Следвайте ни

Хитрино, хитреците и надхитряването

viber icon
Красимир ДИМОВСКИ

Причина за огромната трагедия в Хитрино най-вероятно ще се окаже човешка грешка. Или ще бъде приписана за такава. Бог да прости мъртвите и да помогнем на живите, но оттук насетне ще трябва да се отговори на няколко тежки въпроса. Които съдбата ни задава периодично, обагряйки българските Коледи в черно. 

Трагедията сплотява. Но какво по-мащабно национално нещастие трябва да ни сполети още, за да могат партии, партийци и обикновени демагози най-сетне да се кротнат. И да се сплотят в разбирането, че влакът, наречен България, трябва да се управлява така, че все по-оредяващите му пътници да не скачат в движение и да поемат към терминал 2. Пенсионерите и работещите да са натъпкани в конски вагони, а зад локомотива вечно да е най-обгрижваният  вагон с шепа приближени на машиниста олигарси, набедени бизнесмени, кукловоди и техни наследници.

Защо обикновеният машинист трябва да е подготвен професионално и да е преминал психотест, а машинистът на влака "България"  - не. Така достъпът до системата за управление става възможен и за най-екзотичните екземпляри от партийната флора. Които обещават, че за един мандат и ще ни возят във влака-стрела.  И естествено ни извозват. Понякога и за два мандата.

Кога ще се промени достъпът до системата за управление и самата система, която е от времето на Съветската империя.  А някои от релсите, по които уж се движим към Европа, са от времето на Османската. Кога ще ги подменим с парите, които отиват в свирката с чалга извивки, за упоение на пътниците, залъгвани с миражния влак-стрела. Макар че и да ни го доставят, ще дерайлира.

Защото няма как да не излезем от релсите, ако образование, икономика, отбрана, здравеопазване и политически морал периодично катастрофират. При съвкупната катастрофа няма да се потрошат само конските вагони, а и обгрижваният вагон зад локомотива, самият локомотив и машинистът. И ще се окаже, че човешка грешка било цялото управление на държавата.  

И светът ще ни подмине като малка гара, ако и след Хитрино партийните елити не спрат да се надхитрят, а неелитите - да нахитряват./Пазарджишка Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?