71

Ергенът Слави се разведе

След кратко и мъчително съжителство със своенравната дама - политиката

След помиите, с които се заляха ПП и ИТН, да призоваваш за масово гласуване, е все едно да искаш да напълниш трибуните на националния стадион след мача с Гибралтар

 

След дълго и мъчително колебание Слави се ожени. За политиката. И дали ще влезе в ролята на Зеленски, или в образа на Странджата - "Бедни, бедни, Трифонов! Защо не си остана в шоуто?!...",  ще научим, като му дойде времето. Това съм написал в един мой коментар, публикуван на 13 октомври 2019-а.

Времето му дойде след около три години. В момента сме свидетели на развод по италиански и по балкански с елементи от Анадола. Засега - с Коалицията. С властта. И след това, вероятно, и с политиката, поради невъзможност да бъде задоволена. Тъй като тази палавница не е за всеки, но това се разбира чак като влезеш в нея.

Пиета с Нинова

Като при всеки стар ерген, който най-сетне се е решил да се даде, бракът на Слави разцъфтя в началото, после бързо - още на вторите избори, либидото му спадна, а на третите - спихна. В еуфорията си младоженецът закономерно помисли, че политическото море е до колене, и ни предложи за премиер продавач на шнорхели, после волно полетя в Космоса, канейки „северномакедонец“ за съкосмонавт, докато при третия опит уморено, или по-точно - ранено,  се приземи близо до скута на Столетницата във властта. Или пък в скута й - шоуменски вариант на Пиетата на Микеланджело. След лютите му клетви, че никога няма да управлява с БСП, избирателят направо си го представи как раненото му тяло лежи в скута на Нинова, която го гледа  майчински - с гняв и съжаление. Скулптурна композиция, чийто образ не го е навестявал и в най-страшните му политически сънища.  

Както казва просто Кирил Петков: „Бивш певец!“. Може би просто премиерът поиска да го уязви с намека, че „музикант къща не храни“, а камо ли - цяла държава. Макар че веднага се самоопроверга: Слави разтурил коалицията, защото не могъл да прилапа милиардите за строителство на магистрали. Но противоречието си е просто в стила на премиера. А Слави се обиди на "бивш" и му отговори с нова песен. Дали това не беше заявка, че сменя политическата сцена с познатата му предишна или просто ги бърка, остава тайна.

Откровения от спалнята

Така, след краткото съжителство под покрива на властта, пламна прост бракоразводен скандал, пред който братята роми в подобна ситуация биха изглеждали като джентълмени на среща с Кралицата. ПП и ИТН  се заляха с толкова Помия и И Така Нататък, че и при избори в следващия живот няма да могат да изчегъртат благовонията от себе си. Няма да може  да им помогне дори и Тошко - спецът по изчегъртванията от долу нагоре, от горе надолу и като таймер.

Да се чудиш в името на какво са съжителствали шест месеца тези, които сега взаимно се наричат лъжци, крадци, национални предатели, брокери, взломители на конституцията, уродливи лица на замяната, истерици, размахват листчета и се приканват на детектора на лъжата… Юнашки си премериха срамотиите, тропвайки ги на масата, та българинът добре да види какво е чудо ставало в спалнята, в кухнята и в кенефите на властта. Вонящите откровения, дето се разнесоха от телевизора, вмирисаха спалнята и кухнята на същия този българин дотам, че избирателната му активност на следващите избори със сигурност ще бъде повече от срамна. Защото след всичко това да призоваваш за масово гласуване, е все едно да искаш да напълниш трибуните на националния стадион след мача с Гибралтар. 

Кукли и мазохисти

След откровенията дойдоха прозренията.

Един министър от ПП изведнъж прозря, че „Слави Трифонов е политическа кукла, която не взема самостоятелно решения”. Прозрението го осени свише, след като разтуриха коалицията. Този човек направо ме притесни. Щом не е разбрал, че толкова време е бил с кукла в политическата „спалня“ - по думите му, да не вземе да направи тази грешка и в реалния живот. То пак си е промяна, ама бива ли?

Засега Слави не е отговорил дърпат ли му конците хора, дето „имали интерес да запазят ситуацията в България такава, каквато е държана от 30 години“. Отговори обаче Тошко. Изведнъж и на него му просветна, че  е „позор Кирил Петков да е премиер.“ А защо досега е мълчал и се е опозорявал, не казва. Прозрението обаче, което му дойде свише, е респектиращо с бруталната си сексуалност: "Кирил Петков искал собствен „Гешев“, за да си го използват за каквото искат“. Да се чудиш кой извратеняк ще поиска да е този нов Гешев, може би мазохист от филм за възрастни…

Да, многосерийният филм за възрастни тепърва предстои.  

От скечовете до къчовете

Когато още нагазваше в политиката, Слави заяви: "Аз не съм алчен за власт. Аз съм алчен за справедливост". Само че емоционалната заявка за многоаспектна справедливост има точно толкова тежест, колкото и конкретната "Ще оправя България за 800 дни". И за да проявиш тази алчност, трябва да си наясно, че излизаш от сцената със скечовете и влизаш на сцената с къчовете. И там трябва да извършиш нещо омерзително - да трансформираш отрицанието в съзидание.

Е, това не стана.

Пак през 2019-а писах:  Слави, волю или неволю, ще приема образа на тези, които е осмивал в шоуто.

Е, това стана.

И разводът е логичен.

 

 

 

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?