71

Ергенът, сексапилът на Нинова и избори до дупка!

Честите избори имат и оздравителен ефект - в една бързо топяща се нация като нашата не е далеч времето, когато всеки избирател ще може да се пробва и като кандидат-депутат

 

Има нещо величаво в предизборната борба. И нещо трагично - почти като при класовата.

Нямам предвид, че започва величаво и завършва трагично, особено за електората.

Говоря за тръпката - шумят кандидатските листи от тайното и явно пренареждане, в някои райони направо плющят като знамена, а кандидат-депутатите наострят уши като кавалерийски кон при „Шуми Марица“. Всякой гледа да е с едни гърди напред и един враг съпартиец повеч мъртъв да положи, защото неизбираемото място вещае трагедия за родината и особено за родата. 

Трагично е да прекъснеш семейната традиция (депутат е моят татко, депутат ще стана аз)  и да се превърнеш в черната овца на фамилията само защото партиен вожд е предпочел друг от племето.

А какво ще каже мама?

Толкова хотели ти генерирах, а ти се оказа дегенерат! Посрамване отвсякъде. След което почваш да се обясняваш, че се отказваш от надпреварата, защото ще си по-полезен на местните избори, но междувременно ще продължиш да работиш за България, тъй като си националноотговорен. И не бягаш от отговорност. Е, няма други две фрази, които да илюстрират по-добре кандидатдепутатската покруса. Някой нов Йовков би написал: „Боже, колко мъка има в кандидатдепутатския свят, Боже!“ 

Щом веднъж сам си признал, че си националноотговорен и не бягаш от отговорност, това е ясен пораженчески знак за партийните ти врагове, че вождът те е пратил да дириш бялата лястовица. А това непродуктивно занимание се отнася само за електората, ще ти обяснят политическите пиари. Не е срамно да си прелетна птица и да прелиташ славно от една партия в друга (най-много да раздразниш Слави), не е срамно да обещаваш на избирателите по една бяла лястовица на метър жица с евтин ток, но ако сам започнеш да ги дириш, това вече е за психиатър. Ала и дотам се стига при кандидатдепутатската драма...

Да оправяш само себе си води до демографска катастрофа

Ето защо избирателят трябва да бъде по-снизходителен към тези свои сънародници, които толкова искат да го оправят. Искат го с цялата си душа и изпосталяло тяло, обладано от предчувствие за охранване на държавната ясла, та когато някакво неизбираемо място секне творческия им устрем, те панически започват да оправят себе си.

А това не е репродуктивно.

Не е национално отговорно. Да оправяш само себе си води до демографска катастрофа. После защо сме били най-бързо чезнещата нация в света - ами избирателят е виновен.

Господин избирателят трудно може да прозре в крехката психика на кандидат-депутата. Да проумее колко ранимо създание е този хомо сапиенс, предвид ситуацията, в която е. Това си е направо съспенс - задължителен елемент за всеки политически трилър. След което следва хорърът, ала това вече е следизборен сюжет.

Как ще станем Люксембург на Балканите

Честите избори имат и оздравителен ефект - в една бързо топяща се нация като нашата не е далеч времето, когато всеки избирател ще може да се пробва и като кандидат-депутат. Пробва се например на изборите през есента, усеща трагичността на ролята и на изборите през пролетта вече гласува с разбиране. Защото нацията може и да се топи, но депутати си остават 240 и е възможно в недалечно бъдеще да се постигне пълно изравняване: един избирател - един депутат. На всеки българин - по един националноотговорен. Така ще станем държавата с най-много депутати на глава от населението, най-отговорната в Европа, един истински политически Люксембург на Балканите.

А и това е утеха, след като не си могъл да станеш Швейцария.

Тотална диверсификация: пълен избор на избори

Така че господин избирателят да не се ужасява от честите избори, а да погледне откъм добрата страна - напът сме да въведем тотална диверсификация: пълен избор на избори. Вече няма да сме зависими от само едни избори на 4 години, а зареждайки се с изборна енергия на всеки две месеца, ще станем енергийно независими.

А и често повтарящата се гледка на толкова маса превъзбудени партийни членове си е секси отвсякъде.

Първо замразяват Димитров в мавзолея, после - и цените

Е, докато по телевизора не се появи например Нинова и да те побият смразяващи тръпки, в смисъл - не казвам, че тя не е умна и не е красива, напротив, иначе как щеше да управлява с умно-красивите, само имам предвид, че пак обещава да замрази всички цени. И на газта, и на хляба, и на бензина... Знае ги Нинова тези неща - замразяване му е майката. Столетницата отдавна си пада по замразяването, първо замразяват Димитров в мавзолея, после - и цените, дето се казва - има приемственост. Откъде после ще дойдат парите за размразяването, е въпрос на светлото бъдеще. 

От избор на избор Нинова пада все по-надолу, но се изкачва все по-нагоре във властта. Може и да е нелогично, но и за това си има отговор: Обиграната партийка е разбрала, че избирателят е като ергенът - за да те приеме, трябва да го приласкаеш. И да му нашепнеш това, което иска да чуе. Така и зрители, и актьори остават доволни, поне докато трае шоуто. Затова никой не може да отрече заразяващия политически сексапил на другарката.

А България си остава в бърнаут. 

От избор на избор и от замразяване до замръзване.

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?