Следвайте ни

Александър Константинов: И директорът на "Инсинератор Пловдив" иска да гори стари гуми

viber icon

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Община Пловдив

 

Преди година Дончо Кацарев, директор на общинското дружество с началник, но без дейност "Инс​инератор Пловдив", обяви пред Общинския съвет, че има бизнес план, който включва и горенето на гуми в бъдещата работа на инсталациите. Така той мотивира искането да му бъде уреден кредит от 8 млн. лева, с който инсталациите да бъдат довършени и най-после да заработят.  

Инс​инераторът е интересен случай от сериала „Черни финансови дупки в Пловдив”. Кой точно е решил да инвестира парите на пловдивчани в Инс​ин​ератор, вече е трудно да се определи. Няма икономическа логика Общината да се заеме с този проблем, при условие че десетки други стоят нерешени. Но раната вече е отворена.

Какво представлява инс​инераторът ​- това е съоръжение което унищожава (изгаря)  отпадъците от болниците при специални условия (висока температура). Тези отпадъци са много опасни. Няма нормативен документ, който да задължава Общината да се занимава с тази дейност. Напротив - в законите и наредбите, регулиращи управлението на отпадъците, тези се класифицират като опасни производствени отпадъци и задължението за унищожаването им е на онези, които ги генерират.

Такива отпадъци произвеждат големите държавни болници на територията на града - УМБАЛ ”Св. Георги”, МБАЛ” Пловдив”, Транспортна болница, Военна болница, десетина частни болници и две общински. Относителният дял на общинските болници в този отпадък е по-малък от 8%. Богатата община София не си е и помисляла да се заеме с този въпрос, като го е оставила на държавата. Практиката показва, че няма печеливш инсинератор на болнични отпадъци, т.е. освен големите първоначални инвестиции там ежедневно ще трябва да се плащат от пловдивчани и неговите разходи. По тази причина няма и частен инс​инератор.

В Пловдив всичко започва по времето на кмета Иван Чомаков. През януари 2007 година е ударена първата копка. Строителството стартира, привл​ечено е и швейцарското правителство като дарител на оборудването. Това става на базата на споразумението с България за изграждането на екологични обекти. Тук е и първият гаф на тогавашните управляващи ​- при парафирането на споразумението не се описва точно целият комплект от оборудване с кабели, управление и автоматика. Швейцарското правителство възлага поръчката на  фирма, която точно я изпълнява - доставя оборудването като отделни модули, но не доставя комплектацията, която е необходима, за да заработи системата.

Стойността на оборудването е 3 625 000 швейцарски франка. Държавата и общината също инвестират  в обекта повече от 15 млн. лв. Истината лъсва през на мандата на кмета Славчо Атанасов. Зам.-кметът  Петко Атанасов посещава няколко пъти швейцарската фирма, но оттам са категорични ​- каквото сте поръчали, това сте получили. Програмата на швейцарското правителство е приключила и няма  кой да поеме допълнителните разходи. Фирмата не отказва да достави допълнителното оборудване срещу заплащане от страна на Община Пловдив. Тогава идва и вторият проблем - до този момент всички разходи по инс​ин​ератора са плащани от план-сметката за битови отпадъци. Сметната палата обаче категорично заявява, че това не са разходи, които могат да се финансират от това перо. Изчезва  източникът за финансиране, след което  през 2011 година зам.-кметът по инвестициите Александър Долев замразява обекта и за него вече никой в Общината не говори. 

Някак си между другото не се коментират и екологичните проблеми, свързани с инс​ин​ератора. Площадката на обекта е в Южна индустриална зона -на около 500 метра западно от ЖР "Тракия”.  Розата на ветровете в Пловдив е запад-изток, следователно всичко, което ще изхвърля коминът, ще отива в район, където живеят 70 000 души. Технологията би трябвало да гарантира, че няма да има вредни емисии, но ако има авария или друг инцидент, гаранциите падат. Пловдив вече има горчив опит с  пречиствателната станция, която обгазява точно "Тракия" цели десетилетия. 

В двата мандата на кмета Тотев обект​ът не мръдва от мъртвата точка. Изненадващо е наета специална фирма, която оценява допълнителните разходи за инс​инератора. И специалистите изчисляват, че за това  са необходими минимум 5 млн. лв. През месец юли 2017 г. заместник-кметът Розалин Петков предлага да се създаде общинско търговско дружество

„Инс​инератор Пловдив" ЕООД  с капитал от 50 000 лв. За целта е съставен Акт за частна общинска собственост №1926/15.05.2017 г. и е назначен директор - Дончо Кацарев. Общинския съвет гласува права на директора да търси заеми, за да активира дружеството, но до края на мандата през 2019 година няма развитие.

В този дванадесетгодишен период, докато трима кметове изграждат 

инс​инератора, частният бизнес мощно нахлува в създадената пазарна ниша и тя е заета отново от групата с постоянно присъствие в Общинския съвет, която чисти и другия боклук на Пловдив като подизпълнител на ОП "Чистота". По всичко изглежда, че има достатъчно частни интереси, представени в Общинския съвет, които нямат интерес да се пусне в действие инс​инераторът, а той май вече не е и необходим на града. Може би и затова почти готовият обект си стои в състоянието, в което е бил през 2011 г. Сега е ред на четвърти кмет на общината да се сблъска с казуса.

Големият въпрос е за какво й е на общината въпросният Инс​инератор, след като болниците се обслужват и без него. Проблемите с комуналните дейности и общинската инфраструктура са огромни и без това мъртвородено търговско дружество с директор, но без дейност. И няма никакъв смисъл да се трупат още. Логичният ход на новия управляващ екип е да продаде търговското дружество в състоянието, което се намира. Нека частен инвеститор да разработи бизнес проект и да инвестира,  за да поеме този бизнес за цяла Южна България. Със спечелените от продажбата пари пък Общината може да инвестира във важните за града инфраструктурни проекти. Защото не е никак логично точно тя да се занимава с горенето на гуми, каквато идея се върти в главата на директора г-н Кацарев. За чието образование и професионална квалификация между другото не се знае нищо.  Но това отдавна не е проблем за ценните кадри на властта в Пловдив.    

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?