Следвайте ни

Грешната любов на Слави и рибарите

Или защо след стреса от ниската избирателна активност политиците ни гледат като националите след мача с Косово

viber icon

Традиция е политиците периодично да стресират избирателите и затова, когато стане обратното, гледката е приятна. След последните избори стреснатите политици изпълват телевизора като образ и подобие на националите след последния мач с Косово. Има слухове, че най-стресираните от ниската избирателна активност са ги водили да пикаят на син камък, други - на червен, но като цяло всички се отдадоха на антистрес кампания - започнаха да обещават следизборно. А такова чудо не се е случвало по нашите ширини.  Не че има опасност обещанията им да се реализират. Но и това си има добрата страна, защото се сещам само за един, който изпълни на сто процента обещаното. "Дайте ми Германия, каза този политик на избирателите, и след десет години няма да я познаете". Така и стана - през 1945-а никой не можа да познае Германия изпод руините.

Такава опасност за нас естествено няма, тъй че може да се насладим на новия политически хит "ДДС-тата падат", който е напът да замести в душите на избирателите някогашната музикална наслада "Камъните падат". За книгите издателите аргументирано искат това от десетилетия, но сега в пороя от падащи ДДС-та най-вероятно пак няма да ги огрее. Този невинен флирт с народните маси може да загрубее само, ако някой депутат със суджуково мислене предложи да падне и ДДС-то и на продажните политици, но едва  ли ще се стигне до подобен реалистичен обрат. А и БСП се отказа от идеята да клъцне директно една трета от данъка, след като  конфузно отчете, че остава ДС.

Още повече, че неглижираните от избирателя подкараха и друг стар хит - за финансирането на партиите. Нинова дотам се възмути от себе си, че е харчела надвзети субсидии, та чак поиска оставката на Горанов. Политическият й мотив явно беше, че не е луд, който яде баницата, а който я дава.  Защо обаче партията не е върнала париците на момента, а е чакала да проговорят сценаристите на Слави, не стана ясно, но и тоя път прозорливият ход на лидерката удари на камък. Направо на Бойко Борисов. И се получи ситуация тип хеттрик: Нинова вкарва депутатите си в парламента, премиерът вкарва закон за 1 лев субсидия на глас, а партиите си вкарват несубсидиран и необложен стрес. Защото изведнъж осъзнаха, че  популистката играчка стана плачка. И като се започнаха едни обяснения, напоиха хубаво майката земя под сградата на Народното събрание.

Междувременно реални порои напоиха, та чак удавиха останалата българска земя, кучета разкъсаха и изядоха жив българин, едно българче, вербувано от Ислямска държава, беше на косъм да създаде мръсна бомба... С една дума, появиха се съпътстващи проблеми на проблема с левчето.

Както би казал Айнщайн, обаче, никога няма да разрешите проблема, ако продължавате да мислите по същия начин, който ви е причинил този проблем.

Затова се питаме, защо родните политически създания не се впуснаха вкупом да обяснят на народа какви  рискове крие намаляването на субсидията още преди референдума на Слави, когато му беше времето. И за мажоритарната избирателна система, и за намаляването на броя на депутатите, и за прекия избор на директори в МВР...

Защото, както се разбра, и потомците на тези, дето колонизираха половината свят, могат да бъдат хързулнати с един Брекзит.

А сега, докато падат партийни субсидии, ДДС-ета, брой на депутати, препоръчително е и нещо да се вдига. И какво да е то, освен най-изпитаното средство - онова, което не осигурява хляб, но осигурява зрелищни надежди.

Не е невъзможно да подведеш народа, трудно е да го изведеш, учи един политик от бивша британска колония. Той е бил наясно, че професионалните политици трябва да правят политики. А не да въртят шоуто на популизма. Дано и нашите са го проумели, защото май се задава човекът, който с шоу спечели грешната народна любов, а сега вероятно ще иска да завтори, но с политика. И нищо чудно да се озове в свои води.

Сред рибарите.

 

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Сам

05.07.2019 | 21:50

Чудесен коментар на Димовски! Браво!

Отговори
0 0

Паун

16.06.2019 | 18:06

Тези сценаристи от КГБ ли са? От ЦРУ ли са? МОСАД? От къде я имат тази информация? Пак ви манипулират чрез Славун. Пееше с Костов. Изостави Гергьов ден. Отрече се от Бойко. Аман от сценаристи.

Отговори
15 3

Pd004

16.06.2019 | 11:51

Ужасно точно казано и чудесно написано. Поздрави!

Отговори
25 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?