Иван Тотев и няколко политически бастуна подменят вота на пловдивчани

Миналата година по това време Иван Тотев чистеше чекмеджетата на кметското бюро от всякакви следи. На 11 ноември той предаде символично ключа за Община Пловдив на новоизбрания градоначалник Здравко Димитров. Година по-късно е ясно, че наистина го е предал само символично. В прекия смисъл. Защото още преди изборите  Тотев бе задействал пъкления си план, с който да продължи да дърпа конците в Пловдив. През август 2019-а градският лидер на ГЕРБ си издейства правото да пише листата с общински съветници. И въпреки призива на премиера Борисов за повече експертност и лица от гражданската квота в листите, Тотев я напълни със свои хора и послушковци. След това с помощта на няколко политически бастуна, някои от които вече се издигнаха до патерици, оформи мнозинство по интереси в местния парламент. Чрез него на всяка сесия показва на Здравко Димитров, екипа му и гражданите на Пловдив кой кара влака. Тотев даже се хвалил пред приятели и политически партньори, че сега е по-силен от времето, когато беше кмет.  

Какво се случи на вота миналата есен?

На първия тур кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров бе подкрепен от 39 777 пловдивчани. Въпреки скандала с измамните екзит полове, които сочеха, че на балотаж отива Дани Каназирева, втори за трети пореден път бе  Славчо Атанасов (17 775 гласа​). За самата Каназирева бяха преброени 12 460 бюлетини. Следват Николай Радев (БСП) - 11 340, Георги Колев ​(ЗС „Ал. Стамболийски“) - 8254, Атанас Костов (Демократична България​) - 5524, и Николай Бухалов ​(Кауза Пловдив) - 5495.

В спора за Общинския съвет ГЕРБ събра 29 743 бюлетини. Втора сила отново се оказа БСП с 12 294 гласа, следвана от МК НФСБ-ВМРО ​- 9844, Съюз за Пловдив ​- 9117, Кауза Пловдив ​- 8767, ЗС „Ал. Стамболийски“ ​- 8501, и Демократична България - 6650.

Цифрите показват, че въпреки непрестанния приятелски огън по време на кампанията Здравко Димитров е спечелил с 10 034 гласа повече от листата на ГЕРБ, което говори за голямо лично доверие на новия кмет сред пловдивчани.  Ако изключим Славчо Атанасов, който вече 17 години е най-сериозният мажоритарен играч в Пловдив, и кандидатите на основните опоненти на ГЕРБ от БСП и Демократична България, на първия тур фаворитите на основните местни сили Съюз за Пловдив, Кауза Пловдив и ЗС „Ал. Стамболийски“ заедно са събрали значително по-малко гласове от Зико ​- общо  26 209 гласа. Още по-малко са хората, подкрепили техните листи за Общински съвет. Това обаче не пречи на някои от тях да се държат сякаш са спечелили изборите.

Играта на Тотев и политическите му бастуни ​(сред които и някои независими съветници) и ситуацията в Общинския съвет напомнят онази  от 2008 година, когато групата на ГЕРБ бламира подкрепения от нея на изборите кмет и се наложи Славчо Атанасов да спасява мандата, като пусне през задната врата в местната власт БСП.  

Днес отговорността да запази статуквото и да не се допусне подмяна на вота на пловдивчани е на Здравко Димитров.  Той и екипът му трябва да поискат нов вот на доверие от хората с цялата истина за състоянието на Общината и открит диалог по важните за града въпроси. Ако има подкрепата на съгражданите си, кметът ще успее и със задължителната еманципация  - от влиянието на лидера на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев и групите в Общинския съвет, които опитват да ​узурпират местната власт през задния вход.    

Ако Здравко Димитров не направи някакъв грандиозен гаф в следващите години, импийчмънт на кмета няма да има, колкото и да потриват ръце опонентите му. Още 3 години в него са и ножът, и хлябът.  А пловдивчани очакват от Зико справедливо, умно и ефективно управление, а не безвремие, породено от зависимостите от политическите пазарлъци. 

За да го постигне, кметът трябва просто да каже ясно - вън търговците от храма на местното управление. И да им посочи вратата с няколко знакови рокади. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
31 коментара
Георги

Георги

23.11.2020 | 21:51

Тотев в затвора

Отговори
2 0
Георги

Георги

23.11.2020 | 21:51

Тотев в затвора

Отговори
2 0
д-р Мадлен Драгнева

д-р Мадлен Драгнева

15.11.2020 | 11:23

И Тотев, и празноглавеца Зико ---все тая баница. Тотев е за затвора, но прокуратурата спи, но рано или късно и двамата ще си намерят местата. Бог бави, но не забавя. Всичко ще си дойде на мястото, защото само с кражби и разпродажби не става. Стига! А имаше и честен човек кмет на Пловдив, на кого напривиха около 170 ревизии скапаните гербаджии и нищо нередно не откриха. За това всяка избирателна година в Пловдив изборите се фалшифицират и идва поредното недоразумение да управлява. Пълно беззаконие!!!! а

Отговори
10 0
Пещерняк

Пещерняк

10.11.2020 | 12:58

Из общината се шушука, че всички ОПта, ДКЦта, и всички други общински структури, били принуждавани да сключват договори за медийно отразяване, Пи Ар, реклама, както и граждански договори с хора от Марица, както и със самата медия.

Отговори
5 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

10.11.2020 | 08:54

Вестник Марица , душата на Пловдив! Вестник "Марица" ви очаква и утре на сергиите като ваксина срещу лъжата и дезинформацията. Е бати первезията

Отговори
7 1
Да отбележим

Да отбележим

09.11.2020 | 20:47

Зико - за 1 година- нула работа. Така ще мине мандатът му, без да свърши нищо. Ще се оправдава, че е нямало пари и е имало пандемия. Жалко за града.

Отговори
16 2
Нали

Нали

09.11.2020 | 15:56

Наркоман Иван веднага в пандиза заедно с мента да му маже дупарата :)

Отговори
21 5
паметлив

паметлив

09.11.2020 | 15:51

Както винаги правилно каза още в предизборната кампания,че зико ще е роб на тотев.И за това прозрение всички се обединиха срещу него-каназирки ,титюци и бидоби,бандитите на търев ,герговци и къде без циганите.А дана направо фалшифицира изборите и за благодарност областен ,вместо да е в сливенския

Отговори
14 5
Матей 15:14 за Здр.+ Здр.

Матей 15:14 за Здр.+ Здр.

09.11.2020 | 14:55

Оставете ги; те са слепи водачи; а слепец слепеца ако води, и двамата ще паднат в ямата.

Отговори
10 1
Майна

Майна

09.11.2020 | 13:52

Иначе бастуните не бяха лоши, когато вдигнаха почти тройно заплатата на горския кмет. Хайде

Отговори
12 3

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?