Следвайте ни

Инж. Алeксандър Константинов: С куци сметки бюджет не се връзва

viber icon

Автор инж. Алeксандър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив

В книгата си "Sapiens" Ювел Ноа Харари казва, че човечеството в по голямата си част от историята действа ирационално. Например в повечето световни религии, в т.ч. и в съвременните либерални доктрини, се проповядва равенството и демокрацията. В биологичната еволюция точно неравенството е двигател на прогреса. Още Дарвин е забелязал, че мутациите и нестандартните индивиди са се възпроизвеждали и тласкали човечеството напред. В политиката също действат ирационални подбуди и практики. Общинският бюджет е пример как се балансира между икономическите закони и човешките ирационални мотиви. Лошото е, че тези, които ни управляват, не четат такива книги. 

Броени дни остават до Коледните и Новогодишните празници. С последния си отчет на общинския бюджет в края на ноември градската управа дава ясна перспектива и за бъдещия бюджет 2021 на Пловдив. В икономиката няма скокове и дупки, всичко се движи плавно и предсказуемо. Има тенденции, които са видими за анализаторите, а те могат да начертаят резултатите в следващите периоди.

Собствените приходи в края на ноември са 119 млн. лв., като спрямо 2019 г. са по- малко с 5 млн. лв. и са точно колкото през 2018 г. Изпълнението на данъчните приходи е по-близко до планираните 73 млн. лв. с отчетените 61 млн. лв. и може да се доближи още през декември, когато има по принцип по-силен приход. Това показва, че

данъчните приходи не се намаляват от пандемията, а това са възможностите на Общината при тези данъчни оценки и тарифи.

Неизпълнението идва основно от неданъчните приходи. При планирани 84 млн. лв. са отчетени 57 млн. лв., като приходите от такси значително изостават. При такса битови отпадъци (ТБО) имаме минус 6 млн. между планираните 38 млн. лв. и отчетените 32 млн. лв. Още по-голямо изоставане има при таксите за детските градини и детските ясли, което се дефинира от пандемията. Това изоставане няма да се догони през декември и ще намали собствените приходи за годината.

Оптимистичната прогноза за годишните резултати е около 130 млн. лв., което е с 27 млн. лв. по-малко от заложените в плана 157 млн. лв. собствени приходи и 6 млн. лв. по-малко от резултата за 2019 година. Така резултатите на 2020 година се приближават до отчетите за 2018-а.

В проекта на бюджет 2021 година може да имаме два подхода: единият е политически ​- това означава да се планират пак около 160 млн. лв. собствени приходи с ясното съзнание, че това няма да се изпълни, защото няма промяна в данъчната политика. Вторият е прагматичен, което означава да се планират 130 - 135 млн. лв., каквито са реалните възможности на Общината през 2021 г. 

Проектът на общинския бюджет е също политическо решение, въпреки тенденциите на икономическите закони

Държавните трансфери са 179 млн. лв., при план от 223 млн. лв. Разликата от 44 млн. показва, че парите за стадионите все още не са пристигнали в сметките на Общината в пълен обем. Само за ноември приходите от трансфери са 18 млн. лв. Министерството на финансите винаги е по-щедро в края на годината, така че да се надяваме, че ще изпълни своите обещания. 

Какво е положението с разходите? Отчетът за 11-те месеца е 274 млн. лв. и е точно колкото през 2019 година за същия период. Само за ноември разходите са 27 млн. лв. и съвпадат с приходите. Ръководството на Общината не разполага с резерви и може да харчи толкова, колкото са приходите. От тях 25 млн. лв. са за персонал и издръжка?! Винаги приходите и разходите през декември са малко по -големи, но явно няма да се достигнат резултатите от 2019 година. При план от 406 млн. лв. прогнозният резултат е около 310 млн. лв., или 76%. Това може да се промени само ако Общината даде авансово пари на фирмите за стадионите.

По-важно е как се разпределят разходите. За заплати и осигуровки са похарчени 170 млн. лв., или 25 млн. лв. повече от 2019 година. Месечният разход за персонала е вече 20 млн. лв., а през 2021 година ще достигне 25 млн. лв. Това са пари, които идват основно от данъчните приходи. Проблемът е, че над 50% от тях отиват за заплати и осигуровки вместо за ремонт на улици, нови паркинги, зелени площи и т.н. Точно тук са резервите на ръководството на Общината да преструктурира така бюджета, че да засили капиталовите разходи. Общо те са 18 млн. лв., при план от 74 млн. лв. В сравнение с 2018 г. (37 млн. лв.) и 2019 г. (42 млн. лв.) имаме срив от 50% в инвестициите на Общината. Община Пловдив има проблем не с размера на разходите си, а с тяхната структура.

Порочно е над 90% от разходите да са за заплати и издръжка, а капиталовите разходи да са под 7%

За следващата година държавните трансфери са 208 млн. лв., а реалните собствени приходи са 130 млн. лв., което дава резултат от 338 млн. лв.  Този прогнозен бюджет може да се промени съществено, ако се вземат и реализират кредити за планираните капиталови обекти. Цялата 2020 година премина в дебат „за и против” кредитите, без да се предложат на обществено обсъждане готови технически проекти на обектите.

Първата стъпка към постигане на консенсус в обществото е да се приемат от всички приоритетните обекти, но задължително с готови проекти и изчистени от частни имоти терени. Без точни количествено- стойностни сметки (КСС), няма общински съветник, който с чиста съвест да гласува за поемане на нов общински дълг. Обявяването на обществени поръчки без проекти и КСС не води към добри резултати.

Примери има достатъчно - подлезът Модър - Царевец, ул. "Даме Груев", бул. "Хр. Ботев" - запад, бул. "Кукленско шосе" и т.н. Какво като имаме договори за тези обекти, когато нямаме проекти и нямаме финансиране. Дори за Водния проект още не е гласуван от Общинския съвет исканият кредит от 30 млн. лв. В същото време има булеварди с готови проекти, като Рогошко шосе, не те не са приоритетни за кметския екип. Ако и през 2021 година продължи летаргичният сън на администрацията, капиталовите разходи ще се приближат до нулата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

С. Атанасов

С. Атанасов

17.12.2020 | 18:28

Пенчев няма смисъл да се Пенеш. Тотев бе по-добър от мен.

Отговори
2 0
Пенчев

Пенчев

17.12.2020 | 12:24

Няма нужда от анализи. Положението е ясно от самото начало. Продължаваме Ивантотевата традиция да залагаме кухи бюджети, които после не можем да изпълним. Манкираме с преходни остатъци и пари само на хартия. Вдигаме данъците, теглим заеми, открадваме парите и пловдивчани да си е*ат мамата. После си строим хотели и жилищни комплекси.

Отговори
3 5
Нали

Нали

17.12.2020 | 13:27

Разбирам Тотев да беше кмет само два месеца и да разсипал бюджета, но той беше кмет цели два мандата и от финансовата дупка в която беше наследена от карловският потник, докара Пловдив до европейско равнище! Най-ниска безработица в новата ни история, неимоверен скон в заплатите и невиждана работа по инфраструктурата на града, иначе небарана от години! Вии си гледайте славчоатанасовото падение!

Отговори
8 4
Не, нищо подобно, драги!

Не, нищо подобно, драги!

17.12.2020 | 14:48

Славчо остави на Маминото 30 милиона живи пари в касата на общината и подготвени и спечелени проекти за над 200 милиона лева, които Тотев буквално разсипа - като се качиш на автобус, виждаш веднага един от тях, а като завали дъжд, Пловдив става плавателен - това е резултатът от великото управление на Иван Тотев. Славчо беше мъдър управник и балансираше между ниски данъци, огромна събираемост и постъпления към общината, не теглеше заеми и създаваше социални придобивки. Така, в най-голямата криза, той успя да задържи града с работеща икономика. Тотев дойде и веднага бастиса всичко това. За да се стигне до днес - наследникът му Зико да реве от наследството, което получава- високи данъци, над 100 милиона заеми и над 50 милиона неразплатени договори. Освен това близо 20 милиона неприбрани общински данъци. Те това е наследството на империалското величие. Пред цифрите и Налито мълчи - и понеже ти си ги знаеш тия неща най-добре, защото ти си самият Тотев, какво да ти обяснявам точно на теб. Аре!

Отговори
2 7
Абе, Тотка

Абе, Тотка

17.12.2020 | 15:18

То това баш ти е проблема, бе, пич. Ти беше кметски наместник два мандата, а не свърши работа даже и за половин мандат. Всичко, което направи, беше свързано с личния ти джоб, с джоба на леля ти ШменТа и фамилията Стоянови, чиито пари всъщност представляваш. Аре, бегай от тука. Пийни си уиски, смръкни си магистралките и ходи да си лягаш.

Отговори
1 4
Виктор

Виктор

17.12.2020 | 10:01

Аз познавам Сашо от над 30 години и мога да потвърдя, че няма по четящ човек от него. В случая това няма голямо значение, по важното е че хората които управляват общината не четат. Бих се радвал ако кметът баскетболист направи такъв анализ и посочи пътищата за решаване на проблемите с финансите на общината.

Отговори
5 6
Нали

Нали

17.12.2020 | 13:32

Като на Тодор Живков майка му, нали? Имала едни брой на работнически дело и го четяла всеки ден!

Отговори
5 3
Тошко

Тошко

21.12.2020 | 13:48

Бай Сашо е : (сигурен съм, че е стар комунист)

Отговори
2 0
Четящ

Четящ

17.12.2020 | 09:54

Този със сигурност чете и е запомнил, че кокошката на четенето е преди яйцето на говоренето и писането. Въпросът е, дало от работещите в Общината сега, а и в предишните 8 години, някой може да чете. Или си мислят, че Бойко Борисов е написал Библията и после им я раздал да се образоват като единствената книга на земята. Сашо е чел Наредбата за Общинския съвет, вярвай ми. Въпросът е дали Зико и Родопски са я чели и какво са разбрали от нея....

Отговори
4 4
Нарциси и момини сълзи

Нарциси и момини сълзи

17.12.2020 | 08:41

Брей този можел да чете! А останалите Homo deus и 21 урока за 21 век кога ще ги отвориш, че първата Sapiens е от 2012г. АМАН от псевдо анализатори. Има закон за ДБ и съответна наредба за общинския бюджет, и те ли са ирационални?

Отговори
5 2
Нали

Нали

17.12.2020 | 13:21

Наблюденията ми от последният над четвърт век са, че анализите на всички така наречени анализатори са нещо от рода на "Мъ то така ногу тъпу, що не онака"! Ако те се окажат в ситуация да създават бюджет и да управляват финансите на общината или държавата, сигурно няма да изкарат и месец, преди хората да ги погнат с камъни и тояги по главната!

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?