1939

Голата истина! Корупцията и лошото управление помпат цените, не спекулата в магазина

Ако искаш един проблем никога да не бъде решен, направи комисия. Тази максима отдавна е позната на българските политици и те редовно залагат на нея, за да тупкат топката по наболелите въпроси. Днес най-актуалните са инфлацията, поскъпването на храните и поредната порция повсеместно обедняване на средностатистическия българин. Почти в един глас властващите и кандидатите за политическа слава посочиха с пръст търговците и производителите за виновни и пратиха няколко комисии на лов за вещици из предприятия и магазини.

А истината е съвсем друга  

Корупцията и лошото управление в продължение на 30 години правят българите бедни, а не спекулата в магазина. Точно слабите политици превърнаха България в суровинно зависима държава, която не произвежда дори най-необходимото за трапезата. Абсурдно е в земния рай да ядем домати и краставици от Турция и Гърция, боб от Китай и леща от Канада! А млякото, надоено от всички български крави, да не може да задоволи дори нуждите на София от млечни продукти.

Да, спекула вероятно има, но тя се ражда там, където има дефицит. А такъв в доставките на храни за крайния клиент у нас няма от времето на Димитър Попов и Жан Виденов. Ако има спекула, тя е при суровините и това отново е резултат от лошото управление. 

Понеже днес сочени с пръст като врагове на народа са основно търговците, нека разгледаме какво точно се случва с цените в магазина. Собственик на обект в Пловдив представи в социалните мрежи точна сметка на бизнеса си и как се формира крайната цена в магазина. 

За справка - вижте таблицата. 

Заб.: Цените са от миналата седмица. От тогава до днес има ново поскъпване в цените
на едро на яйцата и месото и спад в цената на олиото

 

Ако на някого - като госпожа Корнелия Нинова, г-н Явор Гечев или кохортата служебни министри, поборниците в борбата срещу спекулата - този процент надценка на основните храни в магазина се струва висок, нека се има предвид, че над 25% от общия оборот на въпросния обект е от цигари. Като бивш член на борда на отишлия в историята „Булгартабак” г-жа Нинова трябва да знае, че при тях отстъпката е едва 5%. И тя влияе решително на микса и сваля средната надценка на всички стоки до 15%.

Въпросният магазин има общ оборот 220 000 лева без ДДС. Ако се заложи таван на цените с „разумните” според политиците популисти 10% надценка, общият приход, с който ще разполага този търговски обект, ще е 22 000 лева на месец. И сега - да посмятаме по обратния ред разходите на собственика:

Наем                   2000 лева

Ток                       6000 лева

Други                  2000 лева

Общо                  10 000 лева

За заплати и осигуровки остават 12 000 лева.

Само че в такъв магазин работят минимум 12 души. Дори собственикът да плаща минималната заплата от 850 лв. (за която обаче няма кой да се хване на работа, пък и не е редно хората да получават толкова малко пари), чистият приход не стигат дори за заплати и осигуровки. С други думи, таван на цените означава само едно - фалит и хиляди нови безработни от сектор „Търговия”, а респективно и от преработвателната промишленост, които ще легнат на гърба на държавата.    

Да не говорим за търговския риск от брак и кражби, от които нито един търговец не е защитен, пак по причина неработещите институции и липсващата държава. За печалба на собственика пък изобщо не става и дума.

Така че, господа кандидати за народната любов, популисти и ловци на вещици, спрете да манипулирате и да търсите скелети в гардероба, който е празен.

Защото отново да припомним, че истината е съвсем друга.

Не цените в магазините са високи, а доходите на българите са ниски

И за това не са виновни търговците и бизнесът като цяло, а всички, участвали в управлението на държавата във времето на прехода.

Доколкото има високи цени на някои продукти, те са резултат не на спекула, а на системната политика за унищожаване на българското производство - земеделие, животновъдство и преработвателна промишленост. Защото след усвояването на над 30 милиарда европейски помощи по САПАРД и двата периода на действие на ПРСР аграрният сектор е в колапс. Огромните инвестиционни субсидии и директни плащания влязоха в джобовете на собствениците на 1000 едри земеделски стопанства (основно от секторите зърнопроизводство, лозя и вина), а за останалите над 85 000 малки ферми останаха трохите. В резултат те са неконкурентни, а произведените български мляко, плодове и зеленчуци не стигат дори за столичния пазар.  

Служебният кабинет е решил да мобилизира родните търговски аташета по света (още едни длъжности, на които се уреждат „наши хора” без никакъв ефект от работата им) да дават информация за цените на въпросните 20 стоки по света. Ще се прави, 

за да са наясно българите как търговците им свалят по 10 кожи.

И без аташетата е ясно - млякото, доматите и краставиците у нас са по-скъпи в сравнение с много по-богати страни в Европа. Да, и това е напълно естествено. Доматите в България са по-скъпи от нидерландските, защото те си произвеждат, а ние не. Същото е и с млякото. Фарсовият популизъм с цената на млякото също е елементарен трик за заблуда на масите. Министър Гечев тръби, че от фермата литърът тръгва на 97 стотинки, а в магазина е 3,60. Като държавник, който от години е свързан със сектора, а партията му майка - и отговорна за случилото се в българското земеделие в годините на прехода, г-н Гечев отлично знае, че млякото, добито у нас за ден, не стига за нищо, защото секторът на практика е унищожен. За да се осигури суровината, необходима да се произведат прясно и кисело мляко, масло, извара, сирене, кашкавал и т.н. за българския пазар, преработвателите са принудени да организират сериозен внос. А суровината (суха или в прясно състояние), идваща от Чехия, Словения, Германия, Китай и къде ли още не, далеч не струва 97 стотинки за литър. Защото

произведеното у нас мляко е само малка част от суровинния микс.

И за това не са виновни нито въпросните преработватели, нито лошите търговци. Виновни са обичащите парите български политици, които превърнаха България в суровинно зависима държава, обслужвайки интересите на въпросните 1000 агробизнесмени с ламборджини и скъпите джипове.

Българското земеделие отдавна е на колене и е време някой да каже ясно кой го прати там. А много от днешните борци срещу спекулата и инфлацията са рожби на партии, които бяха част от успешно реализирания геноцид върху родното производство в последните 34 години. Като започнем от СДС (по чието време бе извършена налудничавата аграрна реформа през 90-те години на миналия век), БСП, ДПС и НДСВ (разпределяли средствата за земеделие по САПАРД и първия програмен период на Програмата за развитие на селските райони) и ГЕРБ (продължили да разпределят парите за аграрния сектор във втория програмен период на ПСРС). Всички тези и производните им политически наследници трябва да си посипят главите с пепел и да признаят - да, ние сме виновни, че ядете зарзават, месо и мляко от цял свят. При това с лошо качество и на безумни цени! А доходите ви са все така като в страните от Третия свят.

Другото е популизъм, пропаганда и манипулации в опит политиците да оцелеят на властовата сцена, лъжейки българите за най-важното - че корупцията и превзетата държава помпат цените и инфлацията, а не спекулата в магазина.

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 13 оценки
4.1/5 от 13 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
50 коментара
Герб унищожиха България

Герб унищожиха България

19.03.2023 | 18:22

И продължават да я унищожават!

Отговори
10 5
Споко

Споко

21.03.2023 | 06:10

Подмяната ще ни оправи,тя вече ни продаде на руснаците ,скоро няма да има кой да ти плаща да пишеш глупости,ако не ти плащат значи си много-прост.

Отговори
5 1
намръщенЪ

намръщенЪ

04.04.2023 | 21:48

Унищожи я не ГЕРБ, а бандата от "Позитано"20 а после канадските мутри и хасковски пед-ли

Отговори
2 1
Докато герб управлява местните администрации ще е така

Докато герб управлява местните администрации ще е така

19.03.2023 | 18:21

И ще става все по-лошо! Унищожиха Пловдив!

Отговори
10 3
ДаБе да

ДаБе да

21.03.2023 | 06:28

Фатмака и неговите отрочета Кирчо и Кокорчи за две години така хубаво ни оправиха,че направо ни върнаха 30 години на зад.

Отговори
3 2
Яяяя

Яяяя

19.03.2023 | 00:52

Нещо не мога да разбера. Уж пазара определя цената и въпреки ,че липсва достатъчно мляко се държи ниска изкупна цена. Резултата е ,че стадата и фермите стават все по-малко. От друга страна производителя вдига цената на млякото защото купува скъпо вносно мляко, но не иска да даде повече пари на родния производител, а ги дава на чуждестранния. От трета страна вносното мляко в магазина е по-евтино от българското. Казват ,че чуждите производители държат ниски цени защото получават субсидии. Значи примерно поляците бачкат и плащат данъци с които полската държава субсидира техните млекопроизводители и те ни продават прясно мляко в Лидъл за 2,50 докато "Верея" е 3,10. Значи поляците работят и ни плащат на нас българите да пием от тяхното мляко. Та какво по дяволите става в крайна сметка?!

Отговори
4 0
От цървула тръндафор не става!

От цървула тръндафор не става!

18.03.2023 | 19:57

Пълни глупости и лъжи са написани в тази статия! Работех преди години в един малък квартален магазин! Тогава минималната заплата бе 420лв за страната ,оборота който имахме на смяна варираше в порядъка от1700-2300 ! Една смяна ни вадеше заплатите на трима ни работещи за месец! Да получим минималната заплата тогава ръботехме и съботите както навярно и сега продължава на много работни места!

Отговори
8 2
Хохо

Хохо

21.03.2023 | 06:31

Оборот и чиста печалба са различни неща ПП(прости паразити)

Отговори
2 1
лимбо

лимбо

18.03.2023 | 18:24

Помпат ги преживящите с празни приказки и пълни колички в супермаркета , дето често и сами си определят заплатите

Отговори
6 0
комунист

комунист

18.03.2023 | 16:27

Вземат Ви за балъци.Цените скачат с мълчаливото съгласие на държавата.Това е така защото искаха да вкарат еврото у нас от 1.01.2023г.Научиха си урока от приемането на еврото в Естония. Щом го приеха и цените скочиха над 30 %.За да не е така предварително изравняват цените с тези в другите държави с евро валута и като го приемем да отчетат 0.5% инфлация и да ни показват колко е добре с евро.Така направиха с Хърватска. За камуфлаж ревнаха ,че инфлацията е голяма. Оказа се около 0.5%. У нас видяха ,че цените скачат много и ги отложиха за след 1.01.2024год а и не можаха да намерят милиардите за гаранция, която трябва да внесем в ЕЦБ а и златото ни не се знае закого работи и явно не може да се ползува за гаранция.Нали всичко щеше да е прозрачно к..ра му янков.

Отговори
7 8
Путинисти

Путинисти

21.03.2023 | 06:36

Всички путинисти мразят лошия ЕС ,само ,че никой не иска да живее в клоаката Раша.. включително и те. Така че всички докажете,че обичате Раша и вървете там и не се връщайте...

Отговори
7 1
Бат Стас

Бат Стас

18.03.2023 | 14:18

За първото от таблицата- хляба,който е с ежедневна консумация във всяко семейство,надценката е 20%,горницата от 0,25лв е точно една пета част от доставната цена.Показателно за начина на мислене на този търговец е,че отстъпката на цигарите е само 5%,а в същото време те формират 25% от общия му оборот.Тук виждаме,че ГАНЬО реве,понеже не може да си разиграва коня и да слага такава надценка,каквато иска върху най-оборотната си стока.Не му минава през селския мозък,че в момента в които вдигне надценката и там,мигом ще се отрази в процента на продажбите.

Отговори
5 1
Бат Стас

Бат Стас

18.03.2023 | 13:41

Значи аз съм от малко по - старото поколение и когато чета новини имам навика да ги осмислям и проверявам информацията съдържаща се в тях.Сега конкретно,започнах да чета тази- стигнах до табличката на търговеца,нещо не ми се видяха ОК % ,които показва взех калкулатора и се оказах прав.Пример само с последното от нея -полски ябълки доставна цена 2,05, продажна 3,09 =1,04лв надценка.Търговецът е посочил,че това са 33,6%,НО СПОРЕД МОЯ КАЛКУЛАТОР 1%от 2,05= 0,0205.Съответно 1,04лв.надценка /0,0205лв.(1,%от доставната цена) = 50,7 % надценка !!! Разликата с посоченото в таблицата е ОЧЕВАДНА.Оттук нататък ПОСТАВЯМ ПОД СЪМНЕНИЕ ВСИЧКО КАЗАНО ОТ въпросния търговец,наеми-маеми,този,води,брой работещи и т.н.--- p.s. Иначе есенцията на статията е правилна -"корупцията и ..." са виновни.Виновни са именно,защото те създадоха предпоставки въпросните комисии,които сега се използват за лов на вещици да не работят,а служителите им само да си получават заплатите,без да упражняват контрол ЕЖЕДНЕВНО,ЕЖЕМЕСЕЧНО И ЦЕЛОГОДИШНО.С една дума ПОСТОЯННО,просто да РАБОТЯТ,а не да отбиват номера.

Отговори
8 2
Гол ч.еп

Гол ч.еп

16.03.2023 | 22:20

Истината е друга. Убитото българско земеделие. Нито една политическа сила така и не гъква по темата. Има лек за спекулата. Просто държавата да подпомогне земеделците, премахване на големите вериги магазини от чужбина и задължавне на търговците да работят с български производители......

Отговори
12 5
Западняк

Западняк

17.03.2023 | 02:41

Тоя че.п бърка България със Северна Корея. Невежеството в кочината е огромно, но всеки има план за действие.

Отговори
8 1
Всеки е длъжен да е умен

Всеки е длъжен да е умен

16.03.2023 | 15:12

В Италия по време на фашизма мафията му била противник - да се чудиш коя от двете злини е по-малка, та да я подкрепиш. Съвременният фашизъм, обаче, е по-серт - наложи се мафията да му се умилква, а Бойко да се прегърне с пп. Така нашата задача е по-лесна - не ни се налага да избираме между тези двете.

Отговори
2 2
Западняк

Западняк

17.03.2023 | 02:43

Ти си изключение.

Отговори
2 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?