Следвайте ни

Хазарт с държавата. Никой не е спечелил тази игра

viber icon

Основното правило в хазарта е, че никой не печели срещу онзи, който организира играта. В противен случай букмейкърът, казиното и тотализаторът няма да съществуват, защото просто ще фалират.

Когато лотарийните игри се правят от частници, държавата и нейните граждани винаги са от прецаканата страна. Гражданите, или поне 99% от тях, са губещи и когато лотарията е държавна. Тогава обаче поне част от приходите остават в хазната. А с парите държавата си помага, за да финансира социално значима дейност като спорта, а той е инвестиция в здравето на нацията.

Вносителите на проекта за промени в Закона за хазарта твърдят, че днешните организатори на игрите на късмета ощетяват бюджета със стотици милиони. Ако сметките им са верни и държавата успее да замени ефективно частниците, за българския спорт се задават щастливи времена. Напоследък приходите на Българския спортен тотализатор са около 150 млн. лева. От тях за подпомагане на спорта се отделят между 26 и 30 млн. годишно. Това е твърде малко на фона на печалбите, които реализират организаторите на частните игри на късмета и укритите данъци и такси. Ако тези суми влизат в бюджета, парите за българския спорт ще са в пъти повече, твърди депутатът Славчо Атанасов. Той е председател на парламентарната комисия по младежта и спорта и един от вносителите на промените в закона за хазарта. Атанасов припомня, че от векове хазартът е бил монопол на държавата и само в определени моменти тя е отдавала на частници правата да организират отделни игри. Когато обаче правилата се нарушават, а с това и интересите на държавата, тя си взима обратно предоставените права. Да имаш частна лотария, е като да притежаваш собствен монетен двор, настоява депутатът. През годините бившият кмет на Пловдив се утвърди като смел поборник на справедливите каузи, заради което опонентите му често го обвиняват в популизъм. Атанасов  обаче настоява, че в случая не става дума за това някой да се хареса на народа. А промените в закона за хазарта целят единствено да се възстанови справедливостта и да се защитят интересите на държавата и гражданите.

Противниците на закона се опитват да играят хазарт с държавата, като се движат по ръба на закона и използват всякакви манипулации, за да постигнат целите си. Историята обаче показва, че колкото и слаба да е била държавата, а опонентите й - силни, в крайна сметка никой не е спечелил войната срещу нея.         

 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Знайко

07.02.2020 | 14:16

Гражданите, или поне 99% от тях, са губещи и когато лотарията е държавна. Тогава обаче поне част от приходите остават в хазната. А с парите държавата си помага, за да финансира социално значима дейност като спорта, а той е инвестиция в здравето на нацията. Тези редове като ги четете дали е вярно че отиват за спорта и незнам си още за какво....пълни глупости,всичко което Уж финансира Държавата е отишло и отива надолу защото от там се гребе с лопати докато като е в частния сектор от там няма как да гребат Въпросните Държавници.

Отговори
2 0

Тодор Енев

07.02.2020 | 10:55

Тези пак връщат държавата в комунизма, със своите решения за одържавяване. Без да се замислят, че приходите на тотото са намалели защото БСТ не се е развил много от нивото от преди 50 години. Аз не знам някой да залага на мачове, това дето беше Тото 1, но във всички други букмейкърски кантори играят. Така, че ще одържавят една успешна лотария/включително всички видове игри/, а впоследствие ще я разсипят и ако се появи някой нов играч на пазара ще искат и него да лапната за да го фалират. И към Славчо Атанасов не на последно, до едно време ми беше кумир и идол за кмет на града ни, но след като и ти започна палачинката да обръщаш във всяка една бюлетина ще бъдеш игнориран.

Отговори
0 0

Фен

29.01.2020 | 12:34

То тотото пък много печалби дават всичко е празно

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?