Следвайте ни

„Фолксваген“ в Пловдив: По-малко арбайт, повече айляк

viber icon

Пловдивчани бяха решили, че са постигнали всичко, и в жегата кротко лежаха върху лаврите на Европейска столица на културата. Но призивът на Бойко Борисов: „Да се преборим за завода на „Фолксваген", ги зареди с нов импулс за битки и победи.

Първа кипна харамийската кръв на "Кючук Париж" и в обстановка на пълна секретност в една квартална градинка бе учреден Таен революционен комитет (ТРК) за примамването на германския автомобилен гигант под тепетата.

„Ще открият 5 хиляди работни места. Инвестиция за 2 млрд. лв. е това, не е шега! Дали да не се прекръстим на „Кючук Берлин“? Това ще зарадва немците", даде идея 97-годишният бай Санде. Присъстващите леко изтръпнаха, но решиха да я включат в официалната оферта.

Върховното командване на ТРК командирова Стефчо Автографа във Волфсбург, който с неустоимия  си чар и филигранно владеене на немския език успя да събере подписите на целия висш мениджмънт на „Фолксваген". Стефчо обаче се увлече в мисията и овърша цяла Германия на изток и на запад. И се върна с автографите на мениджърите и акционерите в BMW и „Даймлер Бенц". 

„Сега всичките са ни вързани в кърпа - кеф ти мерцедес, кеф ти ауди, кеф ти баварец", докладва доволен Автографа пред водачите на ТРК, чиято самоличност се пазеше в строга тайна.

Събраните от Стефчо Автографа оригинални подписи и почерци на германските автобосове послужиха за подправянето на всички необходими документи на „Фолксваген" за купуването на земята и построяването на завода на север от града.

Работата беше опечена, но заговорниците осъзнаваха, че германците, макар да са простодушен народ, си пазят кесиите. И само с фалшификации трудно ще бъдат увлечени към святото дело. Затова решиха да ги прелъстят другояче, надвивайки конкуренцията на турския Измир и софийския Кремиковци.

Революционният комитет пусна в „Дойче веле", „Билд" и ARD пропагандни статии и клипове, в които старателно се уточнява в какво Пловдив е най. Най-старият жив град на Европа с най-дългата пешеходна улица на континента, по която се разхождат жените с най-дългите крака на света, и като се умориш да ги зяпаш, можеш да седнеш и да опиташ най-вкусната храна и най-пивкото вино.

Творческата фантазия на писачите се отприщи и немските медии бяха залети с пикантни истории как Орфей свирил на откриването на Античния театър, Херкулес и Спартак се борили на Римския стадион, Дионис и вакханките гуляли под Джамбаз тепе, Христос превърнал водата в асеновградски мавруд, а готите страшно харесали Филипопол още през 251 г., но кой знае защо го изпепелили.

Заверата, която вече се водеше от една известна кръчма в Кючука, продължи с типични за партизанския маркетинг средства.

Сръчни скулптори в потайна доба  преобразиха автомата „Шпагин", който държи Альоша, на немски „Шмайзер".

Диверсанти проникнаха в архива и успяха да подправят решения на Общинския съвет, с които преименуваха тепетата и кварталите - например Бунарджик стана Бисмарджик, Джендема - Хегела, Джамбаз - Фауст тепе, Таксим -Максимилиан (на краля), Сахат - Саксония тепе, а Небет, естествено, стана Меркел тепе. Лаута бе преименуван на Лайен в чест на новата шефка на Европейската комисия.

Всички усилия на ТРК обаче се оказаха напразни. Каменните немски сърца продължаваха да вехнат по Измир и Кремиковци. Тогава отчаяните конспиратори пуснаха в ход последното си оръжие. Облъчиха германската публика с уроци по айляк - пловдивското изкуство да се забавляваш безгрижно, дори и когато официално се водиш на работа.

Кампанията претърпя съкрушителен успех. Немците най-накрая разбраха, че на този свят освен бачкането съществуват и други хубави неща, за които си струва да живееш.

Премиерът преряза лентата на откриването на новия завод на „Фолксваген" край Пловдив с думите: „По-малко арбайт, повече айляк". Немските мениджъри, които вече бяха поживели под тепетата 6 месеца по време на строежа, изръкопляскаха припряно и се питаха един друг къде е барът. 

 

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (31)

напушен

напушен

17.08.2019 | 15:44

За олигофрените: Arbeit macht frei

Отговори
1 1
напушен

напушен

17.08.2019 | 15:40

Заглавието е неофашистко! Не сте интересни! Концлагерите не са нещо, с което да си правите популизъм на жалкото ви хартиено вестниче!

Отговори
0 4
Я

Я

13.08.2019 | 16:06

Половината коментатори са пълни нещастници без капка чувство за хумор ! Жалки хорица , ама се напъват да пишат ...

Отговори
1 1
Sceptic

Sceptic

12.08.2019 | 21:59

Това би било катастрофа за Пловдив. Ще се оформи трайна тенденция към ниски към средни заплати. А 5000 нови работни места означава фалит на 1000 дребни бизнеса в града.

Отговори
2 5
да...

да...

12.08.2019 | 09:27

И после-нямало пари в България,бедни сме били..Ами как ще има като парите се пилеят на вятъра.Ей на-типичен пример-някакъв идиот написал по -идиотска статия от самия него-и за това му плащат....

Отговори
3 4
Реалист

Реалист

11.08.2019 | 02:03

Докато има такива като маминия немците ще заобикалят България.

Отговори
8 9
Радо

Радо

10.08.2019 | 20:53

швабите ще дойдат когато Славчо дигне обсадата и сключи мир с жамахирията

Отговори
5 6
ОТНОСНО ЧУСТВИТЕЛНОСТТА.

ОТНОСНО ЧУСТВИТЕЛНОСТТА.

10.08.2019 | 19:50

АМА МНОГО СТЕ ЧУВСТВИТЕЛНИЧКИ БЕ.А ГА КРАДАТ МАМИНИЯ И БАНДАТА МУ ПЛОВДИВ, ЩО НЕ СТЕ ТОЛКОВА ЧУСТВИТЕЛНИЧКИ БЕ.МАМИНИЯ И ЦЕЦО ГА ФАЛШИФИЦИРАХА ИЗБОР СЛЕД ИЗБОР ЗА КМЕТ ЩО НЕ БЯХТЕ ТОЛКОВА ЧУВСТВИТЕЛНИЧКИ БЕ ГЕРБЕРУГИ.ЧЕ НАШИЯ ТЪПАК ДАЖЕ САМ СИ НАПРАВИ ФИЛМ, КАК СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИ. ЩО ТОГАВА МИЛИ МИ ГЕРБЕТА НЕ СКОКНАХТЕ ТЪЙ.ПРИ ТАКИВА НИВА НА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ, НЕМЕЦА НЯМА КАК ДА НАПРАВИ ТУК ЗАВОДА СИ. КАЗВАМ ГО СЪС СЪЖАЛЕНИЕ И ОТВРАЩЕНИЕ ОТ ВАШИТЕ ГРАБЕЖИ.

Отговори
5 7
Да попитам

Да попитам

10.08.2019 | 19:37

Този ,който е написал това литературно чудо,от кое село е,защото явно не е от Пловдив !

Отговори
10 11
Алооооо, Русланчо !

Алооооо, Русланчо !

10.08.2019 | 19:33

Майната ти,глупако !!!

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?