Следвайте ни

Георги Колев: Пловдивчани си общуват интимно заради презастрояването 

viber icon

Проблемите с презастрояването в отделни части на Пловдив започват да изплуват на повърхността все повече. 

„Неприятната практика пловдивчани да си общуват твърде интимно, без дори да се познават, защото разстоянието между съседни блокове и кооперации предполага детайлно познаване на менюто на комшията, трябва да бъде прекратена”. Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив Георги Колев, издигнат от ЗС „Александър Стамболийски”. 

Според него за вече презастроените райони на този етап няма какво да се направи, но нови разрешителни  за строеж на принципа „на една ръка разстояние“ не трябва да се издават. Проблемът е особено остър в районите „Южен”, „Западен”, „Централен“, в „Северен“ - около новотела има блокове „тераса до тераса“. Новото строителство трябва да се съсредоточи в зоните, в които Пловдив се разширява по естествен път – на юг и запад.

„Няма как всички да живеят в центъра примерно – трябва да има и въздух, и зеленина. В този смисъл приемането на новия Общ устройствен план е много важно, защото той може да реши значителна част от проблема със застрояването – ако дадена площ в него е предвидена за зеленина, там просто не може да се строи. Но въпросът има и друга страна – има частни терени, които се водят зелени площи, и тъй като собствениците не могат да строят, водят дела срещу общината да им плаща наем и обичайно печелят. Такъв е случаят с част от терена в началото на бул. „Свобода“ до Помпената станция. Ясно е, че общината трябва да отчуждава такива терени поетапно – иначе ще плаща наеми, натоварени със съдебните разноски, и пак няма да е собственик.”, съобщи новият кандидат за кмет Георги Колев. 

По думите му, ключова в кардиналното решаване на проблемите в  хаоса със строителството е фигурата на главния архитект. Град, в който правомощията на главния архитект са сведени умишлено единствено до подписването на документи, не може да се развива градоустройствено и естетически в правилна посока. Затова  една от първите стъпки на следващия кмет трябва да е провеждането на конкурс за нов главен архитект, в който няма нагласени условия, защото Пловдив има нужна от визионер за този пост. След това трябва да се гарантира, че бъдещият главен архитект ще може да взима решения на база на своята компетентност, вместо да изпълнява спуснатите му указания.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?