Следвайте ни

Избори две в едно наесен

В противен случай едни хора ще ни управляват на кафе до обяд, качени на гърба на Борисов, а вечер по площади ще ругаят ГЕРБ

viber icon

През есента трябва да има избори две в едно - парламентарни и местни. Аз съм симпатизант на ГЕРБ и това е личното ми мнение, не ангажирам нито партията, нито ръководството. В момента управляващата коалиция се състои от над 20 и няколко партии, повечето от които са коалиции, т.е. има коалиции в коалиция. Считам, че за една малка страна като България това е прекомерно. Правителството, създадено от толкова много партии, е един патриотичен жест на Борисов. В името на България г-н Борисов направи правителство, за да не ходим отново на избори през януари, за да си върнем образа в Европа, за да бъдат размразени някои еврофондове, за да има стабилност в страната. Той беше заявил, че ако не спечели 90-95 депутати, няма да направи правителство, и въпреки че ГЕРБ вкара в парламента 84 депутати, Борисов се нагърби с тежката задача.  Същевременно една такава коалиция не може да е безкрайна, тя носи и много негативи - прекалено много партии и прекалено много  претенции. Борисов е победил всичките партии, взети заедно, 9 пъти поред. В същото време в действащия парламент вече се разбиха някои от парламентарните групи. Не виждам как ще може едни хора до обяд да управляват на кафе в Министерски съвет, а вечер по зали и по площади да ругаят състезателите от уж приятелския отбор. Коалиционните партньори на ГЕРБ ще влязат в кампания анти ГЕРБ на местните избори, а до обяд, качени на гърба на Борисов, ще вкусват от властта. За мен по-добрият вариант е предсрочни парламентарни избори заедно с местните. Но Борисов има достатъчно политическа интуиция и не съм аз този, който да му дава съвети.

Надявам се, че в следващо Народно събрание ГЕРБ ще има много повече депутати, защото се видя, че няма друга политически сила в България, която реално има зад гърба си над 1 милион избиратели. Считам, че коалиция от малки партии създава усещането в обществото, че можеш да се намърдаш и добереш до властта чрез малка партия. В България не е нормално да има толкова много парламентарно представени партии. Трябва да вървим към връщане на двуполюсния модел.

20 и няколко партии управляват сега , 40 са в парламента - това не е ненормално и не води до политическа стабилност. Трябва да вървим към една десница, една левица, либерална партия като ДПС и една националистическа. 4 партии в парламента са предостатъчно за България. Една демокрация е силна, когато има силни парламентарни мнозинства, и обикновено това се дължи на мажоритарните избори.

Следващият парламент трябва да бъде избиран със смесена избирателна система - 120 депутати с мажоритарен вот, 120 с пропорционален.

Без съмнение е ясно, че мажоритарните избори са желани от хората

След 45 години див комунизъм и липсата на каквито и да е свободни избори,  първите демократични избори в България след 10 ноември,  през 1990 година за ВНС, бяха проведени по смесена избирателна система.  От 400 народни представители 200 бяха мажоритарно избрани (аз бях един от тях), другите 200 -пропорционално. Аз съм от 39-те депутати на СДС, които на 13 октомври 1991 година участвахме на местни и на парламентарни избори, спечелихме парламентарните за пръв път в новата ни история срещу БСП и местните в почти всички окръжни градове тогава.

По въпроса за смесената избирателна система, която е популярна в Германия, има един политически консенсус още в зората на демокрацията. Как тогава хората след 45 години комунизъм можаха 92% да отидат до урните, сега, след 25 години демокрация, да не са готови да гласуват мажоритарно?

Напротив, липсата на мажоритарност доведе до износване на партиите, липсата на стимул  да издигат качествени, харизматични депутати. Стигна се дотам, че за пръв път миналата година на парламентарни избори  активността падна под 50%. Няма много какво да се направи, за да се върне интересът на хората към изборите и да се засили чувството у избирателите, че знаят поне кого избират. Не само че е узрял моментът, но няма никакъв проблем да се направи един смесен избирателен закон, при който политическите лидери да си гарантират влизане в парламента, като водят листите, а сред останалите в листата да има борба.

Мажоритарният вот способства за формиране на стабилни парламентарни мнозинства, а не за правителства от кол и въже.

Няма как да се въведе задължително гласуване още на местните избори, без да бъде променена Конституцията. Дали в този парламент ще има две трети парламентарно мнозинство и време за промяна на конституцията, аз не знам, но големият въпрос при задължителното гласуване е свързан със санкциите. Досега не съм чул тези, които искат задължително гласуване, какви санкции предлагат - ще ги бесим ли хората, ще ги пращаме в затвора ли, административно ли ще ги наказваме, ще ги наказваме от правото да заемат висока държавна служба ли? Аз съм голям привърженик на мажоритарния вот, но считам, че задължителното гласуване в България трудно ще проработи, защото няма как да се въведе ефективна санкция. Може партията на псуващите в бюлетината да стане най-голяма. Нека да има референдум и тогава да се обсъжда въпросът. За електронно гласуване има решение на КС отпреди няколко години, с което е отменен такъв закон.  Тогава КС казва, че остава отворена вратата за електронно гласуване, но няма гаранции за тайната на вота.

Правителството на Бойко Борисов е героично, но на мен лично ми се иска да прави по-радикални реформи. Не мога да си обясня, че българският парламент не може да смени чрез елементарна законодателна промяна всички от БНБ, които ни уверяваха, че банковият закон е стабилен, че Василев е страхотен банкер и дори му разрешиха да купи нова банка месеци преди сагата с КТБ. Въртим се в един омагьосан кръг, от който може да се излезе само чрез радикални промени. А това може да стане само чрез радикална конституционна реформа, за която аз говоря от 2005 година и която рано или късно ще стане. Но в България явно трябва да настъпи някакъв апокалипсис, за да се случи това. Не може да считаме, че ще има съдебна реформа с простото разделяне на ВСС.

Правителството ще изкара дотогава, докато реши г-н Борисов. Ако той реши да отиде на избори и прецени, че е по-добре за държавата и ГЕРБ, ще го направи. Другите нямат гаранции, че ще влязат пак в парламента. Партии с по 4-5 процента подкрепа се накачориха във властта. Бойко е един самолетоносач, който е качил на гърба си много малки хеликоптерчета./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

v0920@abv.bg

[email protected]

21.04.2015 | 13:00

СПРЕТЕ ДЪРЖАВНИТЕ СУБСИДИИ , ОТ СНИМКАТА ЩЕ ОСТАНЕ САМО ЕДИН .\n\nСЪКРАТЕТЕ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ - 40 % -Касаещо Министерства ,Кметства и разни измислени ведомства .( познавам системата).Премахване плащането заплати на ОБЩИНСКИТЕ съветници -само командировките ( така бяхме ние ) .\n\"Японски бизнесмени на среща с наши -коментират управление на предприятие -Нашите казват че го управлят само с 7 човека .На сутринта японците идват замислени и мълчеливи -при запитване каквоим е\n-отговарят- че цяла нощ мислели седмия човек КАКВО работи , нашите занемяли и си мислеле Ами\nако научат че нашите реално са 38 служители \" -край на цитата .

Отговори
0 0
Stan

Stan

26.02.2015 | 23:54

Boiko, haresvah te predi- no ti si Pumiar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
0 0
бай Пешо

бай Пешо

26.02.2015 | 14:03

Хеликоптерчетата на гърба на Борисов му носят много МИЛИОНЧЕТА!!!!!!!!!!!!Няма да има нови избори,да не са луди!

Отговори
0 0
Борислав

Борислав

26.02.2015 | 13:03

Според този шут, царят беше човека, който ще ни изкара от блатото.\nСега пък бате му Бойко.\nСтига агент Николай, спри се!\nИзлишно се натягаш!

Отговори
0 0
антигерб

антигерб

26.02.2015 | 11:10

НИКОГА ПОВЕЧЕ МАФИЯТА БОСТАН===БОКОМУТРАТА НАМЕСТАНОГЛУ!!! НИКОГА!!!

Отговори
0 0
GIONSURAT

GIONSURAT

25.02.2015 | 20:03

ETO GO GO6KO KOMUNISTI4ESKOTO 4ENGE KOETO VAV KONSTITUCIONIA SAD REGISTRIRA PARTIATA PATERICA NA BKP , NDSV , BSP , GERB ----- DePeSe I DNESKA NA6 4ENGE GO6KO OTNOVO ZPO4NA DA REVE . ABE GO6KO SKRI SE BRE . SKRI SE STIGA SE OSIRA . ZA RAZIL STANA . KAKAV SURAT IMA6

Отговори
0 0
до Георги

до Георги

25.02.2015 | 15:05

Всички разумно мислещи хора,знаят че герб е съставена от бивши комунисти,пожарникари,какви ги говориш ти .всеки разумно мислещ знае че няма за кого да гласува.не се заблуждаваи Гоше.И ако питаш хората 80 процента ще ти кажат ,че при комунизма са били по добре,и ще ти кажат че не вярват на никой.Каква демокрация,при положение че народа няма 5 лева за хляб.Каква програма на герб Гоше ти е в главата.Този дълг имаше ли го в програмата.С дългове всеки може да се бие в гърдите ,че е най велик,така може всеки да управлява.прав си така е европейско да се забатачиш до ушите.

Отговори
0 0
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

25.02.2015 | 14:44

КАТЕГОРИЧНО ВСИЧКИ РАЗУМНО МИСЛЕЩИ ДЕМОКРАТИЧНО НАСТРОЕНИ ХОРА ПОДКРЕПЯТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ И НЕИНАТА ПРОГРАМА ЗА УПРАЛЕНИЕТО НА РЕПУБЛИКАТА НА РАБОТНИЦИТЕ КОИТО КАТЕГОРИЧНО И ТОТАЛНО РАЗБИХА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ОТРЕПКИ ИЗПРАТЕНИ В ДЕСЕТА ГЛУХА ДА ПОДУХАТ СУПАТА ЗАВИНАГИ

Отговори
0 0
Лида

Лида

25.02.2015 | 14:08

Спрете субсидиите на ВСИЧКИ партии!Нека се издържат от членския си внос или доброволни дарения!Така ще се освободят средства за здравеопазване,пенсии,образование и какво ли още не...Да видим тогава дали ще продължават да се \"натискат\" и с цената на всичко да се докопат до власт!Намалете заплатите на прокурори,съдии,депутати,министри,политически кабинети и другите ПИЯВИЦИ,които само ползват средствата от Държавния бюджет!Редуцирайте до минимум държавната администрация!На какво прилича това разграбване и унищожение вече 25 години!Правосъдие има ли в тази държава?

Отговори
0 0
ужас

ужас

25.02.2015 | 14:02

ДПС подкрепят заема ,някой съмнява ли се вече че ГЕРБ и ДПС са в тайна коалиция

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?