Следвайте ни

Гей, Балкан, ти роден наш!

viber icon

И за миг не съм се съмнявал в красивия ум на чиновниците от общинската фондация "Пловдив 2019". Ала както казва презираният заради своята хомосексуалност гений Оскар Уайлд: "Истината рядко е чиста и никога проста". Та тези хора, дето одобряват проектите за Европейска столица на културата, били одобрили и един такъв културен проект: гей парад, подготвен под наслов "Балканска гордост".

Това е чистата истина. Само че ме хвърли в прост размисъл. И тъй като според Уайлд "всички велики идеи са опасни", се замислих доколко е опасна тази великокултурна идея. Имам приятели и приятелки, които се числят към ЛГБТИ общността, казано мултикултурно. Те са страхотни мацки и пичове, казано мултичовешки. А това, че си живеят жена с жена и мъж с мъж, не ми е пречило, тревожило или накърнявало моите ценности. Макар и да не са сведени от Брюксел.

Не съм чувал някой да е забранил на тези мои приятели творческа изява или пък да им е ограничил свободата. Та даже и тази, която е проповядвана в голямото европейско семейство, както би допълнил чиновникът. Който повтаря като папагал скучните брюкселски фрази, отегчили до бягство дори англичаните. Повтаря ги както по времето на късния Брежнев - московските, също толкова скучни и без никаква връзка с променящата се действителност, нито със спецификата на страната.

Така същият този чиновник решава с необрежневистка всеотдайност да претвори една европовеля в пловдивската действителност. Тъй като чиновникът отбирал от тези неща на ниво съдържание, където пък се изисквало съответното ниво на експертност. И така гражданството ще бъде принудено да се наслади на гей парад, ако не иска експертите да го обвинят в ретроградност, цензура, дискриминация, партийни пристрастия и предизборни заблуди.

Затова гражданството се приканва да излезе и с децата си, за да може хлапетата в един български ден да израснат на няколко европейски века. Както вероятно би казал Дядо Вазов, ако имаше нещастието да живее по времето на Пловдив 2019. Хлапетата ще придобият разширен артистичен кръгозор - имайки предвид облеклото на каките и батковците. Ще останат поразени от различните аспекти на съвременното общество. За аспектите на различната любов да не говорим. И направо ще са като гръмнати от начина, по който изкуството и културата влизат в помощ и защита на основните човешки права.

Само че какво да отговорим, ако попитат кои права са нарушени, та трябва да се парадира и протестира. И по какво се различава един гей поет от хетеросексуалните братя по перо. Или може би има разлика между художника хомосексуалист и останалите братя по четка? Не, няма. Всички могат да творят и да изпитват гордост, включително и балканска. И какво културологично внушение целят тогава спонсориращите от фондацията? Или просто трябва да се отчетат с включването на разнообразни общности и малцинства?

По тази логика предлагам от фондацията веднага да финансират:

 
Парад на заклетите ергени, които си защитават свободата от женско посегателство.

Парад на задомените, които си защитават свободата по принцип.

Парад на разведените, на които свободата им идва в повече.

Парад на мъжете под чехъл, които искат да са под токче.

И парад на чиновника, който иска това, което иска Брюксел.

Така нещата ще се уравновесят. А в целия културен хаос може да се проведе и един парад на четящите, които да си поискат една зала за срещи с писатели. Каквато няма и едва ли ще има. Защото амбициите засега са в съвсем друга културологична посока.

А както е казал Оскар Уайлд: "Амбицията е последното убежище на неудачника".

Красимир Димовски

Красимир Димовски

Журналист - екип "Общество"

Красимир Димовски е работил в местни и национални издания, ръководил Книгоиздателска къща “Марица”. Има самостоятелни изложби с политическа карикатура и награда „Пловдив”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?