Следвайте ни

Финансист обясни защо Тръмп пак ще бие, напук на социолозите

viber icon

През 2016 година на въпрос на една от големите американски телевизии кой ще спечели изборите в САЩ бившият финансист от Уолстрийт д-р Джеймс Рикардс каза убедено: Доналд Тръмп. „На водещата й увисна ченето”, спомня си той. По това време всички проучвания показват, че Хилари Клинтън води с 16% пред милиардера. Според много американски политолози сегашните избори са най-важните за Щатите от времето на избирането на Ейбрахам Линкълн.

Четири години по-късно Джеймс Рикардс повтаря, че и на тези избори победител ще е Доналд Тръмп, защото в социологическите проучвания се правят същите грешки като преди.

„И сега допреди седмица Байдън водеше, но това не означава нищо за американските избори! Тръмп ще спечели, макар и с малко преднина”, убеден е Рикардс.

Бившият финансист обяснява, че използва обратното инженерство /reverse engineering/ за да разглоби на части самото проучване. 

„Проучванията трябва да се разглеждат през призмата на обратно инженерство. Те не са погрешни, но начинът, по който са структурирани води до погрешни изводи. В Щатите не всеки е регистриран да гласува. Има регистрирани гласоподаватели, но дори сред тях едва половината участват във вота Така се появява третата категория, която може да се нарече „вероятни гласоподаватели”. Те може да не са гласували през последните избор и на въпроса: Ще гласувате ли сега, отговарят: Може би. Така се оформя най-важната категория „вероятен гласоподавател”, обяснява Рикардс. 

Въпросът е дали в проучванията питате хора от три групи - всички възрастни американци, регистрираните гласоподаватели или вероятните. 

„Само третата група показва реалното състояние на нещата”, уверен е Джеймс Рикардс.

Тези хора са прагматици - те се интересуват от това дали данъците ще останат ниски /нещо, което няма да се случи при Байдън/ и дали ще имат стабилна работа в следващите години, а не да гонят вятърничави проекти за 40 трилиона долара като "Зелената сделка" на Демократите.

За пример за зле структурирано проучване д-р Рикардс дава това на „Уолстрийт Джърнал” отпреди 3 седмици, където Джо Байдън води с 16 %. 

„Първо погледнах с кого е направено – то е само с регистрирани гласоподаватели. Това вече го прави безсмислено! Те не са похарчили време и пари да попитат за това вероятните гласоподаватели. Второ: Хубаво е да видите с колко души е направено проучването. В Щатите ви трябват поне 1300 души представителна извадка за да добиете представа за нещо важно. И тогава ще имате статистическа грешка от около 3,5%. А проучването на „Джърнъл” е със 800 души. Така грешката става около 5%. Това го прави напълно несигурно”, убеден е д-р Рикардс.

Третото важно за едно проучване е дали питат демократи или републиканци. И обикновено включват 55% демократи и 45% републиканци - това е съотношението между регистрираните гласоподаватели на двете партии. 

 „Точно същите изследвания показваха до последно преди 4 години, че Хилари Клинтън ще спечели. През 2016 се появиха няколко добре структурирани проучвания като това на агенция „Трафалгар”. И ако ги видите сега ще разберете както и тогава, че разликата между двамата е твърде малка, за да може да се каже със сигурност”, подчертава икономистът. 

Той говори и за нещо друго нещо. Въпросите в проучванията са „За кого ще гласувате?”. Правилният въпрос е: "Кой смятате, че ще победи?".

Той свързан с очакванията на хората – всеки отговаря от името на стотици свои познати - от квартала, работата и социалните мрежи. Ако попитате 1000 души това, ще получите данните за очакванията на 100 хиляди души. Така ще имате проучване от много повече хора. 

Въпросът свързан с очакванията на хората има прогнозна стойност от 78%, припомня бившата акула от „Уолстрийт”. 

„Ще установите, че много повече хора, които ще гласуват за Байдън, всъщност очакват да победи Тръмп. Смятам, че президентът ще спечели, макар и с малка преднина”, казва Рикардс. 

Според него инвеститорите не са подготвени, за дълго броене на гласовете. Новото сега са десетките милиони бюлетини, изпратените по пощата. 

В някои щати те се броят предварително, а в други в деня на изборите. 

„Как се броят 4 милиона бюлетини за ден в щат като Пенсилвания? Ще трябва да се наемат за това хиляди хора и така окончателният резултат ще се проточи във времето”, казва д-р Рикардс.

Книгите на Джеймс Рикардс

Д-р Рикардс публикува през 2011 бестселъра си „Валутни войни: Създаването на следващата финансова криза”. През 2014 пуска „Смъртта на парите: Приближаващия колапс на международната парична система”. През 2019 публикува: „Последиците: 7 тайни за запазване на богатството в наближаващия хаос”.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

sad

sad

02.11.2020 | 04:35

Миналия петък получих $ 28755, защото съм без работа, искам да запазя проучването си, затова работих усилено миналата седмица и спечелих $ 19500. Предоставям на моите приятели и приятели да свършат тази работа. изучете този уебсайт, за да вземете допълнителни факти ..===>>>Careerclub9.com

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?