49

Инж. Димитър Куманов: Следващият воден ад ще е по река Марица

Фирми, приближени на властта, от години изнасят инертни материали с мълчаливото съгласие на институциите. Основите на няколко моста са подкопани и това намалява товаримостта на съоръженията и създава опасности от срутване 

 

Институциите от години си прехвърлят топката за почистването на коритото на река Марица и вече са изпуснали всички възможности да се справят с проблема. Следващият воден ад ще е именно по Марица. Тази мрачна прогноза направи инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Според него за почистването на реките се говори само когато някъде настане бедствие. Той алармира и за порочни практики, от които частни фирми печелят сериозни суми, без да извършват реални дейности за почистване на коритата и укрепването на бреговете.  

Ето какво написа инж. Куманов в коментар за "Марица":  

„Почистването“ на река Марица дълги години се е изразявало в директна кражба на баластра от коритото на реката. Фирми, приближени до властта, копаят непрекъснато в съучастие с областните управители, които уж установяват необходимостта от чистене на едно или друго място. Това е подземно богатство, изключителна държавна собственост, което те продават без пари.

Виждал съм в някои участъци как багерите копаят, докъдето им стигнат кофите. Вследствие на това река Марица се е вкопала на места с по 3-4 метра. Част от основите на моста на 6-и километър например вече стърчат поне три метра над нивото на дъното - там, където е било то, когато мостът се е изпълнявал. Това е изключително опасно, тъй като Пловдив е един от районите с най-висок сеизмичен риск в България. При едно по-сериозно земетресение ще изпопадат всички мостове и цяла Южна България зад Марица ще остане абсолютно блокирана, както беше блокиран Стамболийски при наводнението от 2005 г., когато падна старият мост. Вследствие на копане основите и на този мост вече стърчат повече от метър над нивото на коритото.

Понякога, за да могат машините да влизат в реката, фирмите събарят и дърветата по бреговете. В тези случаи самата река започва да копае и да смъква надолу инертния материал, да го натрупва, а това става повод оттам да се изгребва баластра.

Помнете ми думата - следващият воден ад ще бъде по река Марица. Ако се случи наводнение като това от 2005 г., стихията ще бутне всички мостове в града. Това ще е бедствие за всички, които живеят по поречието на реката.

Отделно мостовете в Пловдив са отслабени. Фундаментите им са с дълбоко фундирани пилоти, които работят по цялата си дължина. На много места по Марица тези пилоти са дълбоки по 20-25 метра. Когато са във въздуха 3 метра, това намалява носещата способност на моста с повече от 10% дори за вертикални товари.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Минаващ

Минаващ

16.09.2022 | 11:21

Гербаво депесарската корупция убива.

Отговори
13 5
Който изнася и публикува предполагаеми твърдения

Който изнася и публикува предполагаеми твърдения

16.09.2022 | 11:04

В публичното пространство с цел всяване на паника сред населението се наказва с глоба и затвор!

Отговори
6 9
памет

памет

20.09.2022 | 09:43

А който управляващ не прави нищо, за да предпази населението от предполагаема, но реална опастност (защото съм от Пловдив и помня в детството ми заливане на цели квартали около Герджика, Кършияка, та дори мазетата ни в Кичука) ще бъде изправен до стената като Чаушеско от разярения народ! Не ги ли е срам- Марица обрасла като джунгла...а колко години лъжеха, че ще я правят плавателна в пределите на града, някой спомня ли си ги тези лакърдии...на други управници. Пловдив не си спомням да е управляван (поне в моя живот) от свестни и умни хора, само крадци...в новите времена, като Чомаков, Мамин и сега Зико. Един Славчо не крадеше, но бат Бойко не му даваше дъх да поеме, а как го рекетираше с боклука, а? Ще ти дам пари (подписани по договор) ако слушкаш, а не да се правиш на независим и неподкупен! И като си помисля, че има още хора готови да гласуват за ББ, този главен рекетьор на града ни, се чудя, това пловдивчани ли са? Или са дошли всички от нейде си, без памет какво се случваше в града ни...И пак ни чака същото зло, същата шайка- народ бе памет, жалка работа...

Отговори
8 0
Запознат

Запознат

16.09.2022 | 09:22

Господинът е главен виновник за наводнението в Карловско, неговите обжалвания доведоха до невъзможност от почистване на коритото на река Стряма, с какви очи излиза пред хората, а и Марица му дава гласност

Отговори
11 3
САДОВО

САДОВО

16.09.2022 | 09:55

Абсолютно вярно!

Отговори
9 1
гарантирано от ГЕРБ

гарантирано от ГЕРБ

16.09.2022 | 08:54

Не така ва не така с рога! Що на плашиш ний се от ГЕРБ!

Отговори
6 7
Водолаза!

Водолаза!

16.09.2022 | 08:18

Още ли не сте разбрали ,че Пловдив от 12год. се управлява от крадливи вандали!Тяхното управление е на принципа:”След нас и потоп”!В главата им са само,комисионни,пари ,имоти и никакво развитие!Унищожиха умишлено стратегическа инфраструктура ,съсипаха тролейте,раздадоха всички зелени площи и градинки за строителство..,!Привърнаха града в бетонно гето !След години не само ще има потоп но няма да има и въздух за дишане!

Отговори
21 19
Николай Ст.

Николай Ст.

16.09.2022 | 11:30

През последните дванадесет години Пловдив е управлян от трима кметове , включително и любимия ти Славчу . Рядко срещан гламав кмет въпреки , че сегашния е още по гламав !

Отговори
20 5

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?