2374

„Евровизия“ – политика, лицемерие, кич и малко талант СНИМКИ

Не знам колко се радват букмейкърите, че „налучкаха“ победителя в песенния конкурс „Евровизия“, но със сигурност в Украйна ликуват.  Съвсем наясно са, че не песента, а лицемерието на Европа и света ги занесе на ръце до финала. И нямат проблем с това. Още повече, че победата означава домакинство на следващото издание на конкурса. Предвид ситуацията, това е под въпрос, но е съвсем различна тема. 

Българските представители на „Евровизия“, начело с чилийския рок вокал Рони Ромеро и супербандата на д-р Милен Врабевски „Intelligent Music Project” изгърмяха още на полуфиналите, макар песента ни да изпревари със светлинни години по качество много други.

Политика, мой човек!

Стигнахме до финалите. Чухме отново всичките 25 класирани песни. Много от тях еднотипни, много от тях сякаш „преразказват“ предишни претенденти, и то по ужасен начин. Мелодия  - никаква, текст – безсмислен, изпълнение – бледо до изчезващо. Единствено грандиозния спектакъл, в това число визулни ефекти, хореография и облекло, който се разиграваше пред публиката в Италия и зрителите пред малкия екран, се яви спасителен пояс за много от изпълненията. 

С дълбок смисъл, запомняща се мелодия и докосващи сетивата конкурсни песни се отличиха особено Португалия (Maro – Saudade, Saudade) и Нидерландия (S10 – De Diepte), дори Финландия, представени от добре известните рокаджии “The Rasmus”, но те останаха изтикани надолу в класацията. За сметка на помпозност, странни ритми и празни послания от сорта на това дали маймуната иска или не иска банан.

Миналата година Италия отвя всички с изпълнението на Maneskin, чиято песен още се върти, а мнозина си припяват, къде волно, къде неволно. Тази година пък Италия просто бледнееше и заслужено не е сред призьорите.

Стигаме и до Украйна, чиято песен също не успя да грабне вниманието и не впечатли с нищо. Зад песента обаче стоеше тежката ръка на войната, на солидарността, на лицемерието, която помпаше смс-и  постигна онова, което всички очакваха от мига, в който от групата "Оркестър Калуш" се качи за първи път на сцената. 

Ясно е, че на "Евровизия" талантът не е приоритет и това е ясно от години. Има много родни примери, има и много такива извън нашата граница. Точно в този конкурс има повече политика отколкото във всеки един парламент по света, където й е мястото. Организаторите са много повече политици, отколкото онези, които спорят и се бият в парламента. При подобна атмосфера, всяка жертва става победител. Не, че това ще промени нещата, но ще покаже фалшива подкрепа, независимо че умират хора и че една спечелена награда няма да накара леещата се кръв да попие по-бързо в земята. 

Убеден съм, че всеки, който си е направил труда да изслуша всички песни, борещи се за победа, и си направи собствена класация на песните, веднага ще изключи от списъка си поне половината от челната десетка. И ще го направи, защото е почувствал нещо, докато потъва в изпълненията, а не защото някъде се води война, или пък показва пред света, че е широкоскроен, връчвайки златото на жена/мъж с брада. 

След като политиката си каза думата, Украйна очаквано триумфира с 631 точки. На второ място застана Обединеното кралство с общо 466 точки с изпълнението на Сам Райдър. Трета се класира песента на Испания, следвана от Швеция, Сърбия, Италия, Молдова и Гърция.По сценарий, музикантите от "Оркестър Калуш" отправиха емоционално послание към света да помогне на всички, все още блокирани в завода "Азовстал" в украинския град Мариупол.  Така или иначе бе анонсирано, че песента е направена преди началото на военните действия, но умело пасна и влезе в употреба в точния момент. 

В крайна сметка от години насам политиката и музиката са в страстна връзка щом става въпрос за „Евровизия“.  Песните се „рисуват“ от ситуцията, „художниците“ биват потупвани по рамото, а публиката, както се очаква, подкрепя родната си страна, но и не забравя да застане гордо от страната на слабите и да ги побутне.

 Но конкурсът е за песен, а не е хуманитарна мисия, нали?

Състезават се гласове, а не убеждения. Борят се за оценка талантливи музиканти, а не политически дейци. Или поне така беше навремето. Преди политиката да окупира музиката, преди Кончита Вурст да вие на сцената, преди качеството да бъде пронизано смъртоносно от комерсиала и беззвучието. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
28 коментара
Оги

Оги

08.06.2022 | 11:10

Е, пожелавам ти това да го залепиш на вратата на Евровизия. Или по-добре - вземи чук и длето и го издялкай над вратата им. Пък и аз ще дойда да си издялкам името под текста. За компания. Да не си сам. Не че някой чете често какво пише над вратата на парламента. Но понякога можеш да го цитираш. За по-кратко.

Отговори
0 0
Тони, тонИ. Кога ще бъдеш мъж?

Тони, тонИ. Кога ще бъдеш мъж?

15.05.2022 | 19:41

Така де, да се върна на конкурса. Изгледах финала докато си пия кафето тази сутрин. Благодаря на този гений, който е измислил превъртането на телевизията. Това откритие спестява много мъки, наистина. Няма да навлизам в анализ на музикалните достойнства на участниците. Евровизия не е най-музикалният конкурс, въпреки че през годините там са печелили и изгрявали доста стойностни звезди. Например италианците от Манескин миналата година. Продължавам да слушам парчето им с удоволствие. Всъщност Евровизия е нещо като пейката пред блока на Европа. Гласуването е такова - минават пред очите ни младежите, а ние ги одумваме. Някои ги харесваме понеже са от семейството на съседите, други не ги харесваме поради същата причина. Понякога приемаме новодомците, заради външния им вид, друг път ги отхвърляме поради същото. Да, Евровизия е конкурс не за музика, а за съседски отношения. И е съвсем нормално в момента европейското семейство да изпитва най-силни пристрастия към украинците и те да получат рекордно висока оценка на публиката. И няма значение, че групата им изглежда да е събирана с лопата, а единият от солистите е облечен като лампион. Парчето им се запомня, съдържа в себе си някакъв фолклорен мотив, има приемливо съвременно звучене и носи потенциал на кратковременен радио-хит, каквито са всъщност основните изисквания на Евровизия. Да, англичанинът, който прилича на Коцето Калки, сигурно е доста по-добър музикант. Да, испанката от Хавана закова очите ми в горещия си танц и си спомних митовете как пурите се свивали с голи кубински бедра. Но в крайна сметка украинците по нищо не отстъпваха на нивото на Евровизия. Дали щяха да спечелят ако Путин не беше проникнал в техните земи и нашите души? Не знам, а и няма никакво значение. Дори и на този нефелен конкурс Европа показа недвусмислено, че изпитва силна емпатия към жертвата на грозната война, която трови континента ни в момента. Българската публика гласува с есемеси и също даде най-висока оценка - 12 -на украинската група. И това дразни онази шумна, малка, карбовска енория, която се опитва да се прави на народ. Но не е.

Отговори
7 7
Чистач

Чистач

17.05.2022 | 12:17

Благодаря ви за грамотния и леко поднесен коментар! Рядко се случва да се прочете нещо подобно! В случая ще си позволя едно просташко сравнение "Езикът ви приляга, както войната в нощта на Евровизия за Украйна!

Отговори
3 0
Тони, тонИ. Кога ще бъдеш мъж?

Тони, тонИ. Кога ще бъдеш мъж?

15.05.2022 | 19:01

Българското жури, което оценяваше снощи участниците в конкурса „Евровизия“ е поредният срам за страната ни. То присъди нула точки на песента-победител „Стефания“ на украинската група Kalush Orchestra - наопаки на Европа, както често се случва със страната ни напоследък. Например журитата в Латвия, Литва, Полша, Румъния, Молдова дадоха по 12 точки на украинската песен. Със сигурност нашите музикални арбитри ще кажат, че са се водили от професионални подбуди и оценката им не е свързана със симпатия или антипатия към участниците в конкурса. Само че сумарно журитата по света поставиха Kalush на четвърто място Доста далече от нулата, нали? Да се надяваме, че нашите арбитри няма да упрекнат колегите си от другите страни в недобросъвестност или световен заговор. Отговорността за професионалната оценка от българска страна беше поверена на Здравко Желязков от дуета „Ритон“, Нели Рангелова, Мария Мутафчиева от „Мери Бойс Бенд“, Венцислав Роланд-Venzy, Георги Симеонов JJ. Първите двама са известни с турнетата си основно в СССР и Русия, да не говорим за близките приятелски отношения на дует „Ритон“ с „руския патриот“ Филип Киркоров. Дали пък това няма връзка с нулевия резултат за песента-победител? БНТ ли назначава журито или руското посолство? На какъв принцип националната телевизия избира членовете му? „Евровизия“ е песенен конкурс, а не изпълнителски, защото тогава арбитрите ни са изпълнители, а не създатели на песни? Все пак БНТ притежава правата за конкурса от години и е наясно с характера и правилата му. Ако трябва да сме честни, от екрана на БНТ човек може да се обърка не само за критериите на журито за „Евровизия“, но и за това кой е агресорът и коя е жертвата във войната в Украйна. И не само за това. Лъжата и тенденциозността шестват като „алтернативна гледна точка“ с финансиране от данъкоплатците. Докога? Добре, че зрителите измиха позора на журито ни, като поставиха Kalush на първо място. След имитацията на помощ за Украйна от страна на правителството, само това липсваше – да „блеснем“ с игнориране на украинските участници в „Евровизия“. Поне това успяхме да избегнем благодарение на гражданите - един срам по-малко.

Отговори
6 7
ДОБРЕ ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА НИ ОТСРАМИ С ВОТА!

ДОБРЕ ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА НИ ОТСРАМИ С ВОТА!

15.05.2022 | 21:04

Ясни са - на хранилка на путлерастите...и те хляб трябва да ядат, и те семейства хранят...Долни мерзавци!

Отговори
5 4
ВОЙНОЛЮБЕЦ

ВОЙНОЛЮБЕЦ

08.06.2022 | 11:27

А бе ти къде беше когато САЩ нападнаха : Виетнам, Куба, Никарагуа, Панама, Ирак, Сирия, Либия, Афганистан - общо 17 страни. Или просто знаеш да лаеш ПРАВИЛНО. Що досега не съм ти чувал името да протестираш. Всички тия войни "правилни" ли бяха? Че и гласуваш правилно. Направо ме е страх да те попитам да пуснем ли СМакедония в ЕС? Че както си широко скроен. Страх ме е да ти чуя отговора.

Отговори
0 0
Коментар

Коментар

15.05.2022 | 17:52

Всъщност всичко е много просто. Конкурсът не става за нищо, а такива, които биха го гледали, гласуват. И какъв ще е изборът им? Ами такъв. Съответен. А в случая сигурно емигриралите украинци са се скъсали да гласуват. Нека ги разберем. За тях това е една мъничка победа, човешко е.

Отговори
9 10
сем

сем

15.05.2022 | 16:39

Преди години имаха пак тяхна наградена песен-и то защото изпълнителката беше без гащи!!!!Това е техният критерий за хубаво-всичко бездарно,мръсно и пошло!!!!Музикални инвалиди!!!!!!

Отговори
14 4
Пешо

Пешо

15.05.2022 | 15:57

Добро утро на всички!

Отговори
6 1
Благи вести и от Финландия днес... :)))))

Благи вести и от Финландия днес... :)))))

15.05.2022 | 15:18

https://www.youtube.com/watch?v=MhkYDb1E-qY

Отговори
4 3
Все едно описваш себе си Тони. Браво!

Все едно описваш себе си Тони. Браво!

15.05.2022 | 15:01

Много от тях еднотипни, много от тях сякаш „преразказват“ предишни претенденти, и то по ужасен начин. Мелодия - никаква, текст – безсмислен, изпълнение – бледо до изчезващо.

Отговори
16 2
На Тони чλεнα

На Тони чλεнα

15.05.2022 | 19:00

Изключително просташки коментар. Типичен българин си, в най-лошия смисъл на думата... Иначе нямам нищо общо с човека написал мат'ряла.

Отговори
1 8
777

777

15.05.2022 | 14:24

Пропуснали сте _ и много педе-стия от години

Отговори
19 3
Нацистите в Европа загробват всички ценности на Европа мръсни продажни

Нацистите в Европа загробват всички ценности на Европа мръсни продажни

15.05.2022 | 13:52

Европа се управлява от продажници неонацисти. Мръсни гадове!

Отговори
33 7
На Тони чλεнα

На Тони чλεнα

15.05.2022 | 19:01

Предпочитам нацисти и фашисти, отколкото комунисти.... Фашистите ИЗБИХА 20 000 000 души , а комунистите най-малко 50 000 000

Отговори
2 12

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?