Следвайте ни

Етническа война? Това е политически мит

Разни политици се тупат в гърдите, че ни защитават, но не обясняват от какво

viber icon

Няма опасност от разпалване на етническа война в България въпреки скандалите в парламента в сряда между Патриотичния фронт, Реформаторите и ДПС. Никога не е имало подобна опасност. Това е политически мит, който се експлоатира, за да се постигат други цели. Тези, които го твърдят, трябва да бъдат проверявани за разни интереси и трябва да доказват дали думите им имат реално основание. Това, че битовата престъпност е концентрирана в определени групи, трябва да се води политика как те да бъдат приобщени и да спадне нивото на престъпността. При всички случаи тази тема е за политическа употреба в момента, но от друга страна, трябва да се изчистят причините, поради които този политически мит продължава да дава нови дивиденти на определени политически сили и от двете страни на барикадата.

Хората от различните етноси са гарантът за етническия мир. Никоя партия не може да си присвои това уникално взаимоотношение на поносимост и задружност между различните в България. Друг е въпросът за пиарските представления на една партия от това, че е гаранция за етническия мир. В същото време вървят икономически пазарлъци и сделки, превзема се съдебната власт и гарантират неприкосновеност. Що се отнася до това кой разпалва етническия мир - дали ДПС, или Патриотичния фронт, и от двете страни има хора, които се тупат в гърдите и викат какви защитници са ни, без да могат да обяснят от какво ни защитават. Вече ПФ иззе функциите на Атака, защото партията на Волен Сидеров вече защитава руските интереси в България и не  остава време да брани т. нар. национални каузи. Съвсем естествено е патриотите да се наместят в тази ниша.

Атака доброволно се оттегли в друго, по-доходоносно поприще

Проблемите трябва да се решават на системно равнище, а не след като стане убийство или побой, като онзи в бургаското училище. Системното равнище предполага налагане на конституционната норма за задължителност на образованието до 16 години, включително с репресивната мощ на държавата. В конституцията в член 53 пише, че образованието е задължително до 16-годишна възраст. Задължителното означава неизбежно, както да си платиш данъците. След като някой може да го избегне, държавата трябва да се намеси. Трябва да има образователна повинност и децата, които не ходят на училище, да бъдат отнемани от родителите им и пращани в пансиони, където от понеделник до петък да учат, а събота и неделя да си ходят вкъщи. А не да гледаме как малки деца по цял ден са по улиците и просят или управляват каруци с риск за живота си и живота на околните. С такива мерки се решават етническите напрежения. Гетото не е нещо, което е измислено от мнозинството и поддържано от него. Исторически и етимологически гетото възниква по желание на евреите във Венеция, те сами са си построили отделен кампус, в който се чувстват защитени. До голяма степен и при нас гетото е доброволна организация. Трябва да се правят политики, тези, които искат да излязат от гетото, да им се даде възможност за това.

Езикът на омразата се завръща в речите на политиците, защото те нямат други аргументи. До местните избори искрите между ПФ и ДПС ще прехвърчат по-често. Премиерът Борисов направи точно забележка в сряда в парламента и действително не трябва да се хързулнат нещата в друга посока. ДПС има също колебания напоследък, ако реформата в съдебната сфера продължи и движението бъде изтръгнато от механизмите за контрол над магистратите и сивата икономика бъде ограничена, ще имат сериозни проблеми да легитимират единствено себе си като представител на малцинствените групи и либералните идеи за общо равенство и братство. Не знам доколко беше уместно, докато се гласува избирането на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, да се прави скандал в парламента и Борисов да се изказва, че ще подаде оставка, ако продължи заиграването с етническия мир. Той правилно се намеси и предупреди политиците да не прекрачват границата. 

Това, което трябва ясно да се каже, е, че ако ДПС искат да се покажат като гарант за етническия мир и ако искат да сложат край на омразата, трябва да обявят, че са за категоричното разграничаване на джамията от държавата. Така както българската православна църква вече от столетия е разграничена от държавата, така и мюсюлманското вероизповедание и джамията трябва да бъдат отделени от държавата, включително и от ДПС, която е част от функционирането на държавата.

Не да излиза Местан и да казва каква декларация щели да прочетат срещу убийството на Немцов, а в парламента държали език на омразата. Нека прочете какво е казал Немцов - отделете джамията от държавата, отстранете убийствата, защото убийството е грях, а рисуването на карикатури не е грях. Трябва ясно да чуем и определени хора, религиозните водачи да покажат коя е разграничителната тънка линия./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

v0920@abv.bg

[email protected]

21.04.2015 | 12:04

Имам един приятел Ашим се казва ,та той ме пита \" А бай Иване -като ме викат за събрание казват ми -Дургар дургар - а като ссвърши -ми викат да та е...... в циганина .Защо така ? Е не му отговорих .\nЗАТОВА ги ИЗПОЛЗВАТ !!

Отговори
0 0
Пацо

Пацо

14.03.2015 | 11:33

http://afera.bg/александър-морфов-бойко-борисов-е-абс.html

Отговори
0 0
san dokan

san dokan

14.03.2015 | 09:56

Ne meshete etnicheskite problemi spoliticheskite sistemi.savsem razlichno e tova. ciganite pravqt kakvoto si poiskat.moje da se zadeistva mashinata za opravqne na sitoaciata.V momenta ne e trudno da stane tova\n

Отговори
0 0
Народния артист

Народния артист

14.03.2015 | 09:03

http://afera.bg/александър-морфов-бойко-борисов-е-абс.html

Отговори
0 0
Пацо

Пацо

13.03.2015 | 17:24

Абе Емиле, ти в коя България живееш. Не четеш ли сайтове и не гледаш ли новини да видиш, че такава война вече се води. Трябва циганите децата ли да ти заколят или изнасилят за да ти се отворят очите?

Отговори
0 0
ясно

ясно

13.03.2015 | 17:22

ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАЗНУВАМЕ ТУРЦИТЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ БЕЗ БОЙ

Отговори
0 0
Български син

Български син

13.03.2015 | 17:05

Тук г-н Борисов е много прав , години наред разни партии го ползват като коз за да могат да постигат полит и икономическите си интереси . Аз съм сигурен защото го виждам , че хората по малките населени места хич не им до никакви етнически разправии единствено в главите на разни т.нар. политици се върти тоя етнически простотии . Имам приятели Българи , Роми , Турци , Гърци и всичко опира дали човека е свестен и честен , не ме вълнува дали се моли на Бог или на Аллах или на Кришна ако е добър и честен човек ще бъдем приятели , но ако в главата му се въртят разни тънки сметчици и ползват етноса на хората , за да ги постигне ще е от другата страна . Има престъпници и крадци както сред Българите така и сред Ромите и сред всички етноси , или както казват старите хора във всяко стадо има мърша .

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?