Община Пловдив ще продаде акциите си във фирма „Градски транспорт“ АД, обявена в несъстоятелност с решение на Окръжния съд от 2019 г. Това ще стане, след като на предстоящата сесия Общинският съвет гласува предложението на зам.-кмета Величко Родопски.

Акциите са 66 608 броя, което прави 2,84 % от капитала на дружеството. Разпродажбата  на имуществото на приватизирания преди години общински превозвач е постановена от съда, за да се удовлетворят исканията на кредиторите. 

Делът на общината ще бъде продаден на „Петрол енерджи“ ЕООД, откъдето е постъпило искане. Дружеството вече е придобило 135 235 акции или 5,77 % от фалиралата транспортна фирма по 1,04 лева за бройка. Общинският дял ще бъде оценен от независим лицензиран оценител, след което ще се извърши сделката.

Акциите са на фирма „Транс сити“ АД, чийто мажоритарен собственик е Ангел Батаклиев. „Градски транспорт“ беше приватизирана през май 2007 г. , но само на 67 на сто от капитала. Останалият дял  от 33% притежаваше общината до момента, в който мажоритарният собственик не увеличи капитала на дружеството. В резултат на това участието на община Пловдив в транспортната фирма падна до 2,84%.

Според договора за приватизацията „Транс сити“ плати 5 128 000 лева при покупката на дружеството, покри всички дългове на общинския превозвач, включително и заплатите на работниците, забавени с месеци. Приватизаторът се задължаваше да обнови автопарка. Докара нови автобуси, но не успя в срок да достави тролейбуси. През 2012 г. общината спря договора с „Градски транспорт“ АД за обслужване на линиите, започнаха продължителни съдебни дела, фирмата изпадна в несъстоятелност и спря да работи. 

Маршрутите поеха частните превозвачи, които и преди това държаха част от линиите. 

Дружеството се управлява от синдик, назначен от съда да се разплати с дълговете. Те бяха близо 10 млн. лева, включително към НАП и доставчици, в това число и на гориво. Част от тролейбусната мрежа, паднала и свалена, се разпродава, терените също бяха обявени за продан.

Батаклиев многократно е предлагал на предишната градска управа съвместно да възстановят тролейбусния транспорт, като кандидатстват по оперативна програма за финансиране. Но получи отказ.

Базата до гара „Филипово“ е под ключ и отвън изглежда отчайващо. Преди години тук работеха стотици.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

дии

дии

06.01.2022 | 16:16

Общината се готви да продаде 3% акции за около 30 000 лева. Ако е такава цената то 1% е равен на 10 000 лева. Значи всички акции струват 1 000 000 лева. Вероятно дружеството има и други дългове да речем 20 000 000.... но имат и тонове бакър във вид на контактна мрежа както и около 50 декара с право на строеж. Явно тази сметка си е направил Самуилов. Ще мотивира съветниците и ще му продадат общинския дял който и без друго е неизползваем.

Отговори
2 2
Тест!

Тест!

06.01.2022 | 19:15

Новия областен управител да включва Зикометъра и да обжалва ако се вземе решение по този въпрос! Още от първия ден в областта ще стане ясно дали има топки или Зикометъра се е развалил!

Отговори
4 1
Мильо!

Мильо!

06.01.2022 | 14:29

Еех, Зикоо уж щеше да разследваш далаверите на Мамения пък ти стана по-гомям далавераджия от него! Тюх, каква е мислихме, а то какво стана май вместо него ти ще обиреш пишкира! Ми то бива, кражби бива ама бивол за мезе не бива!

Отговори
6 3
Реалисти

Реалисти

06.01.2022 | 13:36

Договора не го скъса общината с фирма градски транспорт еднолично Тотев го скъса защото видя че Батаклиев ще пречи на Чолаков и на Петко Ангелов а от тях то се взима парички на Батаклиев на никой не е дал пари под масата и затова сега Пловдив остана с един от най-скапаните транспорти и пловдивчани ще плащат чрез своите данъци за мръсния въздух това е срамота да съсипеш екологично чист транспорт тосев трябва да плати всичко от неговия джоб стига с тази община и като гледам Здравко Димитров продължава да прави глупости трябваше да седне да се разговаря на масата с Батаклиев и да има едно съвместно дружество за екологично чист ранспорт да се използва черен база и така нататък а сега какво ще правят ново дружество макар че тази фирма можеше да се вземе и да се оправи да стане отново общинска има начини има и опции това юристите го знаят но си мълчат затова пловдивчани ще плащат скъпо за мръсния въздух и за транспортните неуредици а трябва точно да ги плати защото той съсипа транспорт и затова сега имаме скапани щъркели и някакви мизерни автобуси които Тотев взема комисионна от турската фабрика която ги произвежда

Отговори
4 2
Нострадамус !

Нострадамус !

06.01.2022 | 19:59

Само Илов отдавна ги е купил всички в общината,барабар с кмета!Той като пръдне и Зико се е н@срал!Ами така е,га ги ядеха кифтетата им беше убаво!Сега с чужда пита ,ще направим помен!Ама ,после да няма аз не съм той другия!Ама да му гледат сиира и на този Родипски ,все той подписва документите от които Зико ,маже филията!А защо той подписва а не Чонов,нали той е ресорен по транспорта е въпрос с повишена трудност!?Най вероятно ,като бивш полицай знае ,че нещо в тая работа не е на ред!

Отговори
2 0
Реалист

Реалист

06.01.2022 | 13:32

Общината него 4-ти го забравите а Тотев еднолично прекрати договора защото видя че Батаклиев ще пречи на неговите апаши Ангелов и Чолаков това е цялата истина за това Тотев еднолично лишеи да скъса договор и в едно изказване каза че докато Батаклиев е негово това дружество нищо няма да направи а можеше много да се направи съвместно и тази фирма да работи и Пловдив да има тролейбуси Тотев видях че Батаклиев може да направи и затова еднолично реши да скъса договор защото ще пречи пак казвам на Петко Ангелов и Чолаков и затова сега получих чани ще плащат плащат много със своите данъци за мръсния въздух а трябва да ги плати тези пари тази глоба за мръсния въздух еднолично Тотев той трябва да я плати защото той съсипа екологично чистия транспорт и окрадаха тролейбусната мрежа районните кметове никъде не е продадена продадена е на балкан то и някой си прибра парите като районните кметове

Отговори
4 3
Транспорт

Транспорт

06.01.2022 | 12:48

Такова управление през годините едва ли някъде по света може да се види, да не говорим пък за екология, Жалкото е че в крайна сметка ние си ги избираме тези хора, от тук се вижда че таркулнало се гърнето намерило си похлупак, явно каквито сме ние такива са ни и управниците, Пловдивчани явно не сме наясно какво искаме, или колкото по зле толкова по добре.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?