71

Година по-късно: 13 дни до апокалипсиса, или защо Путин не е Хитлер

Взривоопасна смесица от минало и бъдеще

Всеки свързва началото на войната със свой спомен. А с кой точно го свързва обременената от спомени стара Европа? На 24 февруари 2022-ра след 77 години на благоденствие тя беше най-изненадана от първите взривове в Украйна. Лидерите й от всякакъв калибър ведно с брюкселските чиновници, които дотогава се занимаваха главно с дебелината на краставиците, изведнъж усетиха реалността от краставицоподобните ракети на Путин.

Разузнаването я проспа, с изключение на американското, разбира се. Те си имат ЦРУ, което провокира конфликти, и 15 агенции, които после ги разузнават. Затова и не грешат. Те единствени са наясно, че тезата за психясалия диктатор, който една сутрин решава да си побие байрака на Майдана, е несъстоятелна. Истинските причини ще се изясняват и разсекретяват в близките 50  години (ако, перифразирайки Айнщайн, дотогава човечеството не е минало на папируси), но така или иначе недопустимото се случи: пламна война със средновековни характеристики насред Европа. И се разви така, както никой не очакваше - нито Москва, където смятаха, че ще установят контрол над Украйна с ограничени прецизни военни действия, нито в Киев, където сами се изненадаха от героичната съпротива на силно мотивираната си армия, нито на Запад, където надделяваше прогнозата за краткосрочно поражение. И сега, година по-късно, сме свидетели на една абсурдна война, която се води хем със свръхмодерни оръжия, хем - позиционно, в окопите, както през Първата световна. Някаква ужасяваща смесица от минало и бъдеше.

Мъртвите генерали и живият Кенеди

Само трагедията е непроменена. Запомнил съм една снимка на сломен от мъка баща, който  държи на колене убитото си след бомбардировка дете. Ако съществува възмездие за диктаторите, може би е това - да бъдат затворени в стая, облепена само с тази снимка, за да не могат да виждат нищо друго освен нея.

Извън тази стая засега обаче реалността е много по-сложна. И не се е променила от началото на войната. Както бях написал няколко дни след агресията.

Генералите имат едно предимство - никой няма да може да ги обвини, че са сгрешили, защото всички ще бъдем мъртви! Това казва Кенеди пред своите съветници в пика на Карибската криза, когато част от генералитета не изключва ядрен сблъсък със СССР.

Не знам дали наистина е изрекъл тези думи, или са му приписани от последвалите сценаристи на историята, но ако някой ден се създадат академии за политици, това сакрално изречение трябва да се изпише над входа им. Защото по-късопаметни от човечеството са само политиците, за които се твърди, че имат общ генетичен корен с него. Това, разбира се, е спорно, тъй като според други експерти наличието на ДНК от охлюв, змия, хиена, лешояд са задължителни, за да влезеш, оцелееш и ако имаш късмет - да излезеш от политиката. Но да оставим тези спорове за политолозите и биолозите. Та по къса памет политиците държат първенство. Генералите също не ги конкурират, тъй като са професионално безпаметни.

Политикът, който сбъдна предизборното си обещание

Та политиците и генералите, които са на върха на хранителната верига и претендират да я направляват, само за двайсетина години успяха да забравят едни 40 милиона убити и осакатени и десетки полуразрушени - според възможностите, градове на Европа. И с ентусиазма, присъщ на късопаметния, започнаха една Втора световна война, като удвоиха, надградиха и обогатиха постиженията през Първата - произведоха над 80 милиона жертви и докараха градовете до неразпознаваем вид. Тоест, реализираха думите на онзи баварски ефрейтор, който каза: „Дайте ми Германия и след 10 години няма да я познаете!“. И така стана може би единственият политик, който сбъдна на сто процента предизборните си обещания. Дори и ги надхвърли, защото точно след 10 години не можеше да се познае нито Германия, нито Европа. 

Настина политиката е твърде сериозна дейност, за да се поверява на политици.

Както и войната - на военни.

Мирът, Санчо, е на върха на ракетата

В продължение на 13 дни през октомври 1962 г. тези около Хрушчов и тези около Кенеди осъзнаваха, че няма да се бият, а ще се самоубият. Ще самоубият себе си, своето обкръжение, своите приятели и своите врагове. А останалото човечество ще бъде самоубито по най-разнообразен начин - едни ще се стопят на мига, други ще изгорят като факли, а временно оцелелите ще умират от глад, студ и болести, след като мегатони черен въглерод блокират слънчевата светлина и настъпи ядрена зима, а облаци ядрен прах заразят почвата, въздуха и водата. И така човекът ще еволюира до своето отрицание.

Това осъзнаха безпаметните за онези 13 дни. Спирачката не беше разумът, а страхът. Парадоксално е, но мирът беше закрепен от най-чудовищното средство за война. Мирът, Санчо, е на върха на ядрената ракета! Дотам я докарахме...

Страхът продължава да го крепи и днес, когато само ядреният арсенал на Русия и САЩ е достатъчен да види сметката на планетата, и то няколко пъти. Според американски експерти при един  хипотетичен сблъсък между двете сили Европа напълно ще се потопи в тъмнината, задушавайки се от ядрената пепел, а 91 милиона ще загинат на мига само в началото. Размяната на крилати и балистични ракети от земя, вода и въздух ще продължи до пълно изчерпване на натрупаните ядрени арсенали. След фаталното натискане на „червените“ копчета няма да има антракт за дипломатически совалки, за коментари в сутрешните блокове на телевизиите и за надвиквания из социалните мрежи. Всичко ще започне и ще приключи в рамките на часове. 

И никой няма да има възможността да философства - нито троловете, нито хейтърите, нито лайкващите, защото всички ще бъдем мъртви. Както бил рекъл Кенеди. Затова е справедливо всеки политически бабаит (а такива напоследък се навъдиха в изобилие), който си позволява публично дори само да допусне ограничен или какъвто и да е ядрен сблъсък, да бъде залят с катран и разкарван за назидание из площадите на света. Защото само мисълта за подобен развой е престъпление, както заяви наскоро един ядрен експерт.

Защо сравнението на Путин с Хитлер е недомислица

Затова и непрестанното сравняване на Путин с Хитлер е недомислица. Путин не е Хитлер. Путин е първият диктатор в човешката история, който държи в ръце реален инструмент за  унищожение на човечеството. Всички предишни, и най-кървавите от тях, оставяха след себе си планини от трупове и сравнени със земята градове и държави, но „конвенционалната“ им сила не можеше да нанесе непоправими щети на живота върху Земята. Путин е първият диктатор, който може да вкара човечеството в спиралата на необратимото. На непоправимото. До точката, след която животът няма да може да се ъпдейтне. Затова Путин може да се сравнява само с Путин. Засега.

И за пръв път в човешката история възниква въпросът: Как да се противодейства на този свръхнов тип диктатор?

Дамата с калашника

Гледах една мома брюкселка жизнерадостно да обяснява по една телевизия как руската армия се оказала толкова слаба, че при един масиран удар от НАТО Путин нямало и да посмее да посегне към ядреното куфарче. Не знам как се оборва подобна експертиза. Може би най-добре е да изтрещи един калашник до ухото на дамата - звук, който безспорно не е чувала, и телевизионното студио да се изпълни с уханието от гащите <210>.  Макар че и това няма да <210> възвърне историческата <210> памет - подобни безпаметни същества имат и рядката привилегия да са безмозъчни.

Та така: Как да се противодейства? След като не може войната да се потуши с война - както е било досега в човешката история. Със санкции, с безпрецедентен икономически натиск, с тотална изолация? Но ако наложеното обедняване доведе до социален взрив и руснаците вдигнат революция както само те си могат? Царят ще падне, но кой ще се добере до ядреното куфарче? Ами ако в суматохата някои генерал от Далечния изток продаде някоя и друга ядрена глава от струпаните 6000 на терористи, които, за разлика от споменатата дама, имат рационално мислене? И как за в бъдеще да се предотвратяват подобни начинания на подобни диктатори? 

Съдбата на сапьора

Цяла година след началото на войната на тези въпроси все още се търси отговор, донякъде и с налучкването на сапьора, който се моли да не прекъсне неправилната жичка. Засега просто не вярвайте на кресльовците, които продължават да дават опростенчески отговори на новата и безумно сложна ситуация. Те са най-опасните, защото са най-безпаметните.

Те са тези, които носят ДНК от охлюв, змия, хиена, лешояд.

Тварите, които ще оцелеят след Третата световна.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 32 оценки
3.5/5 от 32 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?