Следвайте ни

Хакерът от Кючука и хакнатите във властта

Или защо Пловдив се прочу с момчето от "Южен", което хакна НАП, и с момчето от площад "Стефан Стамболов" 1, което НАП не хаква

Българският народ е преживял черен арап на бял кон, търсил е бялата лястовица, приемал е белогвардейци, преди да го поемат червеноармейците, а сега в неговия бит и душевност се появи и бял хакер.

И прежаднялото за справедливост общество веднага го прие както робът - Белия генерал, както спящата хубавица - принца на бял кон. Досега в народното съзнание хакерът беше злонамерен спец, който с качулка на главата прави кибератаки за собствена облага или заради свирепо отмъщение. А се оказва, че имало и вълшебници, ако се изразим по премиерски. И тези млади компютърни факири не само не са подли, зли и алчни, ами с гениалните си хакове целят постигане на всенародно благо. 

Хакват тук и там из системата, за да покажат слабостите - и да стреснат тези, от които зависи да ги оправят. Стреснатите ги оправят и продължаваме напред, както е казано от ринга.

Като млади хора обаче тези спецове ужасно подценяват черните хакери в другите тъмни сфери. Особено в най-тъмната, в политиката. Там може да не си голям спец в информационните технологии, но ако си овладял технологията на гьонсуратлъка и неговите производни, можеш да станеш например кмет. Ако си по-добър спец, можеш да станеш кмет на голям град. А ако си абсолютен спец, може да властваш абсолютно в много голям град за първи, втори и - не дай боже - трети мандат. За да е видно, че си от избраните IT, слагаш едно инж. пред името и действаш като истински хакер: след като си проникнал в системата на местната власт, правиш един рефреш тестинг,  за  да видиш отвън и отвътре какви слабости има пустата местна система. И вземаш мерки. После систематично може да я хакваш и да я източваш. Под формата на изпреварваща информация за апетитни терени, с които да задоволиш строителния апетит на родата, под формата на обществени поръчки за тези строители на съвременна България, които преди това са построили съвременния семеен хотел... И  като истински хакер не бива да оставяш следи. 

Така Пловдив например може да се прочуе с двама компютърни гении - и с момчето от Кючука, което хакна НАП, и с момчето от площад "Стефан Стамболов" 1, което НАП не хаква.

Белите хакери обаче са много назад с материала, усвоен от политическите им подобия в тъмен вариант. Затова ми се струва, че залагайки на тях, пак ще бъдем излъгани. А като се има предвид, че сме генетично обречени да си търсим освободители и спасители, поредното разочарование няма да е леко.

Освен ако белите хакери не напреднат дотам, че да хакват директно мозъка. При повечето политици и кандидати за такива той не е толкова сложно устроен, така че в близко бъдеще това би могло да се случи. Белият хакер хаква например един кандидат-кмет и му източва мислите. Съпоставя ги  онлайн с приказките му по предизборните сборища и съобщава на целокупния фейсбук народ, че кандидатът е фалшив. Или че послъгва като Нинова, която плаче да я хакнат. Или че е коварен, или манипулативен играч, или алчен, или всичко това в едно. И е готов за идеален черен хакер, който ще източва системата, след като се хакне във властта.

По този начин ще бъдат избирани само тези, на които мислите и говоренето им се припокриват. И за един мандат страната ще полети нагоре, окрилена по места. 

И така, стъпка по стъпка, белите хакери ще ни докарат до онова ниво, където ще заживеем като бели хора. В бяла държава.

Красимир Димовски

Ръководител екип „култура и шоу“

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?