49

Геополитик обясни кога ще има ядрена конфронтация с Русия

Американският геополитик Питър Зейън /Peter Zeihan/ e бил 12 години вицепрезидент на базираната в Остин, щата Тексас, фирма за геополитически анализи „Стратфор”.

Автор е на редица книги, като в последната от 2022 година - „Краят на света тепърва започва”, обяснява защо китайските икономически растеж приключва до 2030 година както и за края на Германския икономически модел.

Зейън доказва и защо в следващите 5 години навсякъде ще има висока инфлация.

Във видео блога си геополитикът обясни преди ден защо Русия е толкова отчаяна и води войната в Украйна, и защо дори Киев да победи, той не може да разчита да дълъг мир с агресивния си източен съсед.

Ето какво разказва Питър Зейън:

Руската политика е комбинация от икономика и геополитика. Първият фактор е географски - руската територия не е добра за земеделие. Ако си мислите, че германската земя е лоша, тази в Русия дава една четвърт за хектар от това, което можете да получите в Германия! И ако нямате такава наситеност на капитал, единственият начин да вървите напред е да се разширявате.

Така започва едно разширяване, и то комбинирано с вечния страх на Русия, че ще бъде нападната, води до там че те достигат в един момент географските си блокиращи точки. И тогава те фокусират своите ниско технологични войски в точките за достъп между тези географски блокиращи точки. 

За съжаление, украинците не контролират нито една от тези точки за достъп. Двете най-важни точки за достъп са в Румъния и в Полша.

Въпросът никога не е бил: Русия ще нападне ли някога Украйна и ще опитат ли да превземат цялата страна. Те винаги ще опитват да направят това отново и отново. Въпросът е колко време ще им трябва след като погълнат Украйна, да тръгнат към Варшава.

Това би било началото на много по-голям военен конфликт и аз не бих спорил с това, че голяма част от Европа не е готова за тази втора фаза. Това е географската страна на войната.

Демографската и много по-проста. Руското население бавно се топи и отмира. След Първата световна война, Втората световна и до Брежнев, след глада и следвоенния колапс – това е последното руско поколение в което руснаците ще имат достатъчно мъже, за да имат военно решение на географските си проблеми.

Тази война винаги щеше да се случи. Руснаците няма какво да постигнат след това – това е краят на Руската федерация и те знаят това. Но се надяват, че могат да постигнат, не толкова до груб аналог на Руската империя, а по скоро до по-лесна отбраняема зона – обградена от дълга брегова линия.

При такива обстоятелства те биха се защитавали със значително по-малко военни части. А след 10 години те ще имат значително по-малко войски. 

Трябва да подпомагаме Украйна сега, иначе алтернативата е да правим същото след време за Естония, Латвия, Литва, Финландия, Полша и Румъния – и то в един и същи момент.

Има голям шанс руската армия сега да претърпи голямо поражение и така ние да се притесняваме от нея за последен път.

Обаче ако те успеят в Украйна и стигнат до полската граница те знаят, че не биха могли да се изправят срещу силите на НАТО.

И тогава ще повдигат ядрения въпрос.

И ние ще рискуваме размяна на ядрени удари. Затова е жизнено важно, тази война да не се разпространи извън Украйна

Има и проблем от другата страна. Отвън изглежда, че при руска победа ние се изправяме пред ядрена конфронтация.

От друга страна украинската победа не означава, че е разрушена руската възможност да води война. Сега руснаците платиха цялата цена от воденето на войната, но не получиха дивидентите.

Дори Украйна да освободи Крим и Донбас, Руската федерация ще опитва отново и отново да ги завоюва.

Затова единственият начин Украйна да ги подсигури е да удари логистичните хъбове в Западна Русия, които ще продължат да организират атаки срещу Киев.

По един или друг начин тази война отива отвъд украинските международни граници. И по един или друг начин ще трябва да се сблъскаме с въпроса за ядреното оръжие.

Според руската гледна точка, те /Руската федерация - б.р./ ще спрат да съществуват след 20 или 30 години и така нямат какво да губят.

Най-голямата ми надежда, че руснаците в действителност сега губят е, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е още на поста си. А той е безспорно най-некомпетентният военен на планетата. Докато той е там и присвоява големи количества от руския военен бюджет за свое обогатяване, аз се надявам, че украинците ще обърнат цифрите срещу руснаците.

Ако се сблъскаме с това, че той /Шойгу – б.р./ бъде заменен с компетентен човек, който е носил униформа, ще имаме напълно различна ситуация. 

Винаги има възможност за примирие във Френски стил – когато конфликтът се замразява за малко. Но руснаците ще използват това само за да се превъоръжат. Ако те останат на териториите, които са днес – това е загуба за тях. 

Китайците буквално натискат двете страни да прекратят огъня. И преди да кажете, че това е изкуствено и защо китайците изобщо го правят, да припомним – ние направихме това с Египет и Израел!

Нека припомним тази странна възможност от миналото. Съединените щати тогава подписаха доста чекове за египтяните, израелците, палестинците и йорданците.

Дори украинците да постигнат видим отвън успех в Донбас и да изолират Крим до нивото там да са заплашени руските войски, това няма да сложи край на тази война.

В момента, когато руснаците имат възможност ще започнат ново нападение и украинците ще трябва да решат как и кога да преминат руската граница и да неутрализират логистичните хъбове като Белгород, Ростов на Дон и тн.

От там идват доставките на въоръжение за украинските фронт. И двете места трябва да бъдат извадени от уравнението. 

Аз бях убеден навремето, че конфликтът ще се случи и бях сигурен, че украинското участие в него ще е един пълен разгром!

Фактът, че година и половина след това те отвоюват от руснаците територии е удивителен.

Те /украинците - б. в./ абсолютно ме смайват по всеки възможен показател!

И ако трябва да съм честен, аз съм шокиран, че американците застанаха толкова твърдо зад тях, а същото направиха и европейците. 

Ако хвърлите поглед на последните 30 години от европейска история и особено на германската, ще видите, че всичко опира до умиротворяване.

Сега Европа трябва да премахне структурната си зависимост от земите на Изтока. Ако искаш да си независим трябва да се убеден, че икономическата ти структура не е зависима от "препотвърждаване на някаква предвоенна среда". Тя няма да се върне обратно. А и дори част от нея да се върне, тя няма да е същата.

Затова трябва да се премахне природният газ от това уравнение.

В Германия някои твърдят, че това трябва да е заради околната среда, а аз казвам, че трябва да е заради сигурността на Германия. А точно сега те зависят и от доставки, от другото полукълбо, което е също толкова опасно. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 9 оценки
3.7/5 от 9 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата