Следвайте ни

Феърплей на изборите в Пловдив? Няма такова животно

viber icon

Пловдив преживя възможно най-спокойния и безгрижен местен вот. В изборния ден се вдигаха аларми за съвсем дребни прегрешения. Целокупната опозиция не успя да измисли друго освен няколко изцапани с мастило пръсти на членове на избирателни комисии.

Единствената тръпка причини Дани Каназирева, която с прогнозите, че отива на балотаж, за няколко часа хвърли в шаш социолозите и едва не докара инфаркт на Славчо Атанасов.

Избори 2019 са доказателство за консервативните нагласи на пловдивските избиратели. Гражданите си казаха тежката дума и резултатите са много близки до тези от предишния вот.

Разликата между кандидата на ГЕРБ (преди Иван Тотев, сега Здравко Димитров), и дежурния втори Славчо Атанасов сега е увеличена с три пункта.

БСП вдигна доверието с 2-3 на сто, Кауза Пловдив също се представи чувствително по-добре. ЗС „Александър Стамболийски“ показа малък напредък, а адвокат Георги Колев направи приличен дебют като кандидат за кмет. Патриотите пък загубиха около 4 на сто, Каназирева и „Съюз за Пловдив“ също отчетоха спад на фона на фойерверките.

Генералният въпрос е как ще гласуват пловдивчани на големия финал в неделя. ГЕРБ и Патриотичният фронт са коалиционни партньори, Димитров и Атанасов имат също и добри лични отношения, но въпреки това битката на балотажа се очертава да бъде изключително нервна и оспорвана.

Зико натрупа солидна преднина и рисковете да загуби втория тур са минимални. Важно е какви призиви за балотажа ще отправят отпадналите кандидати. Какво ще кажат за статуквото, промяната и развитието. Защото статуквото може да се превърна в лоша дума напоследък, но пък пък промяната винаги има два знака - поне да е за добро, но може и да е за лошо. В този смисъл по отношение на широката подкрепа сред мислещите хора Зико има огромно предимство пред Славчо, защото в хода на цялата кампания говореше за промяна чрез развитие, а Славчо вадеше скелетите от гардероба и громеше моделите. 

Ако сложим на кантар естественото преливане на гласове към двамата кандидати според техния профил, не би трябвало да харчим пари за нови избори в неделя. Логично е избирателите на Демократична България да пуснат бюлетини за Зико. С подобни предпочитания са и електоратите на двете градски партии - Кауза Пловдив и Съюз за Пловдив. 

В сметката на Здравко Димитров за балотажа би трябвало ще се влее и т. нар. конформистки вот - хората, които се присъединяват към победителите. Той ще обере и предпочитанията на пловдивчани, които оценяват положително развитието на града, но недолюбваха досегашния градоначалник. Не на последно място бонус за Димитров е близкото му приятелство с Бойко Борисов, доколкото премиерът не си прави труда да крие личната си неприязън към Тотев.

За неговия съперник Славчо Атанасов ще останат гласовете на принципните противници на т.нар. статукво, които ще подкрепят всеки, който не е от ГЕРБ. Протестният вот не е за подценяване и благодарение на него преди 4 години Славчо стопи дистанцията от Тотев до около хиляда и четиристотин гласа.

Този път обаче недоволните трудно ще бъдат убедени, че Зико е идеалната мишена на техния гняв, защото и той е яхнал стремглаво вятъра на промяната. Вероятно е също и част от червения електорат да пусне бюлетина за обичащия да се титулува като „социален кмет“ патриотичен кандидат. Но и най-заклетите червени баби вече се научиха да отличават истински ангажирания с проблемите им управник от обикновения популист, който при това обича да влиза в чужди обувки. 

Тази предизборна кампания показа, че пловдивчани не се хващат лесно на въдиците на популистите и предпочитат да изберат по-умерен в обещанията и по-деен кмет, отколкото разказвачите на небивалици, чиято тясна специалност е да правят помен с чужда пита.

Двамата кандидати изглежда улегнали и добронамерени хора и като изкушени от спорта настояват за феърплей. Ще видим обаче дали нервите им ще издържат. А освен това, когато говорим за честна игра на избори в Пловдив, такова животно досега май не е имало.  

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?